• 0

Paskaljević je tiho, ali snažno tkao svoju filmsku poetiku: Srpska kultura siromašnija za veliko ime

Srpski reditelj Goran Paskaljević preminuo je u 74. godini

  • 0
Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević uputio je večeras saučešće povodom smrti proslavljenog režisera i scenariste Gorana Paskaljevića, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

- Srpska kultura ostala je večeras siromašnija za još jedno veliko ime. Povodom potresne vesti o smrti Gorana Paskaljevića, u ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime, izražavam najdublje saučešće njegovoj porodici, prijateljima i brojnim poštovaocima u Srbiji i širom sveta - naveo je Vukosavljević u telegramu saučešća.

Istakao je da je Paskaljević obogatio srpsku i svetsku kinematografiju brojnim kvalitetnim filmovima i svojevrsnim rediteljskim rukopisom.

- Paskaljević je tananim senzibilitetom, tiho, ali snažno i ubedljivo tkao svoju filmsku poetiku i oslikavao svoje junake i njihovu epohu kritički ali bez jetkosti, kao mudri čovekoljubac - naveo je ministar.

Dodao je da je srpska i nekada jugoslovenska filmska publika decenijama bila ponosna na svog praškog đaka i ostvarenog talenta, a Paskaljević joj je to obilato vraćao filmovima kojima joj je grejao dušu, vrline slikao ljubavlju, a mane humorom i suptilnom ironijom.

- Uvek nasmejani i vedri lik Gorana Paskaljevića i njegovo značajno delo zauvek će ostati amblematični deo srpske filmske istorije ali i kulture u celini - navodi se u telegramu saučešća ministra Vukosavljevića.

Zelenović: Otišao je jedan od najboljih reditelja ex-YU

Otišao je jedan od najznačajnijih filmskih reditelja u poslednjih 30 godina na prostoru nekadašnje Jugoslavije, izjavio je za Tanjug Radoslav Zelenović, upravnik Audio-vizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju SANU i dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke, povodom smrti Gorana Paskaljevića.

Goran Paskaljević

Goran Paskaljević / Foto: Stevan Tomasevic

Zelenović napominje da je Paskaljević bio dete Kinoteke i da to nikada nije krio.

- Na njega su presudan uticaj imali filmovi koje je u doba stasavanja pogledao upravo u Jugoslovenskoj kinoteci. Studirao je u Pragu i postao deo autora iz nekadašnje Jugoslavije koji su u istoriji naše kinematografije poznati kao pripadnici Praške škole - kazao je Zelenović.

Podestio je da je Paskaljević snimio oko tridesetak dokumentarnihm Tv i igranih filmova.

- To nisu bili spektakli, već intimistički filmovi čiji su junaci bili obični ljudi i njihovi problemi. Svako od nas je mogao da bude junak Paskaljevićevih filmova i on je svoje junake branio... Branio je njihovo pravo na bolji život bez obzira da li su oni bili čuvari plaže ili štićenici staračkog doma - kazao je Zelenović.

Prema njegovim rečima, Paskaljevićevi filmovi su bili prepoznatljivi svuda u svetu.

- Poznate su retrospektive njegovih ostvarenja u svetskim filmskim centrima. Veliki gubitak za našu kulturu i kinematografiju predstavlja odlazak Gorana Paskaljevića - rekao je Zelenović.

Ivan Karl: Iza Paskaljevića ostala jedna od najproduktivnijih filmografija

Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu i predsednik odbora Festa, povodom smrti Gorana Paskaljevića za Tanjug kaže da jedan po jedan odlaze filmski stvaraoci i svaki sa sobom u nezaborav nosi i deo naših emocija.

Prema Karlovim rečima, iza Gorana Paskaljevića je ostala jedna od najproduktivnijih i najcelovitijih filmografija na ovim prostorima.

- Bio je čovek filma, racionalan u rasuđivanju i iskren u stvaranju - kazao je Karl.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima