• 0
 ≫ 

Srdan Golubović dobitnik Gran prija "Živojin Žika Pavlović"

 ≫ 

Prema oceni žirija (Ana Franić, Maja Miloš i Teona Mitevska Strugar), radi se o jednoglasnim odlukama za sve nagrađene...

  • 0
Film Otac, Srdan Golubovic, Goran Bogdan

Srdan Golubović / Foto: Tanjug/Tanja Drobnjak

Glavna nagrada za najbolju režiju 13. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE, Gran pri "Živojin Žika Pavlović", pripala je reditelju Srdanu Goluboviću za film "Otac", saopštili su organizatori.

Prema oceni žirija (Ana Franić, Maja Miloš i Teona Mitevska Strugar), radi se o jednoglasnim odlukama za sve nagrađene.

- Kroz putovanje junaka u borbi za svoju porodicu, reditelj precizno oslikava surovost našeg sveta. Intiman i društveno osvešćen, bolno realističan a poetičan, ovaj film problematizuje pitanje snage pojedinca u današnjem trenutku - stoji u obrazloženju žirija o Glavnoj nagradi za najbolju režiju.

Dobitnik druge nagrade "Živojin Žika Pavlović" je Mladen Ðorđević za režiju filma "Sumrak u bečkom haustoru".

- Kroz portrete tri glavna junaka, autor nas vodi na putovanje, ne samo kroz nostalgiju već i kroz Evropu današnjice u kojoj imigracija, želje i slomljeni snovi čine realnost. S preciznošću, kroz strpljenje i poniznost saznajemo istinu, kako bi rekao Godar: istina je smisao, osnova svake umetnosti - stoji u obrazloženju žirija.

Treća nagrada "Živojin Žika Pavlović" pripala je Marku Ðorđeviću za film "Moj jutarnji smeh".

- Izrazit u postupku, reditelj nam stvara jedan duhovit i tragičan svet, jedan veoma poseban film - ističe žiri.

Nagrada LIFFE za najbolju mušku ulogu pripala je Filipu Ðuriću za ulogu u filmu "Moj jutarnji smeh" reditelja Marka Ðorđevića.

- Za slojevitu, a svedenim sredstvima otelotvorenu sudbinu i u okolnostima specifičnog rediteljskog pristupa, Filipovo glumačko postignuće izuzetno je i kao individualni umetnički čin i kao temelj celine - ističe žiri.

Dobitnica nagrade LIFFE za najbolju žensku ulogu je Ivana Vuković za ulogu u filmu "Moj jutarnji smeh" reditelja Marka Ðorđevića, "za originalno zamišljenu a istovremeno precizno, autentično i duboko proživljenu ulogu Kaće. Hrabro se potčinjavajući zadatku, minimalističkim sredstvima, Ivana postiže gotovo dokumentarističku istinitost čime doprinosi ideji filma u celini".

Najbolji film iz selekcije Nezavisni film po oceni žirija u sastavu Mina Ðukić, Dragan von Petrović, i Kosta Peševski je film "Oroslan" slovenačkog reditelja Matijaža Ivanišina.

Posebno priznanje žirija u kategoriji Nezavisnog filma za građenje priče atmosferom i stilom filma pripalo je Stefanu Maleševiću za film "Mamonga".

Žiri u sastavu Boban Skerlić, Miloš Vlalukin i Dragan Jović jednoglasnom odlukom proglasio je pobednike u selekciji studentskih filmova.

Gran pri "Radomir Bajo Šaranović", nagrada za najboljeg mladog reditelja pripala je Lovri Mrđanu iz Hrvatske za režiju filma "Pečat".

Druga nagrada "Radomir Bajo Šaranović" za najboljeg mladog reditelja ide Alenu Šimiću iz BiH za režiju filma "B4", dok je dobitnica treće nagrade "Radomir Bajo Šaranović" za najboljeg mladog reditelja pripala Nini Ognjanović iz Srbije za režiju filma "Plaču".

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima