≫ 

Obeležena 32. godišnjica smrti Pavla Vuisića: Prisutnima se obratila njegova supruga Mirjana

Legat velikana srpskog i jugoslovenskog glumišta i njegove supruge Mirjane Vuisić, nalazi se u stalnoj muzejskoj postavci na Banjici

  • 2
Pavle Vuisić, Mirjana Vuisić, legat Mirjana Vuisić / Foto: Adligat

Tridesetdruga godišnjica smrti glumca Pavla Vuisića (1926-1988) obeležena je u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat u Beogradu, u kojem se nalazi njegov legat.

Tim povodom, Pavlova supruga Mirjana je legatu poklonila desetine fotografija, od kojih su mnoge nepoznate, nastale u toku snimanja filmova iza scene ili priprema za snimanje, kao i mnoštvo fotografija iz njenog i Pajinog privatnog života.

Pavle Vuisić, Mirjana Vuisić, legat Branislav Lazić i Mirjana Vuisić / Foto: Adligat

Pored toga, poklonila je Pajin lični brijač i beležnicu u koju je ona beležila njegove misli. Novopoklonjeni predmeti su posebno izloženi i pokazani posetiocima, navodi se u saopštenju Adligata.

- Počastvovani smo što čuvamo njihovu zaostavštinu i što imamo prilike da je pokazujemo javnosti - kaže Viktor Lazić, predsednik Udruženja Adligat.

Legat velikana srpskog i jugoslovenskog glumišta i njegove supruge Mirjane Vuisić, nalazi se u ovom udruženju i deo je stalne muzejske postavke na Banjici.

U legatu se može videti mnoštvo Pajinih ličnih predmeta: set njegovih lula, svežanj ključeva sa ključem kamiona koji je vožen u "Kamiondžijama", ljubavna pisma supruzi, svojeručno iscrtavani nacrti za pravljenje brodova, poezija koju je ispisivao u hodu i često bacao, a supruga sakupljala.

Jedan od najznačajnijih eksponata svakako je originalni Pajin testament, koji je takođe pročitan ovom prilikom.

Povodom godišnjice, održan je prigodan pomen na groblju, a u sedištu Udruženja Adligat na Banjici u organizaciji opštine Voždovac povodom Dana evropske baštine, organizovano je predavanje o Pavlu Vuisiću i čitanje njegove poezije.

U toku ovog događaja, o životu s njim, o tome koliko nije voleo glumu kao ni sistem u kojem je živeo, prisutnima je govorila supruga, Mirjana Vuisić.

Video: Posetili smo pravu Kafanu kod besmrtnih i sreli duh Bate Stojkovića

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA