≫ 

Gordan Kičić dobitnik nagrade "Mija Aleksić - biti glumac": S Mijom sam se družio u detinjstvu

- Nagrada mi privatno i poslovno mnogo znači, pre svega zato što nosi ime Mije Aleksića - izjavio je glumac...

  • 0
Gordan Kičić, dodela nagrade Mija Aleksić - biti glumac, Gornji Milanovac

Foto: Dušan Simić

U okviru manifestacije Dani Mije Aleksića, glumcu, producentu i reditelju, Gordanu Kičiću, uručena je nagrada "Mija Aleksić – biti glumac". Ceremonija uručenja obavljena je u u Velikoj sali Doma kulture u Gornjem Milanovcu.

- Gordan Kičić je u toku svoje karijere pokazao izuzetan i zavidan spektar glumačkih kreacija, kako dramskih tako i komičnih često i unutar jedne iste uloge vešto i maštovito kombinujući registre različitih žanrovskih postupaka. Njegovo bezrezervno izgaranje u svakoj ulozi, jedinstven glumački nerv, otkrivalačka kreativna strast zasnovana na izvanrednoj sposobnost zaigravanja sa partnerom na sceni, fleksibilnost i otvorenost njegovog glumačkog bića, njegova neuporediva maštovitost i umeće da se pepusti igri, analitičnost u pristupu tekstu, radost i živost koju donosi svakom svojom ulogom, samo su neke odlike njegove glumačke neponovljivosti - istakli su u preporuci za ovu nagradu Nenad Jezdić i Nebojša Dugalić, dosadašnji laureati nagrade "Mija Aleksić – biti glumac", i dodali:

Gordan Kičić, dodela nagrade Mija Aleksić - biti glumac, Gornji Milanovac

Foto: Dušan Simić

- Osim toga, izuzetno uspešno ogledao se i kao producent i reditelj, pokazavši i na tom polju svoju raskošnu umetničku kompletnost kao i retku odgovornost u obdelavanju svog dara, uzimajući kao osnovni nalog da u svakom narednom ostvarenju prekorači granicu i ode dalje od sebe. Zbog svega ovoga čini nam se očigledno jasnim zašto zaslužuje nagradu "Mija Aleksić – biti glumac". Mija je, kao i Gordan, bio od istog glumačkog kova.

Nagradu Gordanu Kičiću uručili su Jadranka Dostanić, zamenik predsednika opštine, i Lidija Radovanović, sestričina Mije Aleksića, u pratnji Dragana Arsića, direktora Kulturnog centra.

Briljantan dramski glumac, a vrhunski komičar, ali i sjajan pevač i strastveni slikar. Sve to bio je Milosav – Mija Aleksić u čiju čast su Opština Gornji Milanovac i Kulturni centar organizovali Dane Mije Aleksića.

- Sjajnom glumačkom karijerom Mija je zadužio naš kraj. Svesni njegove veličine, a u želji da mu se na adekvatan način odužimo, opština Gornji Milanovac i Kulturni centar, kroz ovu nagradu i festivalsku manifestaciju Dani Mije Aleksića, nastavljaju da čuvaju sećanje na njega i ujedno na buduće generacije prenosemo taj njegov neverovatni životni i glumački duh – rekla je između ostalog prilikom uručenja nagrade Jadranka Dostanić.

Prilikom dodele nagrade Kičiću, govorila je i Lidija Radovanović, sestričina Mije Aleksića.

- Moj ujak je bio jedna duša i srce. Ostavio nam je u amanet da ga pamtimo u najlepšem sećanju. I ovo podneblje naša je rodna gruda. Ovde su nam koreni, srećni smo što smo ga imali za ujaka, za oca, za supruga i dedu - izjavila je Radovanovićeva i dodala:

Gordan Kičić, dodela nagrade Mija Aleksić - biti glumac, Gornji Milanovac

Foto: Dušan Simić

- Meni je svake godine puno srce kada je ova manifestacija. Srećni  smo kada nagrada ode u prave ruke, kao što je i ove godine otišla u ruke Gordana Kičića.

Dragan Arsić, direktor Kulturnog centra Gornjeg Milanovca, prilikom uručenja nagrade kazao je da mu je žao što se u ovakvim uslovima obeležavaju Dane Mije Aleksića.

- Navikli smo na pune sale na Dane Mije Aleksića, ali u svakom slučaju, i u ovo tužno vreme – doba korone, trudimo se da održimo vatru kulture u našem gradu – istakao je Arsić.

Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije izjavio je da je Mija Aleksić ostavio veliki trag.

- On je inspirisao mnoge generacije da počnu se bave glumom, a kasnije pozorištem i filmom. Mija je jedno veliko ime i dovoljno je reći Mija Aleksić - rekao je između ostalog Matić.

Gordan Kičić, dodela nagrade Mija Aleksić - biti glumac, Gornji Milanovac

Foto: Dušan Simić

- Nagrada mi privatno i poslovno mnogo znači, pre svega zato što nosi ime Mije Aleksića, a u profesionalnom smislu zato što su mi je dale kolege Nenad Jezdić i Nebojša Dugalić, kao bivši laureati. Zahvalan sam Gornjem Milanovcu i porodici Mije Aleksića, koji su se potrudili da se ne zaboravi ime slavnog glumca - rekao je Kičić.

Kičić je izjavio da je Aleksića poznavao još kao dete, jer su na istom mestu u Dalmaciji imali kuću, dodajući da je često provodio vreme sa njim i njegovom porodicom. Neki krug se zatvorio i verujem da bi on bio srećan što sam ja dobio nagradu sa njegovim imenom– rekao je Kičić.

- Kada ste objavili da sam dobitnik nagrade, novinari su me pitali šta znači "biti glumac". Ne bih umeo to da elaboriram tačnim rečima, tačnom definicijom, ali to je nešto što je u vama, što vam je dato i treba da budete zahvalni, što i jesam, jer imam priliku da radim taj posao - naglasio je Kičić i dodao kako u životu, tako i na poslovnom planu izuzetno znači podrška porodice.

Posle dodele nagrade, publika je mogla da pogleda film "Realna priča", koji Kičić potpisuje kao režiser, a igra i glavnu ulogu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA