≫ 

Hrvati podneli tužbu protiv rediteljke filma "Dnevnik Diane Budisavljević": "To je zastrašivanje"

Rediteljka je rekla da nije upoznata sa prijavom, niti da će na te tvrdnje da odgovara, jer smatra da se Hrvatski svetski kongres promoviše napadom na nju

  • 17
Dnevnik Diane Budisavljević Foto ilustracija: Telegraf/Profimedia/Zuma Press/Youtube/hulahop films

Protiv rediteljke Dane Budisavljević, hrvatska nevladina organizacija Hrvatski svetski kongres podnela je krivičnu prijavu tvrdeći da je u njenom filmu "Dnevnik Diane Budisavljević" prikazala "niz neistina i laži".

Rediteljka je za  Večernje novosti  rekla da nije upoznata sa prijavom, niti da će na te tvrdnje da odgovara, jer smatra da se Hrvatski svetski kongres promoviše napadom na nju.

- Za tu "krivičnu prijavu" Hrvatskog svetskog kongresa ne znamo ni kome je podneta, ni šta znači. Nećemo reagovati, jer mislimo da se radi o promociji te institucije kaže -  kaže Dana Budisavljevic.

Sve je to krajnje nevešto sročeno, a očigledno je, kaže rediteljka, želja te organizacije da se vrši pritisak na nastavnike kako se film o Diani Budisavljević ne bi prikazivao u hrvatskim školama.

- Radi se o pokušaju zastrašivanja, ali tu "tužbu" niko nije baš uzeo ozbiljno, pa hrvatski mediji do sada o tome nisu uopšte ni pisali -  dodaje ona.

Rediteljka podseća da se film i dalje prikazuje u školama u kojima nastavnici sami odluče da bude prikazan i niko ne vrši pritisak na njih.

- Meni je simptomatično da ovi pritisci dolaze od ljudi iz hrvatske dijaspore, koji godinama ne žive u Hrvatskoj -  dodaje Dana Budisavljević.

Dnevnik Diane Budisavljević Dana Budisavljević / Foto: Olivera Indjic

U tužbi, Hrvatski svetski kongres, koji tvrdi da je član Ujedinjenih nacija, kaže "da u filmu nije rečeno kako je Diana Budisavljevic spasavala kozaračku decu".

Oni čak tvrde da je ustaška vlast organizovala spasavanje dece, a da je to u filmu izostavljeno.

Rediteljki se spočitava i da je "izmišljeno nasilje policijskih agenata u stanu Diane Budisavljević", a brani se i uloga zloglasnog zapovednika Ustaške nadzorne službe (UNS) Eugena Kvaternika, navode Novosti, a prenosi Tanjug.

Igrano-dokumentarni film iz 2019. koji je doživeo veliki uspeh na festivalima i u bioskopima širom regiona, i bio apsolutni pobednik Pulskog filmskog festivala, sa šest osvojenih priznanja, istinita je priča o državljanki austrijskog porekla udatoj za lekara pravoslavne veroispovesti u Zagrebu, koja je za vreme Drugog svetskog rata sigurne smrti spasila više od 10.000 srpske dece iz NDH logora.

Video: Dnevnik Diane Budisavljević - priča o ženi koja je srpsku decu spasavala iz NDH logora

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mm

    13. oktobar 2020 | 08:21

    Krvati se plase svoje proslosti neka ceo svet vidi istinu sta su radili.....

  • Vera

    13. oktobar 2020 | 09:24

    Nikada nece priznati zlocine a imali su logor za dece jedini na svetu

  • Mimi

    13. oktobar 2020 | 09:53

    Čudo da ih istina boli? Oni su bez stida, bez savesti, bez morala i krvoloci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA