≫ 

Oborio je rekord sa 14 nominacija za Oskara: Dokaz da su ambicija i sujeta neodvojivi deo Holivuda

I Merilin Monro se pojavila u filmu, bejavši veoma nervozna u prisustvu „proslavljenih glumačkih veličina“...

  • 1
Sve o Evi, All About Eve Beti Dejvis i En Bakster na posteru za film "Sve o Evi" (1950) / Foto: Promo

Bekstejdž šoubiz drama „Sve o Evi“ (All About Eve) Džozefa L. Mankievica iz 1950, oborila je rekord sa 14 Oskar nominacija, što je jedino „Titanik“ ponovio 1997. godine. Što je još impresivnije, „Sve o Evi“, koji je premijerno prikazan na današnji dan pre sedam decenija, i dalje je aktuelan i zabavan. Predstavlja dokaz da su ambicija, ljubomora i sujeta neodvojivi deo Holivuda.

Ovom prilikom smo izdvojili nekoliko nepoznatih činjenica o ovom svevremenskom ostvarenju, za koje su sve četiri glumice, Beti Dejvis, En Bakster, Selest Holm i Telma Riter, bile nominovane u sve četiri ženske Oskar kategorije...

1. Klodeti Kolbert je prvenstveno trebalo da pripadne uloga Margo Čening

Zvezda filma „Desilo se jedne noći“ je povredila leđa dok je snimala „Troje je došlo kući“, pa je morala da odustane od „Sve o Evi“. Kad se Beti Dejvis priključila projektu, scenario je „blago“ prepravljen kako bi išao u skladu sa njenim javnim imidžom. Kolbert je kasnije izjavila:

- Nikad nisam imala sreće da glumim kučke.

2. Oskarovski rekord

Kao što smo već pomenuli, film je bio nominovan za 14, a kući je poneo 6, uključujući onaj za najbolji film. Sve četiri glumice su bile nominovane za Oskara (dve za glavne, dve za sporedne ženske uloge), ali nijedna nije dobila zlatnu statuetu.

3. Film je zasnovan na istinitoj priči

Nije veliko iznenađenje da su se ovi događaji u Holivudu već desili. Elizabet Bergner, evropska pozorišna i filmska glumica, zaposlila je mladu asistentkinju ranih 1940-ih, koja je pokušala da joj preotme karijeru. Bergner je priču prenela glumici i piscu Meri Or, koja ju je pretvorila u kratku priču „Mudrost Eve“, koju je objavio Cosmopolitan 1946. Primetio ju je režiser Džosef L. Mankievic i ostalo je istorija...

4. „Sve o Evi“ je postao i brodvejski mjuzikl

Pod nazivom „Aplauz“, napravljen je i mjuzikl zasnovan na filmu „Sve o Evi“. Predstava je dobila Toni nagradu 1970. godine. Ulogu Beti Dejvis je tumačila Loren Bekol, a, kad ju je napustila, njeno mesto je zauzela En Bakster, koja je igrala Evu u filmu. Eva je ipak postala Margo!

U pravom životu, Beti Dejvis se udala za svog momka iz filma

Dejvis i Gari Meril, koji je tumačio njenog reditelja i momka Bila Sampsona, bili su venčani za druge ljude kad su se upoznali na snimanju „Sve o Evi“. Međutim, bili su venčani jedno za drugo kad je film premijerno prikazan. Zajedno su usvojili devojčicu koju su simbolički nazvali Margo. Brak je trajao deset godina.

All About Eve, Bette Davis (as Margo Channing) and Gary Merrill (as Bill Sampson) Beti Dejvis, Gari Meril, Sve o Evi, Beti Dejvis i Gari Meril / Foto: Warner Bros. Studio

I Merilin Monro se pojavila u filmu

„Sve o Evi“ je bio jedan od prvih filmova u karijeri Merilin Monro, koja je ovde igrala seksepilnu, ali nesigurnu gospođicu Kasel. Kažu da je bila veoma nervozna u prisustvu „proslavljenih glumačkih veličina“, budući da joj je bilo potrebno da svoju scenu ponovi 11 puta. Kad se sve završilo, Beti Dejvis je vrisnula u njenom pravcu, na šta je Merilin izletela napolje i povraćala.

Video: Da li znate koliko Srba je dobilo Oskara?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA