≫ 

"I čvrst čovek može biti ranjiv": Nenad Jezdić o ulozi kriminalca u filmu "Vikend sa ćaletom"

"Želimo da u nestvarno, nelogično, kratko vreme ispunimo život suštinskim emocijama i odnosima, i onim što nazivamo suštinskom ljubavlju, koja je potrebna, kako roditeljima, tako i deci", istakao je glumac za Telegraf

  • 4
Nenad Jezdić Nenad Jezdić / Foto: Marko Jovanović

Vikend sa ćaletom je naziv novog filma i prve komedije Miroslava Momčilovića, koji će 29. oktobra premijerno biti prikazan u bioskopima širom Srbije.

Kašika (Nenad Jezdić) je sredovečni beogradski kriminalac starog kova, zarobljen u vremenu kad je bio u punoj snazi. Saznavši da mu se život bliži kraju, on žarko želi da provede vikend sa jedanaestogodišnjim sinom (Vasa Vraneš) iz prethodnog braka. Sina nije video pet godina, pa na brzinu želi mnogo toga da nadoknadi.

Nenad Jezdić Foto: Marko Jovanović

Pored Jezdića i Vraneša, u filmu igraju i Bane Vidaković, Miodrag Miki Krstović, Jelena Đukić, Boris Milivojević, Katarina Radivojević, Svetlana Ceca Bojković, Srna Lango, Marko Gvero, Anja Alač, Boris Lazarov i drugi.

O tome zašto Kašika toliko želi da vidi svog sina, šta želi da mu kaže i čime da ga poduči, ukratko smo popričali sa Nenadom Jezdićem:

- Film predstavlja paradigmatično stanje života kojih vodimo i života u kojima je malo vremena ostalo. Želimo da u nestvarno, nelogično, kratko vreme ispunimo život suštinskim emocijama i odnosima, i onim što nazivamo suštinskom ljubavlju, koja je potrebna, kako roditeljima, tako i deci. To sve ide iz perspektive života čoveka koji je, uglavnom, s one strane zakona promišljao, funkcionisao i radio - izjavio je Nenad Jezdić za Telegraf i dodao:

- Mislim da je Kašika svom sinu preneo to da čovek takvog kova i tzv. čvrstine može da bude veoma ranjiv; da treba bude emotivan, i spreman da pusti i primi ljubav u sebe.

Nenad Jezdić Foto: Marko Jovanović

A to da li se Kašika zbog nečega kaje u životu, Jezdić nije želeo mnogo da nam otkrije:

- Kašika je nepredvidiv, ali emotivan, a svi se mi kajemo zbog nečega u životu.

Ekipa filma se na jučerašnji dan družila i sa predstavnicima medija, gde je istakla svoja iskustva, razmišljanja i nadanja u vezi sa ovim ostvarenjem:

Druženje sa ekipom filma Vikend sa ćaletom Sleva nadesno: Miroslav Momčilović, Nenad Jezdić, Anja Alač i Bane Vidaković / Foto: Marko Jovanović

- Žanrovski je ovaj film paradoksalno određen kao „tužna komedija“, i ja se pitam šta je to tačno, kako se igra, kako se stvara, kako nastaje? - rekao je Jezdić novinarima, razmišljajući o definisanju žanra dela u kojem igra.

- Meni je to bila polazna tačka za tumačenje mog lika i samog scenarija i kada sagledam sve šta smo dobili i šta smo odigrali, moram reći ono što sam nedavno izjavio, da je ovo definitivno moja najluđa i najbolje napisana uloga.

Glumac smatra da mnogi na te karaktere, kakav je njegov Kašika, sa one strane zakona, gledaju prilično banalno, ali posao dramskog umetnika na filmu, televiziji ili pozorišnoj sceni je da učini ljude emotivnima, i zato je ovaj film tužna komedija, prenosi Tanjug.

Miroslav Momčilović Miroslav Momčilović / Foto: Marko Jovanović

- Moj karakter tako strog, prek, rigidan u ta 72 sata vikenda, neverovatno se otvori, i dešava mu se prvi put u životu, da u odnosu sa svojim sinom, pruži ljubav iz sebe i primi ljubav u sebe - poetski je približio glavni glumac suštinu novog ostvarenja.

Jezdić je otkrio i da je zamalo ostao bez ove uloge, u početnim fazama i pripremama za film, kada se donekle razilazio sa rediteljem, ali kasnije je ipak odlučeno da on igra glavnu ulogu u ovom filmu, i veoma je zadovoljan zbog takvog ishoda.

- Nema ničeg lepšeg u životu nego kada je čovek emotivan, kada je sadržajan, a to se dešava samo kada je iskren.

Komedija, prema njegovom mišljenju, ide iz nečeg komičnog, smešnog, ali duhovitost proističe iz duha ljudi, a ovo je ozbiljna, životna, ljudska, sadržajna drama.

Ekipa domaćeg filma Vikend sa ćaletom, Miroslav Momčilović Foto: Tanjug/Nikola Anđić

- Mića Momčilović je duhovit pisac, nije komičan pisac, jer u tom kontekstu meni je komedija nešto jeftinije od duhovitog.

Reditelj i scenarista Momčilović je prethodnim ostvarenjem Smrdljiva bajka iz 2015. godine učinio podvig što mnogim kolegama nije pošlo za rukom - vratio je Žarka Lauševića u svet filma, i sada ovaj redak talenat posle 20 godina odsustva snima neprekidno u Srbiji.

- Imate svi pozdrave od malog Vase Vraneša, koji igra pođednako glavnu ulogu uz Jezdića i Vidakovića, a on je sada sa roditeljima otišao da živi u Englesku, nadam se da će doći na premijeru - istakao je autor filma.

- Smatram da je ovo veoma jednostavna priča, o odnosu oca i sina, koji se nisu videli punih pet godina, i sada otac pokušava tokom jednog vikenda u instant varijanti da nadoknadi sve ono što nije imao sa sinom svih tih godina - naglasio je Momčilović, inače autor scenarija i za poznatu romantičnu komediju „Kad porastem, biću Kengur“ u režiji Raše Andrića.

Aleksandra Alač Anja Alač / Foto: Marko Jovanović

- Ta mačo želja junaka Kašike da od petka do ponedeljka svog sina načini muškarcem je generator svih odnosa u ovom filmu.

Inspiracija autoru bila je stara garda beogradskih mangupa, koji polako nestaju, jer, prema njegovom mišljenju, dolaze drugi, mlađi, agresivniji, brutalniji u taj svet kriminalnog miljea.

Momčilović je poslednjih godina publici predstavio veoma zapažene filmove „Smrt čoveka na Balkanu“, „Čekaj me, ja sigurno neću doći“, „Sedam i po“, a potpisao je i adaptaciju scenarija „Ivkove slave“ zajedno sa Zdravkom Šotrom.

Aleksandra Anja Alač afirmiše svetlu tačku filma, tumači nastavnicu klavira malom Ognjenu i imala je odgovornost prema tome, jer je uvidela koliko je odnos oca i sina veoma važan, kao težište celog filma.

- U suštini ovo je dramski film, a sve okolo je komično - napomenula je Alač.

Aleksandra Alač Foto: Marko Jovanović

- Moj lik je imao ogromnu posvećenost svom poslu i njena odluka da istupi iz okvira, normalnih okolnosti i jedne zone komfora, dovoljno govori o njoj, da ne otkrivam previše radnju fima - nadahnuto je predstavila svoj lik glumica iz popularnih serija „Tate“, „Urgentni centar“ i hrvatske sapunice „Ruža vjetrova“.

Bane Vidaković igra Batu Konja, najboljeg prijatelja glavnog junaka, koji toleriše sve Kašikine hirove i priznaje da se žestoko izborio za ovu ulogu, jer je sebe u potpunosti video u tome, a ne za neku unapred namenjenu - malu rolu.

- Teško je popraviti prošlost i ko god da je u tome pokušao uvideo je da je to apsolutno nemoguće, a srediti pokidan život u samo 72 sata je još teže - smatra Vidaković, koji se nakon duže pauze vraća na filmsko platno veoma velikom ulogom u ovom kinematografskom delu.

- Moj Bata Konj je etalon za odanost, verovatno generacija koja je rasla na ulicama Beograda mnogo ranije, a inače je ovo izrazito urban film - naglasio je Vidaković, koga publika malih ekrana može gledati u serijama „Urgentni centar“, „Žigosani u reketu", "Sinđelići".

- Scenario je izuzetno kompleksan i dirljiv i nemojte očekivati akciju, previše oružja, pokojnih, jer ovo ipak nije gangsterska drama, već emotivna drama - kaže glumac.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kako je

    16. oktobar 2020 | 22:57

    meni ovaj Nenad Jezdic karizmatican...u njemu vidin i gospodina i mangupa u jednom,posebna dimenzija glumca i puno lip covik...

  • Lejla

    16. oktobar 2020 | 14:21

    Tajson...doživotna...

  • Miki

    17. oktobar 2020 | 06:10

    Glumcina..!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA