Šerbedžija, Sajsi MC, Rambo Amadeus i drugi poslali podršku zatvorenicima: "Možemo li kroz zidove?"

Umetnici su, prema ličnom izboru, podelili svoju omiljenu poeziju, pozitivne misli i poruke ohrabrenja

  • 1
Poruke podrške

Printskrin: Youtube/Cri Video

Poznati umetnici, poput Emira Кusturice, Radeta Šerbedžije, Ramba Amaduesa i drugih, uputili su putem dokumentarnog filma poruke podrške osuđenim licima, ali i svim drugim ljudima tokom trajanja pandemije korona virusa.

U filmu koji je dostavljen zavodima, umetnici su, prema ličnom izboru, podelili svoju omiljenu poeziju, pozitivne misli i poruke ohrabrenja, kao i preporuke za čitanje. Navedeni su i stručni saveti psihijatra koji su usmereni na pronalasku lične snage i samopouzdanja u prevazilaženju stresnih situacija kao što je ova, ali i druge.

Projekat su finansijski podržali Misija OEBS-a u Srbiji i nemačka nevladina organizacija „Help“.

Vaspitači i psiholozi u Službi za tretman u svim zavodima od marta sprovode pojačanu psihosocijalnu podršku za osuđena lica i njihove porodice. Osuđenicima je produžen boravak na svežem vazduhu i omogućeno im je češće telefoniranje sa članovima porodice kako bi kroz razgovor umanjili brigu koju imaju za svoje bližnje. Licima se savetuje da što više čitaju knjige, pišu pisma porodicama, gledaju filmove, slušaju muziku kako bi se umanjio osećaj brige i anksioznosti.

Podsećamo i da je u 10 zavoda od jula dozvoljeno osuđenicima da putem Skajpa i Vibera imaju kontakt sa članovima svojih porodica u cilju dodatne psihosocijalne podrške tokom pandemije korona virusa. Posete licima lišenim slobode u kazneno-popravnim ustanovama u Srbiji zabranjene su u martu i ponovo su dozvoljene u maju uz striktnu primenu zaštitnih mera. Obavezno se meri temperatura licima koja dolaze u posetu pre ulaska u ustanovu, prolazi se kroz dezo barijere, obavlja se dezinfekcija ruku i tokom posete obavezno je nošenje zaštitne maske i rukavica, a za pritvorenike i osuđenike, osim maski i rukavica, obezbeđeni su i zaštitni viziri.

Podsećamo da su mere prevencije doprinele da se sačuva zdravlje pritvorenika i osuđenika od širenja virusa u zavodima. Osim toga, sačuvali smo human aspekt izvršenja kazne i omogućili osuđenicima kontakt i posete porodica u kontrolisanim uslovima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • prolece20

    23. oktobar 2020 | 14:22

    A sta je sa gerontoloskim centrima,kako njima pomoci u ovoj situaciji.Ostavljeni,prepusteni negovateljima raznim bez pristupa svojih najdrazih.Setite se starih i nemocnih.Podrzite ih,da ne umiru u tuzi zaboravljeni i ostavljeni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA