≫ 

Barem na tren, osetio se glamur sličan Holivudu: Održana premijera filma "Ime naroda"

Glumci su prošetali kroz hol Dvorane, pozirali pred fotoreporterima, poneki se fotografisali i sa obožavaocima, stvarala se jedna atmosfera koje je publika uvek željna, da je kultura ponovo na zavidnom nivou...

  • 1
Premijera filma Ime naroda Foto: ATA Images

Biografsko istorijska drama "Ime naroda" Darka Bajića sinoć je stigla pred beogradsku publiku na premijernom prikazivanju u Kombank dvorani, gde se ponovo, barem na tren, osetio glamur sličan Holivudu, gde glumačke zvezde stižu na crvenom tepihu ponosno i zadovoljno.

Glumci su prošetali kroz hol Dvorane, pozirali pred fotoreporterima, poneki se fotografisali i sa obožavaocima, stvarala se jedna atmosfera koje je publika uvek željna, da je kultura ponovo na zavidnom nivou.

Premijera filma Ime naroda Foto: ATA Images

Projekcija filma u organizaciji distributerske kuće MegaCom film protekla je po svim standardima i merama zaštite protiv pandemije, pre svega poštujući distancu i ograničen broj posetilaca do 500 osoba.

Posle tolikih putovanja po domaćim festivalima, ostvarenje "Ime naroda" kreće u redovan bioskopski život, i sada je na udaru reakcija gledalaca i stručne javnosti, mada je već dobio nagradu publike "Gorki list" na Festivalu evropskog filma Palić, koji je i otvorio, a i glumačke nagrade su osvojili Andrija Kuzmanović i Anja Pavićević na "Filmskim susretima" u Nišu.

Ostvarenje je otvorilo i tradicionalni 13. Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE, ali u Beograd film nije dolazio sve do sinoć prvi put.

Radnja epske priče proteže se na nekoliko decenija, gde se prati sudbina čuvenog Svezotara Miletića, poilitičara, advokata, novinara, urednika i osnivača lista "Zastava", čija je ćerka Milica nastavila njegovu žestoku i napornu borbu protiv vlasti, koje su ga lišile slobode, i to je jedino što su i mogli da mu urade, a inače su želeli da prizna svoju navodnu krivicu.

Ljubomir Bandović tumači Miletića skoro dominantno, i film će ostati upamćen kao prva glavna uloga na velikom ekranu ovog glumca, što je zaista neshvatljivo da do sada u tako bogatoj karijeri niko od filmskih ili TV reditelja nisu mu dodelili vodeće role, osim skoro glavne u ratnom delu "Zaspanka za vojnike" Predraga Gage Antonijevića.

Bandovićev Miletić je prava uverljiva gromada, srčan, duševan, emotivan, vezan za svoju porodicu, ženu Olgu i ćerku, i radnja ide svojim tokom, dok se ne desi iznenadno prilično neosnovano hapšenje ovog velikog uma, bivšeg gradonačelnika Novog Sada.

Premijera filma Ime naroda Ljubomir Bandović / Foto: ATA Images

Od tog trenutka fokus radnje se prebacuje na ćerku, koja uz majku nastavlja da vodi "Zastavu" i pritom i sama kreće da vlada pisanjem, novinarskim zanatom.

Prva polovina filma, koji inače traje skoro dva i po sata, možda ne uspeva do kraja da osvoji gledalište, radnja se odvija tromo, i podseća na rutinske TV drame kakve su se snimale redovno na RTS-u i prikazivale ponedeljkom, ili kao da su ti nagli vremenski skokovi i tokovi više primereni TV seriji nego celoevečernjem bioskopskom ostvarenju.

Dinamika se onda pojačava u drugom poglavlju, kada do izražaja dolazi lik Jaše Tomića u izvrsnom tumačenju Andrije Kuzmanovića, rola kakvu nije imao do sada, i nosi je veoma upečatljivo, sa mnogo strasti i moćne transformacije.

Težište dramske priče je preokrenuto ka ćerki Milici, u tumačenju debitanta na filmu, mlada nada Anja Pavićević.

Premijera filma Ime naroda Ceca Bojković i Katarina Žutić / Foto: ATA Images

Koliko god bila simpatična sa beskrajno šarmantnim osmehom, jednostavno ova vrsta uloge joj je došla prerano, jer nema dovoljno iskustva da iznese tako hrabar i kompleksan lik, mada je uz sebe imala vrhunske glumačke partnere.

Uvek je divno iznova viđati velikog Žarka Lauševića na filmskom platnu, a ovde je skroz besmrtan sa ulogom Jovana Jovanovića Zmaja, i samo postojanje ovog umetnika u bilo kom kadru, svakako je praznik za dušu.

Prostora su dobili još Katarina Žutić, u odraslim poodmaklim danima ćerke Milice, udate Tomić, koja je istina sasvim drugačija od svih uloga do sada, smirena, svedena.

Od većih uloga tu je samo još Radovan Raša Vujović, koji oprobanu matricu uporno ponavlja, koristeći slične odnose sa kolegama, svakako viđene u serijama koje neprestano snima (Kralj Petar Prvi, Koreni, Senke nad Balkanom).

Premijera filma Ime naroda Ana Franić / Foto: ATA Images

Ana Franić kao supruga Olga na žalost ostala je dramaturški na nivou krokija, zanimljive skice i idejne tačke, koja se na tome i završila, šteta za takav propust od velikog talenta.

Problem je upravo u tome što pojedini glumci tako i ne dolaze do izražaja, već kao da su samo statisti sa zadatkom, tek da predstavljaju "scenografiju", da se zadovolji forma, ali ne i suština.

Tako je mnogo njih na velikom platnu iz glumačkog sveta više prozujilo i projezdilo kroz svetlosti pozornice (Nikola Ristanovski, Igor Benčina, Milutin Mima Karadžić, Dragan Petrović Pele, Arpad Mesaroš, Jovan Ristovski, Pavle Mensur, Ivan Bekjarev) bez naročito primetnog zadržavanja.

Projekat sa toliko likova više je idealan za ozbiljnu TV seriju koja će graditi postepeno glavni lik uz sve svoje probleme, previranja, hapšenja, kome nije mogao biti slomljen duh, nada ni ljubav prema svom narodu i svojoj porodici.

Možda će na taj način mnoge stvari biti jasnije, ako se film pretvori u TV seriju, dakle neće se žuriti, i na miru će se autori posvetiti svim likovima, novim i starim, a na malom ekranu mogu da svi karakteri razvuku u tim serijalima, gde ponekad ima viška.

Posle komedije "Vikend sa ćaletom", lagano se zahuhtava bioskopska sezona u Beogradu, i pored teške situacije, te svakako je potrebno pozdraviti i pohvaliti intenzitet i u takvim okolnostima.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • g

    13. novembar 2020 | 10:39

    Kakav Holivud?! Nasi glumci imaju obicaj kao klosari da se skockaju za ovakve manifestacije. Dzins, koznjaci, sesiri, obavezno neobrijani, glume neke opustene velicine..sve u fazonu 'mi znamo da glumimo, Holivud ne'..aljkavo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA