≫ 

Filmovi "Otac" i "Dara iz Jasenovca" u trci za Oskara: Prijavljeno 7 domaćih kandidata

Zbog pandemije, Američka filmska akademija pomerila je ceremoniju dodele Oskara na 25. april 2021, a Srbija, kao i druge zemlje imaju duži rok, do 1. decembra, da pošalju ime svog predstavnika

  • 6
Otac, Goran Bogdan Goran Bogdan u filmu "Otac" / Foto: Maja Medić

Na konkurs za izbor srpskog kandidata za Oskar, kako Novosti saznaju, prijavilo se sedam filmova: "Otac" Srdana Golubovića, "Pijavice" Dragana Marinkovića, "Moj jutarnji smeh" Marka Đorđevića, "Ime naroda" Darka Bajića, "Dara iz Jasenovca" Predraga Antonijevića, "Vikend sa ćaletom" Miroslava Momčilovića i "Realna priča" Gordana Kičića.

Zbog pandemije, Američka filmska akademija pomerila je ceremoniju dodele Oskara na 25. april 2021, a Srbija, kao i druge zemlje imaju duži rok, do 1. decembra, da pošalju ime svog predstavnika.

"Moj jutarnji smeh" / Foto: RTS

Ova "epidemijska" godina je u Srbiji donela još jednu novinu: umesto Akademije filmske nauke i umetnosti (AFUN) koja je tradicionalno decenijama organizovala izbor našeg kandidata za Oskar, taj posao preuzeo je Filmski centar Srbije.

- Ove godine domaćeg kandidata biraćemo po novim pravilima - kaže, za Novosti, direktor FCS Gordan Matić, i dodaje:

- Imaćemo sedmočlanu selekcionu komisiju koju će činiti četiri predstavnika strukovnih udruženja, jedan član Upravnog odbora FCS i dva istaknuta predstavnika iz filmskog sveta, a na predlog UO.

Po rečima Matića, izbor srpskog kandidata ove godine je stvar kompromisa, "prestrojavanje uputstava i pravilnika".

- Sigurno će biti nezadovoljnih, ali radićemo kako je najbolje moguće.

Na pitanje da li će i koliko dosadašnji "domaćin" AFUN biti deo izbora srpskih kandidata za Oskar, direktor FCS odgovara:

- AFUN će biti deo selekcione komisije, imaće svog člana. Naša namera je da sa ovom organizacijom sarađujemo još više nego što je bilo do sada, da pomognemo neke njihove inicijative, i da se oslonimo na njihovo višegodišnje iskustvo u ovom izboru.

Komisija od 20. novembra počinje da gleda pristigle filmove, a već nekoliko dana kasnije mogla bi se očekivati njihova odluka o srpskom kandidatu za prestižnu nagradu Oskar.

Video: Najbolji film godine prema Forbsu je 1917

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boba

    18. novembar 2020 | 16:04

    Samo,, Dara iz Jasenovca". Neka svet jednom vidi šta su radili njihovi štićenici.

  • Zlocko

    18. novembar 2020 | 14:57

    Slika vam.je iz serije Grupa....

  • Goca

    18. novembar 2020 | 12:18

    Imam zelju da pogledam film "Otac" ako ima neko da mi da preporuku?neka ostavi u komentaru unapred hvala.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA