≫ 

Najbolje uloge Mustafe Nadarevića: Juga ga je znala po dramama, u komediji je zablistao

Od "Oca na službenom putu" do "Već viđeno"... Svuda je pokazivao zavidan talenat

  • 12
Mustafa Nadarevic Foto: ATA Images

Čuveni jugoslovenski i bosanskoherecegovački glumac Mustafa Nadarević preminuo je danas u 77. godini, javili su regionalni mediji.

Iako je rođen u Banjaluci 1943. godine, a živeo je i radio u mnogim gradovima bivše Jugoslavije, najveći deo života proveo je u Zagrebu.

Pozorišnu karijeru je započeo u Zagrebačkom kazalištu mladih, a 1969. godine postao je član Drame Hrvatskog narodnog kazališta. Prve velike uloge dobio je u pozorišnim komadima – Bogdana u "Hvarkinji", Pometa u "Dundi Maroju", Miletića u "Ostavci", Leonea u "Gospodi Glembajevima".

Glumio je i Sirana, Figara i M. P. Marfija, a filmsku karijeru započinje početkom 1980-ih godina prošlog vekau sporednim ulogama.

U filmu „Otac na službenom putu“ Emira Kusturice 1985. godine istakao se ulogom Zijaha. Usledili su filmovi „Već viđeno“ Gorana Markovića 1987. godine, „Glembajevi“ Antuna Vrdoljaka 1988. godine, „Kuduz“, „Gluvi barut“, „Praznik u Sarajevu“, „Puška za uspavljivanje“, „Ničija zemlja“, „Gori vatra“, „Nafaka“ i mnogi drugi.

Ipak je najveću slavu dobio pred kraj svoje kareijere kada je publiku, naviknutu da ga gleda u dramama, oduševio ispred malih ekran ulogom Izeta Fazlinovića u seriji „Lud, zbunjen normalan". Serija je snimana od 2007. do 2016. godine.

Iako su kreatori serije najavljivali nastavak, reditelj Peđa Fazlinović isticao je da nema šanse da se nove epizode snime bez Nadarevića. On je u to vreme već bio bolestan...

Kao redatelj je debitovao 1992. godiine s predstavom „Let iznad kukavičjeg gnijezda“, a nakon toga postavio je nekoliko velikih predstava – „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića, „Zabune“ Alena Ajkburna,  „Hasanaginica“ Milana Ogrizovića u Hrvatskom naarodnom kazalištu i Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Video: Preminuo glumac Mustafa Nadarević

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • .

    22. novembar 2020 | 16:31

    Ma Izet Fazlinovic, dozivotno🥺

  • Vojislav

    22. novembar 2020 | 17:34

    gasi se stara juga i ono što je bilo vredno danas dolaze stanije šavije zadruge i tupave generacije

  • Zora

    22. novembar 2020 | 16:54

    POCIVAJ U MIRU LEGENDO.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA