≫ 

Konjska glava u kući Vitni Hjuston i princeza Dajana: Kako je snimljen film "Telohranitelj"

Film je svoju premijeru imao 25. novembra 1992. godine

  • 2
Telohranitelj

"Telohranitelj" / Foto: Promo

Ulogom u popularnoj seriji "Yellowstone", Kevin Kostner još jednom našao put do srca fanova, utrt jednom za svagda kada je sa Vitni Hjuston snimio čuvenog "Telohranitelja". Film koji je svoju premijeru imao 25. novembra 1992. godine, zaradio je vrtoglavih 411 miliona dolara na blagajnama, omogućio Vitni da proda još milione albuma i postao jedna od omiljenih ljubavnih priča brojne publike.

Zanimljivosti o njemu još intrigiraju, naročito nakon smrti pretalentovane pevačice, poput činjenice da na posteru koji prikazuje Frenka kako nosi Rejčel na kiši nije bila Vitni Hjuston, već njena dublerka.

Ipak, to nije jedini kuriozitet.

Stiv Mekvin i Dajana Ros

 

Kada je Vorner Bros. kupio prava za ovaj film (još 1970-ih godina), želeli su da u glavnim ulogama budu Dajana Ros i Stiv Mekvin. Ipak, taj film nikada nije zaživeo, a huška se da je to zbog toga što nijedna zvezda nije želela da bude na drugom mestu. Vorner Bros. pokušao je nekoliko godina kasnije da snimi film sa Dajanom Ros i Rajanom O'Nilom, ali im ni to nije pošlo za rukom.

Međurasna veza

 

U scenariju koji je napisao Lorens Kasdan nema pomena rase glavnih glumaca, tako da je veza između crne po zvezde i belog telohranitelja bila sasvim slučajna. Ovaj detalj mnogi kritičari su hvalili i on je jedan od razloga zbog kojih je film imao toliki uspeh.

 

"Imeprija uzvrađa udarac" i "Otimači izgubljenog kovčega".

 

Inače, Lorens Kasdan koji je napisao scenario za "Telohranitelja", takođe je bio scenarista čuvenih filmova "Ratovi zvezda: Imeprija uzvrađa udarac", "Ratovi zvezda: Povratak Džedaja" i "Indijana Džons i otimači izgubljenog kovčega".

Muzika je i dalje bestseler

 

Iako je prošlo 28 godina od filma, muzika koja ga je obeležila prodata je u preko 17 miliona primeraka širom sveta. I i dalje se prodaje. Samo su Thriller Majkla Džeksona, Back in Black od AC/DC i Pink Flojdova The Dark Side of the Moon prodati u više primeraka.

 

Konjska glava u Rejčelinoj kući

 

Jeste li znali da je vila u kojoj je Rejčel, liko koji je igrala Vitni Hjuston igrala, nekada priadala Vilijamu Rendolfu Herstu? Takođe je prikazana u filmu "Kum" - tu je snimljena scena sa konjskom glavom u krevetu.

"I Will Always Love You" bila je Kostnerova ideja

 

Vitni Hjuston želela je da glavna pesma filma bude "What Becomes of the Brokenhearted" od Džimija Rafina, ali onda su producenti saznali da će se ista pesma koristiti u jednom drugom filmu. Kako tvrdi Doli Parton, Kevin Kostner (koji je bio i producent filma) predložio je da njena pesma “I Will Always Love You”, snimljena 1973. godini, bude numera koju će otpevati Vitni Hjuston.

- Ne zanima me ako nikada nije bila na radiju. Uradićemo ovu pesmu bez muzičke pratnje. Mora da bude bez pratnje jer to pokazuje koliko je ona zaljubljena u tog tipa - rekao je tada Kostner.

Vitni Hjuston nije imala časove glume

 

Hjuston nije glumila pre ovog filma i toga je bila vrlo svestna. Nakon što je snimanje počelo, pitala je reditelja Mika Džeksona da li da uzme časove glume.

- Ne, to je poslednja stvar koju treba da uradiš - rekao joj je on.

 

Želeo je da njena izvedba bude prirodna. Ona je to učinila i nikada nije "naučila" da glumi.

Akira Kurosava

 

Scenarista Lorens Kadan voleo je Kurosavu i imenovao je ovaj film prema jednom od njegovih klasika Yojimbo što je zapravo reč za telohranitelja. Takođe je dodao scenu u kojoj Rejčel i Frenk gledaju ovaj film. Usput, on je scenario pisao za Stiva Mekvina koji je igrao u rimejku Kurosavinih "Sedam samuraja" - "Sedmorica veličanstvenih". 

 

Umalo da u nastavku igra princeza Dajana

 

Kostner je 1997. godine izjavio da je samo nekoliko meseci pre smrti princeze Dajane on pregovarao sa njom da zaigra u nastavku "Telohranitelja". Kako su mediji prenosili, film je trebalo da delimično bude zaosnovan na njenom životu.

Princeza Dajana

Princeza Dajana / Foto: Tanjug/AP

- Rekla mi je: "Vidi, moj će život možda postati moj u nekom trenutku. Idi i napiši scenario i kada bude spreman, je ću biti mnogo bolje" - prepričao je Kostner.

Drugu verziju ovog scenarija napisao je samo tri dana pre Dajanine smrti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor84

    26. novembar 2020 | 00:22

    Film za sva vremena a o pesmi i Vitni tu reči nisu potrebne!

  • Kox

    26. novembar 2020 | 10:19

    Vito Korleone NIKAD nije našao konjsku glavu u svom krevetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA