• 0

Voleli smo da ih gledamo na filmskom platnu, uživali u koncertima... Oni su izgubili bitku sa HIV-om

Na Svetski dan borbe protiv side podsetimo se delića onih koji su izgubili bitku sa ovom opakom bolešću

  • 0

Od 1988. godine svakog 1. decembra obeležava se Svetski dan borbe protiv side

Istina, danas se može kvalitetnije i duže živeti sa HIV-om nego pre, ukoliko se pravovremenim i adekvatnim lečenjem kontroliše umnožavanje HIV-a, no ta bolest i dalje predstavlja veliku opasnost.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da u Srbiji trenutno žive 2.843 osobe kojima je dijagnostikovana HIV infekcija, a procenjuje se da još oko 400 osoba ne zna da je inficirano HIV-om. Iz Batuta navode da su od početka epidemije, 1985. godine, zaključno sa novembrom 2020. godine u Srbiji registrovane 4.123 osobe inficirane HIV-om, od kojih je 2.047 osoba obolelo od AIDS-a, dok je 1.280 osoba inficiranih HIV-om preminulo. Njih 1.159 preminulo je od AIDS-a, dok je još 121 osoba umrla od bolesti ili stanja koja nisu povezana sa ovom infekcijom.

- U periodu januar-novembar 2020. godine novodijagnostikovano je 55 osoba inficiranih HIV-om, što je trostruko manje nego u istom periodu prošle godine (175 osoba). Registrovano je 17 puta više muškaraca u odnosu na žene - navodi se u saopštenju Instituta.

Najmlađa osoba kojoj je dijagnostikovana HIV infekcija ima 19 godina, a najstarija 76 godina.

Na Svetski dan borbe protiv side podsetimo se u videu na početku teksta jednog broja poznatih glumaca, muzičara... koji su izgubili bitku sa ovom opakom bolesti.

Sandra Mančić se već 19 godina bori sa HIV-om, a kako je živeti sve te godine pozitivan na HIV u Srbiji, pogledajte OVDE.

Video: Od početka godine kod 130 osoba utvrđena HIV infekcija a 12 je umrlo od posledica te bolesti

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima