≫ 

Nije samo Beograd: Ovih 25 opština i gradova u Srbiji sve su primamljiviji filmadžijama

O kom biste gradu, selu, varoši voleli da vidite film i zašto?

  • 6
Zrenjanin, Vojvodina Zrenjanin / Foto: Shutterstock

U onlajn "Vodiču za filmske lokacije", Srpska filmska asocijacija preporučila je 25 opština i gradova u Srbiji kao odgovarajuća mesta za snimanje filmova, serija, video spotova i reklama. Među njima su Bač, Beočin, Boljevac, Golubac, Kladovo, Kragujevac, Loznica, Majdanpek, Negotin, Novi Sad, Pančevo, Pećinci, Pirot, Požarevac, Ruma, Smederevo, Sombor, Sremski Karlovci, Subotica, Topola, Valjevo, Veliko Gradište, Vršac, Zaječar i Zrenjanin.

- Šarmantni grad Zrenjanin ima da ponudi mnogo lepih prizora. Krenite u virtuelno istraživanje ovog vojvođanskog dragulja - poručili su iz ove asocijacije preko svog Twitter naloga, piše Zrenjaninski.

Srpska filmska asocijacija je svojevremeno objavila online „Vodič za filmske lokacije“, koji objedinjuje sva sakupljena kreativna i logistička znanja o lokacijama. Ovaj vodič je namenjen kako filmskim profesionalcima i produkcijama, tako i javnom sektoru i privatnim vlasnicima. U njemu se, na spisku film friendly gradova i opština, našao i Zrenjanin.

Grad Zrenjanin Foto: Wikimedia/Rockfang

Srpska filmska asocijacija je, inače, aktivna od 2009. godine. U pitanju je nezavisna asocijacija filmske industrije i filmskih radnika u Srbiji. Okuplja vodeće profesionalce u produkciji i post-produkciji koji rade na dugometražnim filmovima, TV reklamama, televizijskim projektima i projektima u oblasti kompjuterske grafike i animacije. Asocijacija danas uključuje partnere od poverenja u biznis i turističkom sektoru. Oni zajedno čine celokupan lanac usluga u okviru audio-vizuelne industrije.

Zrenjanin već nekoliko godina ima sertifikat Film friendly, što znači da je u gradu stvoreno okruženje naklonjeno filmskoj industriji. To takođe znači da je Zrenjanin uveo propisanu proceduru i cenovnik za izdavanje dozvola za snimanje, kao i da je formirao bazu lokacija nad kojima grad ima nadležnost, a realno su dostupne za filmske produkcije.

Ovog leta sniman film o Tomi Zdravkoviću

U poslednje vreme u Zrenjaninu i okolini snimani su brojni filmovi i TV serije, kao što su Konji vrani, Hadersfild, Senke nad Balkanom… Na železničko-drumskom mostu na Tamišu, kod Orlovata, snimane su scene iz vrlo popularne strane serije Misija X, koja je emitovana na kanalu Epic drama. Ovaj most je poslužio za snimanje scena iz Drugog svetskog rata, za skakanje sa mosta, kao i za još neke kadrove koji se pojavljuju na samom početku gledanog serijala.

Grad Zrenjanin Foto: Wikimedia/Alexzr88

Ovog leta u gradu na Begeju je boravila i ekipa novog domaćeg filma i serije o legendarnom pevaču narodne muzike Tomi Zdravkoviću. Producenti ovog ostvarenja, u kojem glavnu ulogu tumači mladi glumac Milan Marić, jesu glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić i pevač Željko Joksimović. Kadrovi za potrebe filma snimani su na Malom mostu i u Gimnazijskoj ulici.

Takođe, letos je na centralnom trgu sniman film "Na margini". U pitanju je diplomski rad apsolventa Akademije umetnosti u Beogradu, mladog reditelja Jovana Dopuđa.

Video: Holivudska glumica završila u filmovima za odrasle protiv svoje volje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA