≫ 

Piter Džekson najavio promene u "Gospodar prstenova" 4K verziji

"Želim da postignem, ne samo specijalnu oštrinu koju takva (4K) slika nudi, već i da očuvam taj bioskopski osećaj dok sve izgleda oštro", izjavio je režiser

  • 0
gospodar prstenova Ijan Holm kao Bilbo Bagins u trilogijama "Gospodar prstenova" i "Hobit" / Printskrin: YT/EgalmothOfGondolin01

Odluka studija Warner Bros. da sve filmove iz 2021. godine premijerno prikaže na HBO Max, dovela je u pitanje autentično bioskopsko iskustvo, ali i opomenula filmoljupce da obnove svoj kućni bioskopski set-up.

"Čudesna žena 1984" označiće prvo 4K izdanje na HBO Max-u, ali ne i poslednje. Tehnološki napredak, na koji je mejnstrim publika navikla, povukao je filmadžije da svoje klasike "ožive u bioskopu dnevne sobe". Zato ni Piter Džekson nije mogao da dopusti da triologija "Gospodar prstenova" skuplja prašinu, prenosi Bosonoga.

Baš na vreme za praznike, Džekson i njegov kreativni tim, objavili su remasterizovanu kolekciju filmova "Hobit" i "Gospodar prstenova". A dobri Piter je snimo uvodni video koji potanko objašnjava šta je to tačno promenio u 4K verziji.

- Zanimljivo je ponovo pogledati te filmove, jer sam shvatio koliko su nedosledni, a razlog za to je način na koji su snimljeni - Džekson tvrdi u šestominutnom videu.

Svaki deo triologije, snimanjem je pomerao granice dostupne tehnologije. S toga je svaki nastavak jedinstven proces. Dok su se "Družina prstena", "Dve kule" i "Povratak kralja", svi snimali na 35 mm traci, Džekson je prvi film završio staromodnom, mehaničkom kolor korekcijom – napornim fotohemijskim procesu namerenim da usavrši fotografiju sa seta.

Drugi i treći film dobili su poboljšan digitalniji pristup što je Džeksonu pružilo preciznost kakvu do tada nije imao. Međutim, ništa se nije moglo porediti sa onim što je dobio deset godina kasnije na "Hobitu".

Džekson je priču Bilba Baginsa ispričao sa 4k kamerama, a fotografiju procesuirao poslednjom tehnologijom. Ovaj estetski raskorak, naterao je režisera da se vrati u studio i napravi da svi filmovi izgledaju snimljeni u isto vreme.

- Želim da postignem, ne samo specijalnu oštrinu koju takva (4K) slika nudi, već i da očuvam taj bioskopski osećaj dok sve izgleda oštro.

Konverzija u 4K HDR zahteva nadogradnju mnogih specijalnih efekata, koji su gubili verodostojnost u većoj rezoluciji.

Povratak na triologiju, pomogao je Džeksonu da oceni relevantnost svojih filmova. U videu je objasnio zašto misli da je njegova verzija Tolkinove priče i dalje bitna:

- To nije priča heroja ili superheroja. To je priča običnih ljudi koji se trude da spasu svoj svet.

Video: Da li ste znali da je karta za prvu dodelu koštala 500 dinara: Manje poznate činjenice o Oskaru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA