≫ 

Film "Čekajući varvare" pretenduje na Oskara i podseća nas da od straha nema ničeg opasnijeg

Džoni Dep je bio srećan što je deo filma "Čekajući varvare", kao i kad je čuo da je Andrea Iervolino uspostavio saradnju sa Srbijom

  • 0
Čekajući varvare Džoni Dep u filmu "Čekajući varvare" / Foto: Promo

"Čekajući varvare", trenutno je u postupku kandidature za Oskara 2021. godine, premijerno je prikazan u Srbiji u toku Festivala italijansko-srpskog filma. Nakon Španije, naša zemlja je druga po redu u kojoj je ostvarenje prikazano. Film, koji je nastao po romanu Džona Maksvela Kucija, dobitnika Nobelove nagrade za književnost, producirala je italijanska kuća Iervolino Entertainment. Režirao ga je Siro Gera, a uloge tumače Mark Rajlans, Džoni Dep i Robert Patinson.

Radnja filma se odvija na granicama izmaštanog orijentalnog carstva, a u fokus stavlja večno pitanje odnosa starosedelaca i osvajača, "napredne civilizacije" i "varvara". U naizgled mirnu pograničnu oblast carstva pod upravom ostarelog načelnika, koga tumači Mark Rajlans, iznenada stiže kontroverzni pukovnik Džol (Džoni Dep), koji svojom brutalnošću prema okolnim narodima, u načelniku budi sumnju i duh pobune protiv režima kojem i sam pripada.

Čekajući varvare Robert Patinson / Foto: Promo

Andrea Iervolino, direktor i osnivač kompanije Iervolino Entertainment, ove godine je ostvario saradnju sa Archangel Digital Studios Miloša Bikovića, pa je u planu da se snime razna TV i filmska ostvarenja. Ogranci produkcijskog Iervolino studija, pod nazivom Iervolino Studios, otvoreni su u Novom Sadu i Beogradu, i trenutno imaju šezdesetoro zaposlenih. U planu je da taj broj bude između 500 i 600, u cilju da se aktivno i predano radi na produkcijskim sadržajima.

Danas je održana i konferencija za medije, na kojoj su govorili Andrea Iervolino, Miloš Biković, glumac, producent i vlasnik Archangel Digital Studios, kao i Anđelka Janković, direktorka marketinga i komunikacija Iervolino Studios. Oni su istakli detalje međusobne saradnje, kao i budućih zajedničkih planova.

- "Čekajući varvare“ smo napravili između 2018. i 2019. godine. Mislim da je to veoma poseban film jer je zasnovan na jedinstvenoj istoimenoj Kucijevoj knjizi. Nije ga bilo jednostavno napraviti zbog finansija, distribucije itd. Budžet za film je iznosio 18.5 miliona evra što nije velika suma. Snimali smo ga na relaciji Maroko-Italija – istakao je Andrea Iervolino i dodao:

- Ovo je vanvremenska priča, a motivaciju, zbog koje sam ušao u projekat, našao sam u poruci knjige da nas strah može kontrolisati. Strah može učiniti da uradimo stvari koje inače ne bismo želeli. U filmu shvatate da je taj strah veštačke prirode, jer ga je neko stvorio kako bi kontrolisao druge.

Dep, Iervolino Džoni Dep i Andrea Iervolino / Foto: Iervolino Entertainment

On je dodao da je knjiga objavljena 1980. godine, a da je njena poruka i dalje u potpunosti aktuelna.

- Trenutno smo u procesu nominovanja filma za Oskara, a iako je u potpunosti snimljen u italijanskoj produkciji, zvanični jezik filma je engleski i to mu daje mogućnost da bude kandidovan u glavnoj kategoriji. Sada nam samo ostaje da svetu dokažemo da su "Varvari" dovoljno specijalni i drugačiji, te stoga i dostojni ove prestižne nagrade - kazao je Andrea.

Produkcijska kuća Iervolino Entertainment je u junu ove godine potpisala Memorandum o razumevanju sa Ministarstvom privrede Republike Srbije, kojim je ozvaničeno osnivanje Iervolino Studios, produkcijskog ogranka kompanije u Srbiji. Njen strateški partner u radu je Bikovićev Archangel Digital Studios.

Miloš Biković, Andrea Iervolino Iervolino sa Milošem Bikovićem / Foto: Promo

- Andrei bih prvenstveno poželeo sreću u trci za Oskara. Drago mi je što se on, kad pravi film, uvek orijentiše ne samo prema marketinškom i biznis modelu, već i vrednostima u koje veruje. U filmu "Čekajući varvare" prepoznao sam te vrednosti, kao što su ljudska sloboda, dostojanstvo, tretiranje drugog čoveka i naroda. Kroz konflikt glavnih junaka i njihovo viđenje drugog čoveka možemo da uspostavimo dijagnozu današnjih međunarodnih odnosa kad ne postoji razumevanje i kultura – izjavio je Miloš Biković.

On je dodao da mu je veoma drago što je sa Andreom uspostavio saradnju u toku ove godine.

- Dobijamo odličan kvalitet, koji u potpunosti može da se meri sa onim što se radi u Italiji. Iako smo na počeku produkcionog procesa, to se već sad vidi. Ceo tim nam je na međunarodnom nivou, a to potvrđuje što je u toku protekle nedelje Iervolino Studios na Apple TV gledaniji od Disney studija. Nadam se da ćemo tako i nastaviti. Iervolino i Archangel Digital Studios zajedno rastu – napomenuo je Biković.

Čekajući varvare Ekipa filma "Čekajući varvare" na Filmskom festivalu u Veneciji / Foto: Promo

U julu ove godine, Iervolino Studios je otvorio svoja vrata domaćim kreativcima i za samo šest meseci mnogo toga postigao.

- Zajednički uspeh je ono što nas motiviše i što će nas motivisati u budućnosti, kao i zajedničko deljenje tog uspeha. Potpisivanjem pomenutog Memoranduma, za šest meseci su osnovana dva studija u kojima se nalazi produkcija. Jedan je u Novom Sadu, drugi u Beogradu. U studiju je trenutno zaposleno 60 ljudi, kako u produkciji, tako i u drugim oblastima, koji vredno rade na stvaranju sadržaja – rekla je Anđelka Janković i dodala:

- Planira se razvoj i proširenje kapaciteta. U narednoj godini ćemo producirati nove serijale i druge sadržaje sa svetski poznatim ličnostima, a u kojima učestvuju i domaći kreativci. Nadamo se međunarodnim uspesima. O svemu tome ćemo javnost blagovremeno obavestiti. Svima bih poželela da nas u novoj godini strah ne koči, i da je vreme da sanjamo zajedno.

Koji su budući planovi Iervolino Entertainment-a po pitanju igranih filmova, Andrea trenutno ne može da otkrije, ali je izjavio da predano rade na važnim međunarodnim televizijskim i filmskim projektima, koje će u velikoj meri raditi u Srbiji. To uključuje i animaciju i igrana ostvarenja.

- Svi ovi projekti su u novembru 2019. bili samo san, a sad su stvarnost. Miloš Biković je uradio sjajan posao time što nas je upoznao sa pravim ljudima. Bez njega i drugih požrtvovanih ljudi ne bismo mogli da ostvarimo saradnju sa Srbijom - naglasio je Andrea.

- Moram reći da sam zahvalan i da cenim sve što ste učinili za Srbiju i njenu kulturu. Ovo je velika stvar za nas i mnogo sam srećan zbog toga – odgovorio je Biković.

Konferencija, Čekajući varvare Sa današnje konferencije / Printskrin: Zoom

Broj zaposlenih će se povećavati. Anđelka ističe da se veliki broj kandidata prijavio na prvom konkursu koji je raspisan uoči samog osnivanja studija.

- Proces selekcije i dalje traje. Kandidati koji uđu u uži krug biće pravovremeno obavešteni. Cilj je da se ukupno zaposli od 500 do 600 ljudi, koji će aktivno i predano raditi na produkciji sadržaja, od ideje do realizacije i same distribucije. To je dugoročan proces i pozivamo sve da prate otvorene, a biće otvorene i nove pozicije - kazala je Janković.

Za kraj, Iervolino je napomenuo da je Džoni Dep bio srećan što je deo filma "Čekajući varvare", kao i kad je čuo da je Andrea uspostavio saradnju sa Srbijom.

- Mislim da su Džoni Dep i Robert Patinson su zadovoljni od samog početka saradnje. Prihvatili su simboličnu sumu za svoj angažman, što znači da veruju u ovaj projekat. Džoni je na pres konferenciji u Veneciji izjavio kako je platio producente da bi bio u filmu, ali to nije tačno. Džoni je rekao i prelepe stvari za Srbiju; da ga za nju vezuju veoma lepe uspomene – zaključio je Andrea Iervolino.

Video: Nisam dobila ponudu za Žikinu Dinastiju: Miona Marković da li će zaigrati u kultnom filmu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA