≫ 

Mudra beba Kiriku, koja spasava selo od zle veštice: Sećate li se ovog crtaća iz 2000. godine?

U ovom filmu glasove su davali neki od naših najboljih glumaca

  • 2
Kiriku "Kiriku" / Printskrin: YT/Mamadou 10

"Кiriku i veštica" (Кirikou et la Sorcière), francuski dugometražni crtani film iz 1998. godine, svoju premierju u Srbiji imao je  17. decembra 2000. u Sava-centru. Film je sinhronizovan na srpski jezik, a ta sinhronizacija je ujedno prva srpska zvanična bioskopska sinhronizacija.

Glumačka postava se sastoji od najzvučnijih imena srpskog glumišta - Dragan Nikolić, Sergej Trifunović, Ljiljana Blagojević, Vesna Trivalić, Vojin Ćetković, Ljuba Tadić, Aljoša Vučković, Mladen Andrejević, Dubravka Mijatović, Tanja Bijelić, Katarina Žutić.

Radnja filma odvijala se u malom selu, negde u zapadnoj Africi, gde je rođen dečak po imenu Kiriku. Ali Kiriku nije običan dečak, on može da govori i hoda odmah nakon rođenja, a takođe poseduje mudrost i odlučnost.

Majka mu je rekla da je zla veštica isušila sve izvore, ukinula proleće i pojela sve muškarce iz sela osim jednog. Otuda mali Kiriku odluči da prati poslednjeg ratnika, njegovog ujaka, u poseti čarobnici. Kiriku uspeva da prevari vračaru i spasava svog ujaka. Takođe, spasava decu sa veštičjeg broda.

Nakon toga, on spaljuje čudovište koje je pilo svu seosku vodu. Potom odlazi kod svog mudrog starog dede da ga pita o vračari, i suočava se sa mnogim preprekama na putu. Deda smatra da je dobro to što Kiriku stalno postavlja pitanja i odgovara mu da je ona zla, jer pati zato što ima otrovani trn u leđima koji joj je zabio neki zli čovek.

Kiriku uspeva da prevari čarobnicu i ukloni joj trn, a zlato joj uzima i vraća ga pravim vlasnicima. Čarobnica biva izlečena. Poljubivši Kirikua, on, u momentu, postaje odrasla osoba. Između njih se rađa ljubav. Kada stignu u selo, niko ne veruje da je veštica izlečena.

Poverovali su Kirikuu tek nakon što su se vratili u selo oni koje je veštica navodno pojela. Ispostavilo se da ih čarobnica Karaba nije jela već ih je pretvarala u predmete. Pošto je izvađen trn, bačena magija je nestala i oni su se vratili u selo proslavljajući svog spasitelja, Kirikua.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA