≫ 

Neobjašnjive razmere Holokausta u NDH: "Dara iz Jasenovca" brutalna istina o zloglasnom konclogoru

Stravične scene egzekucija srpskih logoraša u Jasenovcu po istinitosti su u rangu Zafranovićevim scenama u jednom od najvažnijih ostvarenju "Okupacija u 26 slika"

  • 14
Film Dara iz Jasenovca Iz filma "Dara iz Jasenovca" / Foto: Aleksandar Letić

Distrubuterska kuća 101 Studios zvanično je zaključila ugovor o američkim pravima za film "Dara iz Jasenovca", reditelja Predraga Antonijevića, ostvarenje koje je izabrano za srpskog kandidata za 93. nagradu Američke akademije filmske umetnosti i nauke - Oskar, a tim povodom je organizovana novinarska projekcija filma u beogradskoj Kombank dvorani.

Premijera Antonijevićevog ostavrenja u SAD je zakazana za 5. februar 2021. godine.

Novinari su pogledali dugoočekivani film u čijem središtu je devojčica Dara koja se suočava sa neobjašnjivim razmerama Holokausta u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, nakon što je zajedno sa majkom i braćom dospela u kompleks koncentracionih logora poznat kao Jasenovac.

Film Dara iz Jasenovca "Dara iz Jasenovca" / Foto: Aleksandar Letić

U ulozi Dare sjajno se snašla devojčica Biljana Čekić koja je svedenim glumačkim sredstvima uspela da dočara unutrašnju teskobu izazvanu užasima koji je okružuju u nastojanju da spasi život makar mlađem bratu.

Na novinarsko pitanje za vreme nastajanja filma šta je zapravo osnovna zamisao i cilj, reditelj Antonijević je rekao:

- Napravićemo film u kojem će se videti kako su nas klali, a ne kako su nas spašavali.

To je i ostvario.

Britalne scene egzekucija srpskih logoraša u Jasenovcu po istinitosti su u rangu Zafranovićevim scenama u jednom od najvažnijih ostvarenju "Okupacija u 26 slika".

Film Dara iz Jasenovca Foto: Aleksandar Letić

Ljubo Miloš, zloglasna Nada Šakić i njen brat Vjekoslav Maks Lubiurić predstavljeni su kao morbidni zločinci koji na licu mesta u toku obroka ili razgovora sa drugim oficirima ubijaju bez razloga nesrećne ljude koji je sudbina odvela u Jasenovac.

Takođe, strahote dece u Jasenovcu čije majke bivaju deportovane u nemačke koncentracione logore prikazane su skoro dokumentarnom tehnikom. Upravo te scene bi rasplakale i najokamenjenija srca.

Ostvarenju jedino možda nedostaje kontekst u kojem je logor nastao za vreme Drugog svetskog rata.

Antonijević je napravio film o kojem će se nesumnjivo dugo polemisati u kontekstu regionalnih odnosa država nastalih nakon raspada SFRJ.

Međutim, nesumnjivo je da ostvarenje "Dara iz Jasenovca", nakon skoro 70 godina, otkriva tragediju koja se događala u Jasenovcu, koncentracionom logoru koji je jedni u fašizmom porobljenoj Evropi imao prostor za decu, zapravo bolnicu u kojoj su ta deca umirala od hladnoće i gladi, kada nisu bila ubijana.

Video: Potresan oproštaj Cece Bojković od Paskaljevića

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    24. decembar 2020 | 21:02

    POSLE 8 DECENIJA MI SE SETILI USTASKOG GENOCIDA!!!! A ONAJ I DALJE U KUCI CVECA !!!

  • Milisav

    24. decembar 2020 | 18:39

    Филм је само једна прича од стотине хиљада неиспричаних. Добро требамо научити лекцију да нам се не би поновила.

  • miro

    24. decembar 2020 | 15:56

    Braco Srbi sta se oko srpskog stratista eksponuju komunisti.Njihov austriugarski kaolar je to negirao i pravio vestacku naciju Yu smanjivao Srbiju gde je mogao nije ni cudo kad je i sam Hrvat.Mi Srbi sami ujedinjeni bez ikakve jednoume ideologije mizemi se tome odupreti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA