Kako je ubačena fraza "Yippee-ki-yay" i još 15 činjenica o čuvenom akcionom filmu "Umri muški"

Saznajte ko je trebalo da glumi Hansa Grubera umesto Alana RIkmana, kao i to koji deo odeće Džona Meklejna je "završio" u muzeju

  • 0

via GIPHY

"Umri muški" je jedan od najvećih akcionih ostvarenja svih vremena. Ljudi širom sveta vole da ga pogledaju, kako tokom godine, tako i za vreme novogodišnjih praznika.

Ukoliko ste obožavatelj ovog filma, evo i nekoliko zanivljivosti o njemu.

1. Za početak, "Umri muški" je baziran na knjizi Roderika Torpa" Nothing Lasts Forever" iz 1979. godina, koja je nastavak novel "The Detective" istog autora.

2. Kao što smo ranije pisali, Brus Vilis nije bio prvi izbor za ulogu Džona Meklejna. Pre njega, ulogu detektiva odbili su Arnold Švarceneger, Silvester Stalone, Ričard Gir, Džejms Kan, Pol Njumen, Frenk Sinatra, Klint Istvud, Harison Ford, Nik Nolti, Bert Rejnolds, Ričard Din Anderson, Mel Gibson, kao i Don Džonson.

3. Sam Brus Vilis je prvobitno shvatan kao komičar, a ne kao glumac za akcione filmove. Baš zbog toga, na početku promocije filma "Umri muški", Vilis se nije pojavljivao na promo posterima, već Nakatomi kula. Kasnije, kada je popularnost ostvarenja rasla, Brus kao Džon Meklejn je bio u centru pažnje.

Inače, Vilisu je legla uloga u pravu vreme. Naime, on je igrao u ostvarenju "Slučajni partneri ("Moonlightning") sa Sibil Šepard. Budući da je Sibil zatrudnela, ekipi je data pauza od 11 nedelja. U to vreme pojavio se za Brusa angažman u filmu "Umri muški", što je prihvatio.

Kako se priča, Vilis je za ulogu dobio honorar od 5 miliona dolara, što su tada bile odlične pare.

via GIPHY

4. Nakatomi plaza, gde se radnja filma "Umri muški" odigrava, je u stvari Fox plaza, sedište producentske kuće 20th Century Fox.

5. Što se tiče panoranskom pogleda na grad u filmu "Umri muški", on nije pravi, već sve deo animacije.

6. Verovali ili ne, ovo je bila prva filmska uloga čuvenog Alana Rikmana, koji je u filmu "Umri muški" glumio glavnog negativca, Hansa Grubera. Pre toga, Rikman je glumio u serijama.

7. Međutim, Alan Rikman nije bio prvi izbor za ulogu Hansa Grubera. Glavnog negativca u filmu "Umri muški" trebalo je da glumi Sem Nil, ali on nije prihvatio angažman.

via GIFER

8. Sa američkim akcentom Alan Rikmana režiser Džon Mektirnan nikako nije bio zadovoljan.

- Uvek mogu da čujem Rikmanov engleski akcenat. Nikada nisam bio baš zadovoljan kako je otvarao usta (za tu scenu)... Snimali smo scenu tri puta kako bi mogao da izvučem da zvuči američki... Čudno je za nekoga ko ima tako velike verbalne sposobnosti (kao Rikman), on (Alan) je ima grozne probleme da izvuče američki akcenat - prisetio se svojevremeno Mektirnan.

9. Alan Rikman imao je i probleme sa scenama kada se pucalo. Svaki put kada je pucao, trznuo se. Reditelj Mektirnan je morao da reaguje, tako što isekao Rikmanovu reakciju tokom pucanja.

10. Šok na licu Alana Rikmana, kada pada sa Nakatomi plaze, je realan. Naime, britanskog glumca su, može se reći nasamarili. Naime, Alan Rikman je prema dogovoru trebalo da skoči sa visine od 8 metara na takozvani "air bag", a kaskaderska ekipa  mu je rekla da će ga pustiti kada izbroje do 3.

via GIFER

Podsetimo se šta je o toj sceni rekao svojevremeno Alan Rikman:

Međutim, oni su ga pustili kada su izgovorili "1", što Rikman nije ni znao, a na kraju je Alan, ne glumeći, napravio čuvenu šokiranu facu.

11. Scena u kojoj su se prvi put u filmu sreli Džon Meklejn i Hans Gruber je neuvežbana, zbog boljeg efekta.

12. U sceni u kojoj Meklejn uskače u okno lifta, njegov kaskader je trebalo da se uhvati za prvi otvor. Ali promašio je. Mnogo. Što je snimak učinilo još uzbudljivijim za gledanje, pa ga je urednik Frenk J. Urioste zadržao u konačnom rezu.

13. Brus Vilis je imao gumena stopala na sebi tokom snimanja filma "Umri muški", budući da je u dobrom delu tog ostvarenja morao da bude bosonog, kako se ne bi povredio.

14. Ipak, kako je 2007. godine priznao u intervju za "The Guardian", Brus Vilis je tokom snimanja filma "Umri muški" doživeo peh.

- Zbog nesreće na prvom delu filma "Umri muški", imam dve trećine delimičnog gubitka sluha u levom uhu - naveo je glumac.

15. Prljava i krvava majica koju je Brus Vilis nosio u prvom delu filma "Umri muški" nalazi se u Nacionalnom muzeju američke istorije u Smitsonijanu.

16. Legendarna fraza "Yippee-ki-yay, motherf*cker!", koju izgovara Džon Meklejn, "pozajmljena" je iz kaubojskih filmova.

"Yippee-ki-yay" je tako tokom vesterna ""King Of The Cowboys" izgovarao glumac Roj Rodžers dok je pevao pesmu "I'm an Old Cowhand (From the Rio Grande)".

- "Yippee-ki-yay, motherf*cker!" je bila zaista samo šala. Samo sam pokušavao da "razbijem" ekipu i nikada nisam mislio da će mu biti dozvoljeno da ostane u filmu - rekao je Vilis 2013. godine u intervjuu koji je dao američkom voditelju Rajan Sikrestu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA