≫ 

Filmski hitovi snimaju se u našem komšiluku: Kako su susedi postali hit destinacija Holivuda

Samo 2019. godine međunarodne investicije filmske i TV industrije iznosile su 565.6 miliona dolara

  • 2
Budimpešta Budimpešta / Foto: Unsplash/Emma Fabbri

Kao i ostatak sveta, Mađarsku je lane pogodila epidemija korona virusa, a studiji, filmske i TV kompanije zatvoreni su i u Budimpešti, i šire. Mađarska je ipak bila jedna od poslednjih zemalja koja je sve stavila pod ključ, a vlada naklonjena filmskoj industriji među prvima je pustila filmadžije da ponovo rade i spremno dočekala međunarodnu produkciju.

- Naravno, mnogo međunarodnih kuća je napustilo Mađarsku u prvom talasu, ali su se u junu gotovo sve vratile i nastavile da snimaju. Završili smo sa 20 produkcija u 2020. godini - rekao je Čaba Kael, vladin poverenik za razvoj mađarske filmske industrije.

Dina Dune Zednaja u filmu "Dina" / Foto: Warner Bros

Jedno od njih je i naučno-fantastično ostvarenje "Dina" (Dune), kome se predviđa veliki bioskopski uspeh. Film u kome glavne uloge igraju Timoti Šalamej i Zendaja, vraćen je u Origo studio kako bi se snimilo još nekoliko dodatnih scena. Ista situacija je i sa Amazon Prajmovim "Rajskim pticama" (Birds of Paradise) , dramom smeštenom u parisku baletsku akademiju, koju je Sara Adina Smit počela da u Mađarskoj snima u februaru, a nakon martovske pauze, dovršila u avgustu, prenosti THR.

U studiju Korta snimljena je Šoutajmova akciona serija "Hejlo" (Halo), bazirana na popularnim video igricama. Netfliks je, sa druge strane, u Mafilm studiju snimio nemačku seriju "Terra Vision" koja govori o tome kako je Gugl ukrao ideju o Google Earth-u od njenih tvoraca, umetnika i programara.

Manja nezavisna ostvarenja takođe potiču odavde, poput "Moja najbolja drugarica Ana Frank" (My Best Friend Anne Frank), holandska drama bazirana na memoarima Hane Goslar, kao i još jedan film koji publika željno iščekuje - "The Unbearable Weight of Massive Talent", meta-komedija u kojoj Nikolas Kejdž igra Nikolasa Kejdža... koji igra Nikolasa Kejdža.

- Zaista je neverovatno sve ono što smo, s obzirom na sve izazove sa kojima smo se suočili na početku krize, uspeli da postignemo ove godine - kazao je Adam Gudman, producent i suvlasnik MidAtlantic Films, vodeće produkcijske kuće u ovoj zemlji.

Ova kompanija takođe je prošle godine privela kraju Amblinovu sajfaj dramu "Daleko" (Distant) u kome glavne uloge igraju Naomi Skot i Entoni Ramos, kao i petu sezonu Karnival/Netfliks "Poslednje kraljevstvo" (The Last Kingdom).

- Otvorili smo vrata za Lionsgejt film "Borderlands", sa Kejt Blašet i Kevinom Harom, radimo treću sezonu serije "Džek Rajan" za Paramont. kao i jedan projekat za Marvel. Raspored nam je pun do leta - dodao je on.

Mađarska je veoma brzo uvela visoke sigurnosne mere, kako bi osigurala bezbednost svakog člana ekipe. To podrazumeva i obavezno i redovno testiranje i sisteme izolacije.

Ono što je Mađarsku izdvojilo u odnosu na druge studije koji su se takođe prilagodili kovid potrebama jeste to što filmska industrija tamo ima ogromnu podršku od vlade. Kada je Eevropska unija u junu zabranila stanovnicima ne-EU zemalja da putuju širim kontinenta, Mađarska je odmah proglasila da su američki glumci i filmadžje izuzetak od tog pravila.

Mađarska je druga evropska destinacija najprivlačnija Holivudu. Ispred nje je samo Ujedinjeno kraljevstvo. Direktne investicija u filmsku produkciju u Mađarskoj bile su 565.6 miliona dolara 2019. godine, a svake godine one su dosada "skakale" za 50 odsto.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • amerika

    8. januar 2021 | 16:53

    Zato sto je u eu I nato, kao sto snimaju u Rumuniji I Bugarskoj, nikad ranije tu nisi snimali do nisu postale clanice...

  • Mica

    8. januar 2021 | 16:14

    Čemu cudjenje, ko je bio samo jednom u Budimpešti, nije mogao ostati ravnodušan, na lepotu grada i okolinu, koji je posecen tokom cele godine, pritom pristupačan za svačiji džep.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA