≫ 

Godina bez Nede: Voljena glumica koja je za sobom ostavila neizbrisiv trag

Iza nje su ostale uloge u više od stotinu filmova i TV serija i tridesetak pozorišnih komada

  • 8
Neda Arnerić Neda Arnerić / Foto: A. Nalbantjan

Neda Arnerić, naša proslavljena glumica, napustila nas je pre tačno godinu dana, ali je za sobom ostavila neizbrisiv trag.

Iza nje su ostale uloge u više od stotinu filmova i TV serija i tridesetak pozorišnih komada.

Zapažene uloge je imala u kultnim filmovima "Višnja na Tašmajdanu", "Užička republika", "Sutjeska", "Valter brani Sarajevo", "Varljivo leto '68", "Otpisani", "Ispravi se, Delfina", kao i mnogim drugim, što našim, što italijanskim.

Neda Arnerić Neda Arnerić / Printskrin:Youtube/ Klasik TV

Veliku popularnost je stekla šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, da bi najveću slavu svakako doživela devedesetih godina prošlog veka, kada je dobila jednu od glavnih uloga u čuvenom filmu "Tri karte za Holivud", ali i u televizijskoj seriji "Policajac sa Petlovog brda".

Poslednju ulogu na velikom platnu ostvarila je 2015. godine, kada je glumila u filmu Radoša Bajića "Za kralja i otadžbinu". U tom filmu su, pored nje, glavne uloge imali Nebojša Glogovac i Marko Nikolić, koji su nas takođe nedavno napustili.

Do 2016. godine je snimila više od 110 filmova i odigrala je više od 40 uloga u pozorištu. Neda je u bogatoj karijeri dobila mnogo nagrada, a svakako najznačanije su bile nagrada za životno delo "Pavle Vuisić", koju je dobila 2010. godine, kao i "Plaketa jugoslovenske kinoteke" 2009. godine za sva ostvarenja na filmu.

Važila je za jednu od najvećih lepotica jugoslovenske kinematografije, a njen prerani odlazak je potresao kulturnu scenu Srbije i ostavio veliku prazninu.

Glumica je u jednom od svojih poslednjih inrevjua koje je dala u novembru 2019. godine za magazin Hello izjavila da je pod stare dane učila nemački jezik i planirala odlazak iz Srbije.

- Učila sam strani jezik pod stare dane, onaj najteži. Uspešno sam savdalala nemački, imam i sertifikt. Izvesnije je da se preselim u Austriju gde imam mali stan u Alpima. Kako godine prolaze i kako se polako opuštam u penziji, sebe sve više vidim u tim krajevima - rekla je Neda Arnerić za "Hellou".

Osim odlaska u Nemačku gde je planirala da provede penzionerske dane, glumica je planirala da okusi i asketski život u Indiji.

- Indija mi je oduvek bila inspirativna, budizam blizak, o Salmanu Ruždiju znam sve.... Međutim, moj muž nikada nije želeo da ide na tu stranu sveta. Govorio je: "Dosta mi je moje sirotinje, neću da gledam tuđu". Nedavno sam, posle duže pauze, ponovo krenula na časove joge, gde sam i čula za mogućnost odlaska u Indiju. Pitala sam mogu li da se pridružim, odgovorili su mi: "Naravno, ali ide se u jedan ašarm, gde se vodi strog asketski život. Da li si spremna na to?" Verujem da mogu da izdržim deset dana u rizgoroznim uslovima i unapred se radujem novom iskustvu. Sigurna sam da će mi biti zanimljivo, a ko zna, možda naučim i da meditiram - rekla je tada Neda.

Glumica je imala i jednu veliku želju za koju je verovala da će joj se i ispuniti.

- Ceo život želela sam da skačem padobranom, ali nisu se namestile kockice. Probala sam da vozim dasku na talasima i nisam se baš proslavila. Pomislila sam: “Ako nisam uspela iz prve, neću to nikad ni savladati”, i batalila. Maštala sam da se popnem na Himalaje, želela sam da se bavim alpinizmom. Privlačili su me ekstremni sportovi, ali to će ostati za neki drugi život, ako se desi. A možda se i desi, o tome ništa ne znamo - izjavila je Neda.

Neda Armerić rođena je 15. jula 1953. godine u Knjaževcu. Bila je simbol lepote i elegancije svog vremena.

Video: Tužan početak godine: Otišla je Neda Arnerić

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MK

    10. januar 2021 | 15:36

    Bila je prelepa žena i odlična glumica

  • Космај

    10. januar 2021 | 15:46

    Што се тиче приче живота после смрти имамо само рекла, казала. Нико не може са сигурношћу рећи такве тврдње да нешто постоји после смрти. Једино шта је необично код неких људи кад умиру у шта сам се једном уверио је мрмљање тј. свађање са неким. Мени смрт представља спавање до одређеног дана када се васкрсава или до следећег рођења у нрком другом телу. Почивај у миру Недо!

  • Космај

    10. januar 2021 | 15:39

    Као да је јуче умрла. Како време брзо пролази. Надам се да је на неком бољем месту ако уопште и постоји после смрти.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA