≫ 

Žena koja je zapalila Čkalju: Soja je bila naša prva rediteljka, dala nam "Put oko sveta" i "Orlove"

Život Soje Jovanović, prve dame reditelja u jugoslovenskoj kinematografiji, bio je prožet anegdotama

  • 1
Sofija Soja Jovanović, Miodrag Petrović Čkalja Foto: Wikimedia/wnsstamps.post, Youtube

- Prvi moj film, "Sumnjivo lice", snimali smo u Ivanjici. Glumce sam naterala da nauče da jašu konje. I Bata Paskaljević je to brzo naučio, ali nije naučio da konji ne vole iznenadne oštre zvukove. Kad je, jašući lagano i dostojanstveno, zatrubio konju na samo uvo, za tren se našao na zemlji, dok mu je jedna noga ostala u uzengiji.

- Jesi li sve snimio? – upitala sam snimatelja.

- Sve.

- Fino. Sad Bata može u bolnicu - govorila je rediteljka Sofija - Soja Jovanović za Yugopapir 1975. godine.

Soja je bila prva dama reditelj u jugoslovenskoj kinematografiji. Pored pozorišnih predstava, režirala je veliki broj dugometražnih i televizijskih filmova i serija. Autor je prvog jugoslovenskog dugometražnog filma u boji - "Pop Ćira i pop Spira" 1957. godine.

Sojin život je bio pun anegdota. Pred samo snimanje filma "Put oko sveta", slomila je nogu.

- Stavili su mi gips, kost je teško srašćavala, ali kako nemoguće ne postoji, počela sam da radim, pomažući se štakama. I prohodala sam u toku snimanja.

U jednoj sceni njenog filma "Orlovi rano lete", Guta Dobričanin i Čkalja beže iz mlina na koji je pala granata, pa je izbio požar. Soji se "nešto svidela ideja da Čkalja bude malo zapaljen", pa je pitala pirotehničara da li je to izvodljivo.

- Kako da ne! Biće živa buktinja ako treba! – odgovorio je.

Zamolila ga je da Čkalji ne kaže baš sve, pa je snimatelj postavio dve kamere, znajući da se Čkalja teško odlučiti da scenu ponovi, ukoliko nešto ne bude u redu. Na opšte zadovoljstvo, sav u plamenu, preplašeni Čkalja je istrčao iz mlina i skočio u reku. Plamen je bio toliko jak da je nekoliko trenutaka izbijao iz vode.

- Neće delovati autentično! – bio je očajan Čkalja i spreman da scenu ponovi.

Soji nikakav izazov nije bio prepreka. Volela je domaće pisce, neretko prikazujući njihova dela u pozorištu i na televiziji. Pored gore navedenih, iz Sojinog opusa se izdvajaju ostvarenja "Diližansa snova", "Dr", "Silom otac", "Mačak Toša", "Osma ofanziva", i prvi TV prikaz "Ranjenog orla" Mir-Jam.

- Soja, to vam je jedna obična, korisna industrijska biljka – za sebe je govorila rediteljka, koja je rođena na današnji dan 1922. godine u Beogradu. Mnogi članovi njene familije su bili umetnici. Njen deda po ocu je bio čuveni dvorski fotograf Milan Jovanović, čiji je rođeni brat bio slikar Paja Jovanović. Milanov sin je bio vajar Dušan Jovanović Đukin, a njegova supruga glumica Nevenka Urbanova.

Međutim, Soja je u toku karijere nailazila na razne prepreke, jer je tadašnja vlast često uviđala "opasnu, zapadnjački orijentisanu poruku" njenih dela, ali je rediteljka uvek imala podršku svojih prijatelja i kolega, kao što je Dobrica Ćosić koji je verovao u ambiciju mladih i kod vlasti odlučno urgirao za njih.

Mini-serija "Pop Ćira i pop Spira" iz 1983. godine bila je njen poslednji televizijski projekat.

Soja Jovanović je preminula 22. aprila 2002. u Beogradu, gradu koji joj je postavio spomen-ploču na uglu Njegoševe i Maksima Gorkog na Vračaru.

Video: Nakon rata u Hrvatskoj, Mileni su u Zagrebu pokazivali ljubav što je ona ponovo tamo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki035 - Jovanca

    1. februar 2021 | 15:07

    Puno postovanje i dan danas gospodji Soji svi se slatko smejemo njenim filmovima i danas mozemo ih gledati bezbroj puta i nikada nam nisu dosadni vec ih pratimo sa zadovoljstvom. Hvala na tolikom broju divnih filmova koji ne padaju u zaborav.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA