≫ 

Sećanje na film "Negde u zemlji snova": Legendarni crtać naučio nas je jednu važnu lekciju

Mnogi od nas ga pamte po replici "Umočiću"

  • 5
Crtani film Crtani film "Negde u zemlji snova" Printskrin: Youtube/Nenad Stanojkovic

Crtani filmovi oplemenili su detinjstvo generacija i generacijama, a jedan koji se svakako izdvojio jeste i onaj pod nazivom "Negde u zemlji snova" (eng. "Somewhere In Dreamland") reditelja Maksa Flajšera, koji je stvorio likove kao što su mornar Popej i Beti Bup.

Legendarni crtać je, verovali ili ne, prvi put ugledao svetlost dana pre 85 godina, tačnije 1936. godine, za vreme takozvane Velike depresije, globalnog ekonomskog kraha koji je počeo 1928. godine i trajao do 1939. godine, i napravljen je uz pomoć tehnikorol proceesa (uz pomoć istog procesa napravljeni su čuveni filmovi poput "Čarobnjak iz Oza", "Prohujalo sa vihorom" i mnogi drugi).

Radnja crtanog filma "Negde u zemlji snova" prati decu iz siromašnje porodice, koji vuku drvenu prikolicu i prikupljaju drva za grejanje. Dok to rade, mališani posmatraju izloge brojnih prodavnica, a posebno ih je očarao izlog jedne pekare, u kojoj su bili slatkiši i raznorazna peciva. Decu je primetio pekar, koji je želeo da ih obraduje i da im daruje slaktiše i pekare, međutim, mališani su otišli kući.

Tamo ih dočekaju majka, a deca za stolom jedu tvrd hleb koji umaču u mleko.

- Umočiću - kaže devojčica, nakon što tvrd hleb nikako ne može da pojede.

Nakon pojedenog jela, dečak navodi da je gladan, ali žena nema mogućnosti da ga nahrani, zato je i zaplakala. Mališan je pokušao da je uteši naveo da se šali.

Deca potom odlaze na spavanje, a zatim sanjaju kako su u zemlji snova, gde mogu da jedu svoju omiljena jela i da nose odeću koju žele.

via GIPHY

Kada su se probudili, čekalo ih je veliko iznenađenje. Naime, pekari su doneli hranu, a ushićena deca su navalila na hranu.

Sam crtani film naučio nas je važnu životnu lekciju, a to je da budemo humani i da, kada smo u mogućnosti, pomažemo onima kojima je pomoć potrebna.

U ovom slučaju, siromašnim ljudima.

Podsetimo se čuvenog crtanog filma "Negde u zemlji snova":

Video: Da li je on zapravo kralj lavova: Ovaj hrabri macan se zaista uživeo u lik malog Simbe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eh da...

    6. februar 2021 | 10:13

    Kad se samo setim koliko je to detinjstvo bilo lepo, koliko-toliko mirno. Znalo se nesto, sad se ne zna nista. Postovanja nemaju, deca se ljute na roditelje. Svi imaju telefone, tablete, razmazenost... A toliko nam malo fali za srecu.

  • S

    6. februar 2021 | 10:40

    Bravo za tekst i povratak nasih snova.

  • Umočiću

    6. februar 2021 | 11:35

    😀😀😀😀😀

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA