≫ 

"Dara iz Jasenovca" izbačena iz trke za Zlatni globus

Nagrade Zlatni globus bi trebalo da budu svečano uručene na ceremoniji 28. februara u Los Anđelesu

  • 59
Film Dara iz Jasenovca "Dara iz Jasenovca" / Foto: Aleksandar Letić

Juče su objavljene nominacije za Zlatni globus, a u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku među pet odabranih kandidata nema srpskog filma "Dara iz Jasenovca" Predraga Antonijevića, ali ni bosansko-hercegovačkog "Quo vadis, Aida" Jasmile Žbanić.

Među kandidatima za najbolji film na stranom jeziku je danska crna komedija "Another Round" Tomasa Virtneberga, sa Madsom Mikelsenom u glavnoj ulozi. Tu su još i predstavnici Gvatemale "La Llorona", Italije "The Life Ahead", korejsko ostvarenje "Minari" i francuska drama "Two of Us".

U poslednje vreme se intenzivno debatuje o ostvarenju "Dara iz Jasenovca", posebno nakon oštre kritike Džeja Vajsberga na američkom portalu Variety, u kojoj je film okarakterisao kao "propaganda" i "antihrvatski". Nakon ovoga, IMDB je uklonio mogućnost ocenjivanja filma na svom portalu, budući da je prvenstveno od Srba dobijao ocenu 10, a od Hrvata 1, na kraju dobivši ocenu višu od "Kuma".

Što se tiče nominacija za Zlatni globus, holivudska drama "Mank" i satira "Obećavajuća mlada žena" (Promising Young Woman) nominovana je za ovu filmsku nagradu, dok su televizijske serije "Kruna" i "Mandalorijan" nominovane za najbolju seriju, javlja Rojters.

Takmičenje za najbolji dramski film za Zlatni globus takođe uključuju naslovi "Nomadlend", "Suđenje Čikagu 7" i "Otac" sa Entonijem Hopkinsom.

Satira "Borat naknadni film", filmska verzija brodvejskog hit mjuzikla "Hamilton", "The Prom", "Music" i "Palm Springs" će se takmičiti u posebnoj kategoriji za mjuzikle i komedije.

Nagrade Zlatni globus, u eri pandemije, prema planu bi trebalo da budu svečano uručene na ceremoniji 28. februara, u Los Anđelesu, a koju će voditi glumice Tina Fej i Ejmi Poeler.

Video: Zašto Nikol Kidman ne voli Remija Maleka?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Peter

    5. februar 2021 | 12:13

    Ustašiju svakodnevno treba podsećati na Jasenovac i genocidnost koju gaje prema srbima.

  • Radovan

    5. februar 2021 | 11:45

    Treba ukljuciti Izrael u pricu, i optuziti ih za Antisemitizam, jer uklanjaju film u kome su stradali i Jevreji osim Srba. Zato je trebalo napraviti film o stradanju 2 devojcice drugarice, srpkinje i Jevrejke u Jasenovcu, jer samo na taj nacin ne bismo bili ignorisani

  • AHAB

    5. februar 2021 | 12:03

    PA,ZAR OČEKUJETE OD NEKOG KO TE BOMBARDOVAO,DA PODRŽI OVAKVU TEMATIKU(istinu),I OCRNI SVOJU VEROISPOVEST.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA