≫ 

Bio je kapetan Fon Trap: Preminuo kanadski glumac Kristofer Plamer (91)

Osvojio je Oskara za film iz 2010. godine "Beginners"

  • 3
Christopher Plummer Foto: Tanjug/AP

Kristofer Plamer, kanadski glumac najpoznatiji po ulozi kapetana Fon Trapa u filmu (Sound of music) "Moje pesme, moji snovi" preminuo je u 91. godini. Njegova karijera počela je još pedesetih godina prošlog veka, navodi BBC.

Osvojio je Oskara za najbolju sporednu ulogu film iz 2010. godine "Beginners" i bio je najstariji glumac koji je osvojio tu nagradu. Bio je nominovan za "Poslednju stanicu" iz 2010. i "Sav novac na svetu" iz 2018. godine.

Njegova porodica potvrdila je vest, navodeći da je preminuo u svojoj kući u Konektikatu, dok je njegova suprug,a s kojom je bio u braku 53 godine, bila pored njega.

Njegovo prvo pojavljivanje na filmu bilo je u filmu iz 1958. godine "Stage struck", a svakako jedna od najpoznatijih uloga bio je anti-naci pevajući kapetan Fon Trap iz 1965. godine. Tokom 2017. godine "uskočio je" u rolu umesto Kevina Spejsija, tada optuženog za seksualno zlostavljanje, u filmu "All the money in the world", reditelja Ridlija Skota.

Rođen je kao Artur Plamer 1929. godine u Torontu, bio je praunuk Džona Abota, trećeg premijera Kanade.

Pre tri godine, Plamer je za Gardijan ispričao da je bio besan kada je saznao da će u mjuziklu "Moje pesme, moji snovi" njegov glas biti sinhronizovan, dok peva.

- Toliko dugo sam vežbao pevanje, ali tada se tako radilo, studiji su uvek imali nekog sa izvežbanim glasom ko bi pevao umesto vas - ispričao je tada. Rekao sam tada: "Jedina stvar zbog koje radim ovu prokletinju je da bih mogao da pevam, na sceni, na filmu!"

Otac je jedne ćerke, glumice Amande Plamer.

Video: Tužan dan za svetsku kinematografiju: Preminuo Šon Koneri

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đura

    5. februar 2021 | 20:17

    Glumio je Franca Ferninanda u Sarajevskom atentatu.

  • Volela sam ga

    5. februar 2021 | 23:38

    Sjajan glumac i markantan muskarac, aristokratskog drzanja. Lepo je stario i sacuvao prepoznatljiv izgled iz svog zrelog doba i u dubokoj starosti. Bio mi je jedan od omiljenih glumaca.

  • Vule

    6. februar 2021 | 11:13

    Legenda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA