≫ 

Mislili su da je patuljak koji glumi dete: Milion je zaradila sa 10, Oskara sa 6 i postala političar

Bila je toliko popularna da je i Voltu Dizniju uručila Oskara za "Snežanu i sedama patuljaka" – u vidu jedne standardne statuete i sedam malih

  • 0
Širli Templ, Shirley Temple Širli Templ / Foto: Profimedia/Imagno

Širli Templ je imala samo 6 godina kad je dobila Oskara, uspeh koji nijedan glumac nakon nje još nije ostvario. Priznanja je dobijala u toku celog života – zvezda na Holivudskoj stazi slavnih, nagrada Kenedi centra, Screen Actors Guild za životno delo... Američki filmski institut ju je smestio na 18. mesto 25 najvećih ženskih legendi ekrana.

Karijeru je započela kada joj je bilo samo tri godine. Kao otelotvorenje devojčice, velikog plesnog i glumačkog talenta i vesele prirode, mnogi su prvo mislili da je Širli zapravo tridesetogodišnji "patuljak" koji ima i desetogodišnju ćerku. Smatrali su da joj je kosa veštačka. Te glasine su se pojavljivale tridesetih godina u SAD za vreme Velike depresije. Ipak, niko nije mogao da spori da su Širlina razdraganost i optimizam predstavljale lek za sivilo svakodnevice američkih građana.

Njena majka joj je služila kao frizerka. Pažljivo bi joj pravila 56 lokni pred svaki film. Širli je bila prvi izbor za Doroti u filmu "Čarobnjak iz Oza", ali joj ugovor sa 20th Century Fox nije dozvoljavao da radi i za MGM. Uloga je, kao što je poznato, pripala Džudi Garland.

Širli se pojavila u 12 kratkometražna i 43 dugometražna filma. Prvih milion dolara zaradila je do svoje desete godine. Bila je toliko popularna da je i Voltu Dizniju uručila Oskara za "Snežanu i sedama patuljaka" – u vidu jedne standardne statuete i sedam malih. Njen animirani lik se pojavljivao i u kratkometražnim Diznijevim crtaćima.

Glumice Širli Džons i Širli Meklejn su dobile ime po njoj. Templova se pojavila i na omotu albuma Bitlsa, Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band. I bezalkoholni koktel nosi njeno ime.

Poslednju ulogu je ostvarila u TV seriji The Red Skeleton Hour 1963. godine.

Gajila je i strast prema politici, pa ju je 1969. godine predsednik Ričard M. Nikson proglasio za američkog delegata za UN. Pet godina kasnije je služila i kao američki ambasador u Gani, a od 1989. do 1992. i kao ambasador u Čehoslovačkoj.

Imala je samo 17 godina kad se udala za vojnika i glumca Džona Agara. Iz braka, koji je trajao četiri godine, dobila je ćerku Lindu. Širli je potom upoznala biznismena Čarlsa Bleka sa kojim je bila u braku skoro 55 godina, do njegove smrti 2005. Dobili su dvoje dece – Čarlija Juniora i Lori. Kad su se upoznali, Blek joj je rekao da nikad nije pogledao nijedan njen film.

Širli Templ je preminula na današnji dan 2014. u Vudsajdu, u Kaliforniji. Imala je 85 godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA