• 4

"Naš će život biti epizoda serije snimljene na teritoriji celovite Srbije. Ako sačuvamo njih..."

, Telegraf

"Ako budemo zajedno i ako budemo čuvali svoju (pravoslavnu hrišćansku) kulturu imamo šansu da preživimo uz budiste, muslimane i sve druge koji žive u Aziji, a i Amerikance za koje on pretpostavlja da ako budu pametni da mogu da se spasu", istakao je Kusturica

 • 4
Emir Kusturica

Emir Kusturica / Printskrin: RTS

Reditelj Emir Kusturica obratio se danas u u Predsedništvu Srbije u ime svih dobitnika odlikovanja, održavši unikatan govor sa mnogo uvoda, bez ijedne razrade ili zaključka, ali ja jasnom poentom.

Kako je kazao, napravio je nekoliko početaka od kojih nije mogao da odluči kojim će otvoriti svoj govor.

- Možda je zanimljivo na početku, radi prisećanja, napomenuti da sam 1990. godine ovde primio AVNOJ-evu nagradu. Prošlo je 30 godina, evo mene opet u drugoj državi, drugoj postavci. Ja sam ovde napravio četiri, pet početaka, kako bih mogao da počnem neki govor, a čini mi se da je to dobro jer više početaka može da uputi na veću celinu od one koju jedna naracija može da istrpi.

Dan državnosti Srbije, odlikovanja

Odlikovanja za zaslužne institucije i pojedince, dodeljena povodom Dana državnosti Srbije / Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Nikad lakše nisam došao do odličja, uvek sam odličja zamišljao na reverima uniforme ratnika, a ja sedeo zatvoren u planini, među medvedima, vukovima i ponekim turistom, kad ono eto ti ordena, a uz to i onog najvažnijeg. Sa mnom  se oko toga nije pregovaralo, to je orden stvaranja srpske države nastale ustankom ili "revolucijom koja je otada u formi kneževine, monarhije ili republike opstala i što je najvažnije, nikada do kraja pokorena". To je jedan od retkih naroda u svetu koji nikada nije pokoren - rekao je Kustrurica, citirrajući Milorada Ekmečevića.

- Nadamo se da, ako održimo Kosovo i Metohiju i Republiku Srpsku, da će posle nas nastaviti da živi i da će ovo što danas živimo postati jedna duga i teška epizoda u budućoj TV seriji koja će biti snimljena na teritoriji celovite Srbije.

- Mogao bih na početku da se zapitam koliko je moralni i istorijski kapital srpskog naroda? Šta je to što smo nasledili i po čemu se to pozitivno prepoznajemo u onom članu 118. Sretenjskog ustava iz 1835. godine i gde piše: "Kako rob stupi na srpsku zemlju, od onoga časa postaje slobodnim ili ga ko doveo u Serbiju, ili sam u nju pobegao. Srbinu slobodno je roba kupiti, no ne i prodati". U nastavku bi mogla da se razvije jedna dijalektička studija o stvaranju i trošenju moralnog kapitala i tu nijedna dinastija u brojnim promenama ne bi bila pošteđena, ali bi sigurno dostizala evropske domete u geografiji jugoistočne Evrope. Kako vreme odmiče, jedini koji je u potpunosti anestezirao moralni kapital i od koga nismo profitirali ni u jednoj formi bio je, nažalost, period titoizma i našeg druga Tita.

Emir Kusturica

Emir Kusturica / Printskrin: RTS

- Može govor da počne i mnogo optimističnije nego što je dosada bilo. Recimo, pitanjem zašto su podudarni Prvi srpski ustanak i crveno sretenjsko slovo? Kako to da padaju na isti dan? U našoj istorji malo ima važnih datuma da nisu ispresecani crvenim slovima. Ukrštanje sekularne tradicije sa crkvenom je neumitno, pošto sve što je sekularno proističe iz pozitivnog iskustva hrišćanskog morala i hrišćanske tradicije. Dakle, sekularne države nema tamo gde nije bilo hrišćanske istorije, tako je kod nas. To znači da nije bilo teokratije, ne bi bilo ni demokratije, jer ona grčka demokratija, ona koja je preživljavala razne preobrazbe, da nije hrišćanstvo preuzelo moral po Hristu, i ono što je tu najvažnije, a to je da imamo samilost prema slabijim od sebe, ne bi bilo ni te države. Ne bi bilo mi milosrđa, kao najvažnije osobine tog naroda o čijoj vrednosti danas govorim.

- Kosovski ciklus proistekao je iz Kosovske bitke, kao davno stečen i najveći moralni kapital, svetosavlje kao uporišna tačka naše novozavetne istorije. Naše su bitke u poslednjih 200 godina uglavnom imale starozavetni znak, dakle oko za oko, zub za zub, a i naši susedi koji su primili drugu religiju su zapravo iz istog izvora išli jedni na druge i gajili ljubav prema mržnji. U našoj novozavetnoj istoriji, gde gubitak bitke nije značio bespovratni poraz nacije, kao što ni gubitak u Terpmopilskoj bici nije značio nestanak zajednice grških gradova, tako naš moralni kapital danas često podrugljivo dovode u pitanje razni tipovi, profesori univerziteta, uličari, praveći kako je ovo pitanje za nebesku i realnu Srbiju. Najbolji odgovor provokatorima izgovorio je naš upokojeni patrijarh Pavle: "Car Lazar nije imao ništa protiv carstva zemljaskog, ali kada je bio prinuđen da bira između zemaljskog i Nebeskog, onda je izabrao Carstvo nebesko".

Patrijarh Pavle

Patrijarh Pavle / Foto: Profimedia/AFP

- Evo, recimo, sada jedan patetičan početak. Ne znam, sestre i braćo, da li ste primetili ali bauk korporativnog socijalizma kruži planetom. Ako neko voli više neokomunizam ili totalitarni kapitalizma, može i tako, ali i prvo, i drugo, i treće se dernja kroz najglasnije svetske megafone. U stvari deset multimilijardera uzvikuju parole, ukidaju porodicu, traže da ne budemo očevi i majke, muškarci i žene, braća i unuci... Great Rock 'nRoll Swindle (britanska pseudodokumentarna komedija o pank bendu "Sex Pistols") je prešao u Great Leftist Swindle. Svindl znači prevara. U toku je najveća prevara u modernoj istoriji Evrope i Zapadnog sveta. Dok u našim kovid bdenjima preovladava tema ko će biti novi patrijarh, u Holandiji kupuju crkve i pretvaraju ih u vikendice i kafiće, engleski profesor Vil Noland je izgubio posao na Univerzitetu pošto je na predavanju afirmisao patrijahalne vrednosti. Patriotizam u koji ne sumnjam, a to je onaj francuski, ondašnji intelektualci očajnički pokušavaju da odbrane od medije koji izgovaraju pre pet dana formulisanu novu teoriju - Cancel Culture. Otkaz kulturi. Na Dizniju više nema omiljenih filmova za decu, u novijoj kulturi uopšte više nema mesta za ono na šta smo navikli. Njihovi istinski intelektualci izvode dokaze kako prošlost nisu samo Napoleonova ratovanja (i ratni zločini), nego i kultura kao civilizacija od koje se nije moglo raskačiti. I biće važno da se ovde pomene da je Brižit Bardo bila žena, i jeste još uvek žena, a Fransoa Trifo muškarac.

- Imam jedan, rekao bih, mnogo dobar početak. Možda bolji od ovih prethodnih. Kako primećujemo da u Srbiji još uvek postoji etički kapital? Uragan koji je trajao na ulicama SAD-a za vreme izbora i velikih trudova koji su tempriani da Tramp izgubi izbore, dok je svetom trajala geopolitčka infekcija, tadašnji birači nisu lupali samo izloge i slobodno raznosili robu. Mnogi od njih su rušili spomenike. Prilikom jednog osvetničkog čina lokalnog junaka Federalnog rata iz rulje se izdvojio agilni aktivista i kad je srušio spomenik, spomenik je pao njemu na glavu i razbio je.

Transparenti i grafiti širom sveta:

Foto: Tanjug/AP

- U mnogim gradovima su rušeni spomenici. Ovaj pokret rušenja ima slavnog finansijera koji je pokret raširio u Veliku Britaniju. Tamo su bregzitovci spasavali što se spasili moglo, pa je Čerčil, prethod od rulje osuđen za rasizam, spasavan stolarski zahvatima - daskama su okovali njegov spomenik, kako bi ga spasili od revolucionarne mase. Nekako u isto vreme, na jugoistoku Evrope, u Beogradu, mi smo proslavili veliko delo velikog umetnika i postavili spomenik visine 20 metara. Utoliko možemo da govorimo o i dalje uticaju moralnog kapitala koji mi cprmio još iz srenjdovekovne države i koja zahvaljujuću Sretenju i Prvom srpskom ustanku (Prve srpske revolucije), možemo da budemo srećni. Dok oni ruše spomenike, mi ih gradimo. Naša istorija vredi i mi taj moralni kapital držimo u sebi.

- Mogao bih da počnem uzrokom Srpske revolucije, čiji su okidač bile dahije i Sječa knezova, i istinom da istraživači DNK danas na terotorije Srbije uopšte ne nalaze turski gen. Ne govorim to kao neko ko je zbog toga srećan ili nesrećan nego da je vrlo zanimljivo da mi posle 450 godina pod Turcima taj gen u tim palpogramima ne pronalazimo. Onda se postavlja pitanje ko su bile dahije? I da li dahije postoje isključivo kao neprijatelji koji dolaze sa strane, ili su oni zapravo neko ko je oduvek među nama? Mi znamo da je Milan Garašanin objavio "Načertanije" 1848, ali to uopšte nije delo velikosrpske koncepcije, nego je prvo ispisano u Engleskoj i prvi put objavljeno u jednom časopisu, pa tek onda preneto i predstavljeno kod nas, pa tek onda široko zahvaćeno kao ideja o velikosrpskoj budućnosti, koja se jedino ostvarila u vidu Jugoslavije, a Veliku Srbiju nikada nismo imali. Ali, ni to nije naša ideja. I ta je ideja bila u raspadu Otomanske imperije dovođena u tačku u kojoj bi jedan poduzetan narod mogao da bude stožerni, što bi rekli Hrvati, oko koga se vrte događaji i oko koga može da se plete budućnost, što je na kraju krajeva tom Jugoslavijom i dokazano.

Dahije, početak bune protiv dahija

Foto: Wikipedia

- Kad bi ovo bio filmski početak, bio bi iz filma "Sjećaš li se Dolly Bell?". Kada je otac Maho u pirpitom stanju rekao "porodicu treba ukinuti", nije ni sanjao tih 1960-ih godina da će to biti plan svetske oligarhije i njene zloupotrebe marksizma, te borbe, kako kažu na srpski TV kanalima, patrijahalnog kapitalizma. Odgovor Mahove žene bio je: "Pokupi to garderobe, pa je ukini". On je mogao da iznese jedan par gaća, dva para čarapa i ostao bi na istom onom na čemu se danas razdvaja taj svet u kome je cilj rasturanje porodice. Dakle, svi nasilnici makrsističke misli su pikirali na porodicu i insistirali na tome da se ona ukine. Što ja mislim da nije izvodljivo, ali se danas radi na planetarnom nivou, na najpodmukliji način. Ako se setimo kako je marksizam odigrao veliku ulogu u nemačkoj socijaldemokratiji i kako su u predvorje Hitlerovog dolaska svi socijaldemokrati odigrali veliku ulogu, slažući se sa Kajzerom oko sih ključnih pitanja. Ali kada je Velika ekonomska kriza počela, svi su socijaldemokrati, levičari, marksisti postali Hitlerovi vojnici. Tj. najveći deo.

- Dakle današnja ideja da treba da vodimo računa o crncima, Black Lives Matter, naravno da je tačna, da moramo da vodimo računa. Pročitao sam da je 1835. kod nas postojao član u zakonu koji štiti i robove. Ali način na koji se oni instrumentalizuju danas i na koji se zloupotrebljava u suštini marksizam zapravo je razdvajanje belih od crnih, od njihove socijalne i egzistencijalne pozicije u svetu, koja je, kako vreme odmiče, sve teža i teža. U SAD ima 36 miliona ljudi koji nemaju šta da jedu i 48 miliona ljudi bez posla. U poslednje dve godine oko 5.000 firmi tamo je zatvoreno i ne znam ni koji je broj ljudi koji ne može da živi, plati kredit u zemlji koja je sva u kreditu.

Američki Izbori u Americi SAD 2020

Black Lives Matter / Foto: Tanjug/AP

- I sad da kažem kako bih mogao opet da počnem, pa da privedem kraju. Rekao sam malopre Cancel Culture, "otkaz kulture", izraz koji je pre pet dana stvoren u Americi i koji se vodi kao bitka pretplatnika Diznija (koji je otkazao crtane filmove). Međutim, zanimljiva je jedna stvar. Arnold Tojbi 1952. piše knjigu o sukobu kultura. Sukob kultura je, prema njegovom mišljenju, nešto što će doneti Americi preimućstvo nad Indijom, Kinom, Rusijom i islamskim svetom. Hantington piše knjigu 1990. godine u kojoj govori da to neće biti sukov kultura, već civilizacija. Da ne govorim kome sve u tom sukobu civilizacija predviđa budućnost, ali spominje između ostalog i pravoslavnu hrišćansku kulturu, koja naravno uz sve to ima simptome sekularnog života. Ako budemo zajedno i ako budemo čuvali svoju kulturu imamo šansu da preživimo uz budiste, muslimane i sve druge koji žive u Aziji, a i Amerikance za koje on pretpostavlja da ako budu pametni da mogu da se spasu. Za ove druge, prema Hantingtonovom mišljenju, nema baš velike perspektive, ali je zanimljivo da je 1952, taj drugi autor pisao kako je to sukob kultura, a mi danas doživljavamo da se upravo iz te obećane, najveće zemlje upravo govori o otkazu kulture.

Mahatma Gandi Indija

Mahatma Gandi / Foto: Tanjug/AP

- I evo, da započnem ovaj govori ispisom. Ima divnih sedam tačaka koje sam pročitao u "Pečatu" i koje je u svojoj knjizi ispisao dr Jovan Dušanić, "Ekonomija postmoderne i neoliberalizam". Citirao je Gandija koji je tvrdio da zapadnog čoveka u propast vodi sledećih sedam grehova:

 • Što želi bogatstvo koje nije stečeno radom
 • Što želi uživanje bez savesti
 • Što odvaja znanje od poštenja
 • Što vodi politiku bez načela
 • Što vodi poslovanje bez morala
 • Što odvaja nauku od čovekoljublja
 • Što teži veri bez žrtvovanja

- Evo, ja ga nisam ni počeo, a već sam završio - zaključio je Kusturica.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ljiljana Kuzjak

  Cuvaj se, Emire brate....Takvog vise necemo imati! Cestitke, ne samo za ovo, vec za sve sto si postigao u zivotu...da se na pomen tvoga imena zaplacemo mi koji ti se divimo i zapene od nemoci i besa oni koji te, bez razloga, mrze! Toliko je zvucno tvoje ime, toliko si ga proslavio sirom planete, a sa njim skupa i nasu Srbiju! Posebno ti hvala za Drvengrad!

 • Lazar

  Kusturica treba da bude uzor svim bivšim Srbima da se vrate svojim korenima.

 • Srpska 🔔🔔🔔

  Bravo Emire!!!😘😘😘

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima