≫ 

Đorđe kao Šaca, Olivera kao Julka: Balaševići su igrali zaljubljeni par u voljenoj domaćoj seriji

Svako veče je prolazio sokakom i svirao joj pod prozorom

  • 1
Djordje Balasevic Đorđe i Olivera Balašević / Printskrin: YT/ Promo RTVojvodine

Đorđe Balašević, koji je bio preminuo u 68. godini, bio je svestrani umetnik. Osim pevanja, može da se pohvalio da je tokom svog života i glumio.

Naravno, mnogi od nas se sećaju čuvene serije "Pop Ćira i pop Spira" iz 1982. godine, koja je rađena po delu Stevana Sremca. Podsetimo, rediteljka Soja Jovanović je uradila rimejk svog filma iz 1957. godine. Ovo se danas smatra najpoznatijom i najkvalitetnijom ekranizacijom čuvenog dela Sremca.

Na listi glumaca našao se tada i mladi Đorđe Balašević, koji je igrao lik berberina Šandora-Šace, koji je bio ujedno i pripovedač serije. Takođe, u ovom ostvarenju rediteljke Soje Jovanović glumila je i Olivera Balašević, Đoletova supruga, i to lik Jule, pop Spirine kći.

Olivera Balašević Olivera Balašević / Printskrin: YT/ Promo RTVojvodine

Pored njih uloge su igrali i Stevan Salajić, Đorđe Jelisić, Vesna Čipčić, Dara Ćalenić, Saša Selenić, Vladislav Kaćanski...

Mesto radnje je jedno bogato banatsko selo, čiji su stanovnici toliko pobožni i imućni da bi mogli izdržavati, ne dva, već četiri popa.

Meštani su složni, spremni na veselje i zabavu, a popovi uživaju u izobilju. Odlično se slažu i, ako nisu na nekoj proslavi za bogatom trpezom, goste se u svojim domovima, a njihove dve ćerke, Juca i Melanija, odlične drugarice, uvek dobro raspoložene, bezbrižno ćaskaju. Ovu pravu seosku idilu s vremena na vreme naruše popadije Persa i Sida svojim zajedljivim primedbama na račun one druge, ali se ne ide dalje od toga: koja bolje izgleda, ili koja je bolji ručak spremila.

Pravi zaplet nastaje kad u selo stigne mlad i zgodan novi učitelj, Petar Petrović. Iskra zavisti među popadijama, pojavom novog učitelja, pali vatru koja će kasnije buknuti u požar. One prepoznaju da bi valjalo ovu jedinstveno dobru priliku neženje iskoristi. Nevolja je u tome što je on jedan, a udavače dve, obe popine ćerke. Počinje prava utakmica oko toga ko će pre i bolje ugostiti novajliju.

Pop Spira je imao tu čast da prvi kući na ručak dovede potencijalnog mladoženju, a kao slučajno su im u goste baš tog dana došli pop Ćira i njegova žena Persa, sa Melanijom. Popadije su svesrdno hvalile svoje ćerke ne bi li pridobile učiteljeve simpatije.

Učitelj se ipak zaljubio u Melaniju, ona je znala oko Pere tako vešto i umiljato da se ponaša, da mu je bilo teško i dan bez nje, a i on se njoj sviđao i svako veče su se viđali. Sida je bila veoma ljubomorna zbog toga i to je bio razlog da izbije rat između gospođe Side i Perse.

A Juca, pop Spirina kći, baš i nije volela tog učitelja. Njeno srce pripadalo je nekom drugom, tačnije Šaci, bricinom pomoćniku. Svako veče je prolazio sokakom i svirao joj pod prozorom. Sida je bila strašno iznenađena ponašanjem i odlukom svoje ćerke.

Od tada dve porodice više nisu živele u slozi i ljubavi, a dežurna tračara frau Gabrijela je odmah požurila da obavesti selo o ovim događajima...

Video: Novosađani se okupljaju na Trgu slobode i opraštaju od Balaševića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA