≫ 

Dirljivi detalj iz "Dare" nije bio predviđen u scenariju, glumac otkrio: "To je neka viša sila"

Scena je trebalo da se odvija drugačije...

  • 11
Dara iz Jasenovca "Dara iz Jasenovca" / Printskrin: RTS

Zlatan Vidović, koji u filmu "Dara iz Jasenovca" tumači lik Mileta Ilića, oca malene Dare, podelio je neverovatan detalj sa snimanja. 

Mile Ilić je na početku rata razdvojen od svoje porodice i odveden u logor Jadnovno. On tu svakog dana zakopava leševe i strepi da u gomili ne pronađe nekoga iz svoje porodice. Slutnje se obistinjuju kada ugleda beživotna tela supruge Nade i sina Jova. Jedino što ga održava u životu jeste nada su Dara i mlađi sin Bude živi.

Zlatan Vidović je u jednom intervjuu istakao da mu je ovo bila najzahtevnija uloga do sada na filmu, ali da, koliko god je teško igrati takvu ulogu, toliko je za glumca i jako zahvalno.

- Igram Mileta Ilića, oca glavne junakinje, devojčice Dare, i to je do sada najteža moja uloga na filmu. Tema je teška, ali o njoj je zaista trebalo progovoriti. Žao mi je što nismo i ranije i što je to gurnuto u istorijski zapećak. Svi znamo šta je Jasenovac bio, a nikako se do sada nije desio veliki film koji će tu priču da prenese i da ostavi pečat. Taj film će ostati posle nas i biće zapisan u vremenu. Velika je čast igrati u takvom projektu. Svi na setu su bili predani dušom i telom tome jer su shvatili značaj posla koji obavljamo - rekao je za "Novosti" ovaj glumac.

On je otkrio i da je na samom snimanju uradio nešto što mu se nikad ranije nije dogodilo.

- Jedna anegdota je ušla u film. Postoji scena kad ustaškom zapovedniku predajemo stvari koje smo našli kod leševa, a ja među leševima pronađem drveni krst. Scena je trebalo da se odvija tako da ja njemu dam krst, a on ga baci na mene i onda rez. Međutim, kad je kolega to uradio, krst se zalepio za moje grudi. Samo sam se okrenuo i stavio ga u džep. Krst je kasnije proigrao kroz čitav film. Nije to bilo u scenariju, nego je valjda neka viša sila - ispričao je Zlatan.

Dara iz Jasenovca, Bojan Žirović "Dara iz Jasenovca" / Foto: Aleksandar Letić

Zlatan Vidović je sa tri glavne uloge zaredom na sceni matičnog Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjaluci dokazao da je u naponu glumačke snage. Na bisernu glumačku nisku nanizao je likove Jovana Dučića u istoimenom komadu, Raskoljnikova u "Zločinu i kazni" i Ahmeda Nurudina u predstavi "Derviš i smrt".

Umetnički put započeo je u rodnoj Gradiški, gde je završio osnovnu i srednju školu, glumu je usavršio na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, da bi se na scenu grada na Savi povremeno vraćao kao glumac, ali i kao reditelj predstava "LJubav", "Migranti" i "Kumovanje, ludom radovanje".

Imao je uloge i u serijama "Meso", "Kosti" i "Hotel Balkan", igrano-dokumentarnom TV filmu "Koridor '92", predstojećem filmu Nemanje Ćeranića "Lihvar", kao i filmu poznatog američkog reditelja u kome je na Malti zaigrao sa Benom Kingslijem i Džozefom Fajnsom. U predstojećoj seriji "Pevačica", rađenoj po nerešenom ubistvu Jelene Krsmanović, igraće glavnog detektiva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    21. februar 2021 | 16:05

    Klali su decu, vadili oci sekli usi, kuvali zive ljude Drali im kozu, cupali nokte, davili ih rukama, udarali maljem u glavu, vezali ruke i noge bacali u savu, vesali na stabla, silovali decu, zene, devojke, babe Izgladnjivali do umiranja Trgali delove tela - POKRSTILI DECU Milimetar smo videli.... Slava mojim precima koji su rodjeni u pogresno vreme, slava svima koji su ubijeni tamo Necu zaboraviti...

  • Vuk

    21. februar 2021 | 14:07

    Pa da, ništa nije prikazano, mnogo toga je izostavljeno, ZAŠTO??? Zašto je uopšte film sniman. Po priči u mojoj porodici, familiji, moha baba u Jasenivcu, moja mama u Staroj Gradiški, šta su pričale, ovo je "ništa". Švabe su pivraćale od muke kada su videli kako Hrvati ubijaju, i kako se takmiče ko će više Srba ubiti?! Gospodo, kada nešto OVAKO radite, radite kako treba!!!

  • XL

    21. februar 2021 | 17:28

    Nikada ne oprostiti....nikada ne zaboraviti..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA