≫ 

Bili su veliki prijatelji u "Srećnim ljudima" i u pravom životu, umrli su na isti datum

Podsetimo se nekih od najznačajnih uloga legenda srpske kinematografije Živojina Žike Milenkovića i Dušana Počeka

  • 2
Dušan Poček, Živojin Žika Milenković, Srećni ljudi Dušan Poček kao Ilija Pandurović i Živojin Žika Milenković kao Garac u seriji "Srećni ljudi" Printskrin: RTS

Na današnji datum, 18. marta, preminule su dve legende srpske kinematografije, Živojin Žika Milenković i Dušan Poček. Njih dvojica imala su karijeru za ponos, a često su glumili zajedno, i to u ostvarenjima "Ljubav na seoski način", "Više od igre", "Vruć vetar", "Kamiondžije", "Bolji život", "Srećni ljudi", "Porodično blago"...

Možda i njihova najpoznatija zajednička saradnja bila je u seriji "Srećni ljudi". Žika Milenković je igrao Tiosava Marjanovića Garca, a Dušan Poček Iliju Pandurovića. U ovom ostvarenju glumili su najbolje drugare, a i u stvarnom životu, kako se priča, bili su veliki prijatelji.

Tim povodom, podsetimo se nekih njihovih nezaboravnih uloga:

Živojin Žika Milenković

Rodio se u Nišu 26. januar 1928. godine. Glumačku karijeru počeo je u Niškom narodnom pozorištu. Kasnije prelazi u Beogradsko dramsko pozorište, gde je glumio do penzionisanja. Jedno vreme u Nišu bio je profesor književnosti. Glumio je u preko 30 filmova, preko 300 televizijskih emisija (drame i serije) i oko 150 pozorišnih predstava.

Njegove najznačanije uloge su: Sotir u seriji "Vruć vetar", Tiosav Marjanović Garac u seriji "Srećni ljudi", Cvetko u ostvarenju "Ljubav na seoski način", načelnik Vasić u ostvarenju "Više od igre", Trajko Gavrilović u seriji "Porodično blago"...

Žika Milenković kao Garac u seriji "Srećni ljudi":

Žika Milenković kao Sotir u seriji "Vruć vetar":

Preminuo je 18. marta 2008. godine u Beogradu.

Dušan Poček

Rođen 16. maja 1932. godine u Beogradu. Široj publici prvi put se predstavio 1960. u maloj ulozi u filmu Vojislava Nanovića Bolje je umeti, u kojem su glavne uloge igrali Pavle Vuisić i Milena Dravić.

Uloge po kojoj ga publika najbolje pamti jesu uloge penzionera i bolesnika Jezdimira Uskokovića u seriji "Bolji život" i Ilije Pandurovića u seriji "Srećni ljudi".

Igrao je u brojnim serijama i filmovima kao što su "Put oko sveta", "Bokseri idu u raj", "Ljubav na seoski način", "Salaš u malom ritu", "Više od igre", "Vruć vetar", "Kamiondžije"...

Posljednje televizijske uloge ostvario je u serijama "Šešir profesora Koste Vujića" i "Montevideo, Bog te video".

Dušan Poček kao Ilija Pandurović u seriji "Srećni ljudi":

Poček je isprva studirao medicinu i pred sami kraj tih studija upisuje Akademiju za pozorišnu umetnost u Beogradu. Odmah po završetku Akademije došao je u Beogradsko dramsko pozorište, čiji je član bio do penzionisanja. Na sceni Beogradskog dramskog odigrao je čitav niz uloga od kojih je najpoznatija uloga Jovice Ježa u "Nikoletini Bursaću", predstavi koja je igrana preko 400 puta.

Preminuo je 18. marta 2014. u Beogradu.

Zajednički snimak Žike Milenkovića i Dušana Počeka u seriji "Srećni ljudi":

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • H

    18. mart 2021 | 15:50

    Eh kakve su to glumčine bile. I ne samo njih dvojica,čitava glumačka scena 70tih,80tih i 90tih je bila nestvarna. Uživanje je bilo gledati ih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA