Bio je jedan od najvećih glumaca Juge: Emotivno pomirenje sa Batom Živojinovićem se i dalje pamti

Boris Dvornik je neko ko je ostavio veliki trag u jugoslovenskoj kinematografiji

  • 3
Boris Dvornik, Velimir Bata Živojinović Boris Dvornik, Velimir Bata Živojinović Printskrin: Youtube/Brane Lazarevski

Na današnji dan, 24. marta 2008. godine, preminuo je jedan od najvećih glumaca bivše Jugoslavije Boris DvornikRodio se 16. aprila 1939. u Splitu u porodici stolara.

Svoj talenat za glumu je otkrio u detinjstvu, dok je nastupao u dečjim predstavama. Nakon učenja za električara, počeo je da se profesionalno bavi glumom. Završio je Srednju glumačku školu u Novom Sadu, a kasnije se upisao na Kazališnu akademiju Univerziteta u Zagrebu.

Boris je na filmu debitovao 1960. godine, i to ostvarenju Francea Štiglica "Deveti krug" sa tematikom holokausta. Glumio je mladića koji za vreme Drugog svetskog rata pokušava spasiti mladu Jevrejku oženivši se njom.

Nakon filma je stekao veliku popularnost, koju potom učvršćuje ulogama iz savremenog života u komedijama "Martin u oblacima" (1961) i "Prekobrojna" (1962) Branka Bauera. Ovo je načinilo od Borisa Dvornika jednu od velikih zvezda kinematografije bivše Jugoslavije.

Za uloge u filmovima "Most"  i "Kad čuješ zvona" nagrađen je Zlatnom arenom na festivalu u Puli. Nastupao je u više od 40 dugometražnih igranih filmova (neretko je nastupao i u kratkometražnim), u mnogim televizijskim dramama i u više televizijskih serija.

Vrhunac popularnosti Boris Dvornik je stekao sedamdesetih godina prošlog veka ulogom Roka Prča u čuvenoj seriji "Naše malo misto". 

Takođe, znao je i da zapevao, a sećamo se kako je zajedno sa Oliverom Dragojevićem pevao čuvenu "Nadalinu":

Bio je veliki prijatelj sa kolegom glumcem Velimirom Batom Živojinovićem. Međutim, početkom devedesetih, kada je krenuo rat u bivšoj Jugoslaviji, njihov odnos je zahladneo.

Boris se tada obratio Bati otvorenim pismom:

Na kraju, njih dvojica su izgladili odnos, a javno pomirenje "palo je" u Dnevniku jedne hrvatske televizije, što se i dan danas pamti:

Boris je bio oženjen Dijanom Dvornik, s kojom je dobio dva sina, Deana i Dina Dvornika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    24. mart 2021 | 17:59

    A Dvornik nije ni jednom osudio šta su hrvati radili sa srbima po hrvatskoj ali našao se da drži Bati predavanje.

  • TOLE

    24. mart 2021 | 16:23

    Ovakve legende se radjaju samo jedanput a njihovo drugarstvo je za Ginisove knjige. I bog uzima dobre ljude, ni on nece lose, bar tako izgleda.

  • Nenad51

    26. mart 2021 | 05:48

    po cijem kriterijumu najbolji? daleko je on od toga pritom ustasa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA