Nova serija o Leonardu da Vinčiju uzburkala javnost: Kritičarima smeta - ljubavna veza sa ženom

Vekovima unazad se spekuliše da je Leonardo bio homoseksualac

  • 1
Leonardo "Leonardo" / Printskrin: YT/Hit Cinema

Muza Leonarda da Vinčija, Katarina de Kremona, biće jedna od glavnih likova u novoj seriji "Leonardo", koja bi trebalo da počne da se emituje 16. aprila na Amazon prajmu. Jednu od najvažnijih žena u životu čuvenog umetnika igra Matilda de Angelis, ali njeni duboko intimni razgovori sa Leonardom (tumači ga Ejdan Tarner iz "Poldarka") već su izazvali kontorverze.

Delu publike smeta što je Da Vinči prikazan ženskaroš, piše Gardijan, kada se vekovima spekuliše da je renesansni genije bio gej. Ipak, namera tvoraca serija bila je da osvetli ovu vezu iz njegovog života, koja je vekovima bila u senci.

- Neke od Leonardovih veza tokom života bile su sa muškarcima; i one su bile veoma značajne. Ali, možda i najznačajnija veza u njegovom životu bila je sa jednom ženom koja mu je najpre bila prijatelj. Tu stranu umetnikovog života želimo da osvetlimo - izjavio je uoči početka emitovanja serije scenarista Stiv Tomson za američki magazin “Varajeti”.

Serija je koncipirana kao musterija i triler. Međutim, pokušaj da se renesansni umetnik prikaže na ovaj način u seriji nije baš naišao na odabravanje, s obzirom da se vekovima unazad spekuliše da je Leonardo da Vinči bio homoseksualac.

Tako Gardijanov likovni kritičar tvrdi da je Katerina “izmišljotina, fantazija, potpuna besmislica”, kojoj su život dali romantičari u 19. veku.

Kritičari dalje smatraju da ako su tvorci serije već želeli da dočaraju neku važnu žensku ličnost u umetnikovom životu, onda je izbor trebalo da bude Sesilija Galerani, ljubavnica vojvode od Milana, poznatog kao Il Moro. Njen portret je jedno od najvažnijih Leonardovih dela - “Dama sa hermelinom”.

Dama sa hermelinom "Dama sa hermelinom" / Autor: Leonardo da Vinči

Bio je blizak prijatelj i sa Izabelom d’Este, vojvotkinjom Mantue, koja je bila veliki poznavalac i ljubitelj umetnosti, ali i ktitorka renesansnih majstora. Poznat je Leonardov crtež Izabele, ali najčuveniji je portret ove plemićke dame koji je načinio Ticijan.

Naravno, tu je i Liza, žena firentinskog trgovca Frančeska del Đokonda. Legenda kaže da je Leonardo angažovao muzičare da joj sviraju, a on lično zbijao šale dok mu je, zagonetog osmeha, pozirala za jednu od najvažnijih slika u istoriji likovne umetnosti “Mona Lizu”, koja se danas čuva u “Luvru”.

Mona Liza "Mona Liza" / Foto: Wikipedia/Leonardo da Vinci

I dok postoje naznake da je umetnik prijateljevao sa još nekim damama, i dalje nema niti jednog dokaza da je sa bilo kojom ženom za života bio u platonskoj, a kamoli seksualnoj vezi.

Odavno je znano da je Leonardo voleo muškarce. I to ova serija ne krije. Naprotiv. Prikazuje i njegove odnose sa muškarcima, ali u prvi plan stavlja damu iz Kremone.

Saint John The Baptist, Leonardo da Vinci "Sveti Jovan Krstitelj", Leonardo da Vinči / Foto: Wikipedia/Public domain

Đorđo Vasari, čuveni autor biografije renesansnih majstora, “Životi umetnika”, još je 1550. godine tvrdio da je Leonardo bio opčinjen svojim mladim asistentom koji se zvao Salai.

- Bio je ljupke gracioznosti i lepote, sa divnom kovrdžavom kosom, koga je Leonardo obožavao - zapisano je u ovoj knjizi.

Sva ta nagađanja koja su se provlačila vekovima da je Leonardo da Vinči bio homoseksualac na neki način dobila su potvrdu početkom 20. veka. Tada su otkriveni dokumenti u kojima stoji da je Leonardo bio optužen za “sodomiju” pred firentinskim sudom 1476. godine, i to dva puta. Pretpostavljalo se da ga je za to optužio jedan mladi umetnik iz Firence jer je slikar pokušao da ga “obljubi”. Iako je iza rešetaka proveo dva meseca, optužbe su na kraju odbačene, jer nije bilo dovoljno dokaza, niti svedoka…

Leonardo je bio okružen lepim asistentima i učenicima, oblačio je i njih i sebe u luksuznu odeću i na vrlo senzualan način slikao naga muška tela. Ove priče bile su poznate, ali pojedini su smatrali da nešto nedostaje u njegovoj biografiji. Tako je afera s aženom iz Kremone izmišljena u vreme romantizma. Jedn italijasnki pisac tvrdio je da je u Leonardovim dnevnicima video zapis o ljubavnici koju je zvao "La Kremona". Ipak, ovaj zapis nije pronađen ni u jednom od njegovih sačuvanih dnevnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    30. mart 2021 | 16:57

    Covek 2 puta optuzen za sodomiju, plus jednom robijao zbog toga...a u seriji zenskaros. Hoce to.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA