• 3

Preobražaj u nekoliko minuta: Kako je Dragan Mićanović postao Mihajlo Pupin

Kako je Mićanović kazao, teško je opisati osećaj glumca kada dobije zadatak da igra ličnost kojoj se divi

  • 3

Serija o slavnom sprskom naučniku Mihajlu Pupinu uskoro bi trebalo da se nađe na malim ekranima, a glavnu ulogu igraće naš poznati glumac Dragan Mićanović.

Seriju o Pupinom životu ekranizovaće producentska kuća “Blue Butterfly“, imaće 10 epizoda, a osim dobro poznatih izuma koje je ostavio čovečanstvu, ovo ostvarenje otkriva i njegova dostignuća manje poznata javnosti, a ključna za događaje koji menjanju svet.

Mihajlo Pupin

Mihajlo Pupin / Foto: Wikimedia/Smithsonian Institution

U ekranizaciji života poznatog svetskog naučnika srpskog porekla, biće angažovano preko 100 domaćih i stranih glumaca. Kreatori serije Aneta Ivanović i Danilo Bećković kažu da ce oživeti Vojvodinu i Njujork između 19. i 20. veka na lokacijama koje će se specijalno za potrebe serije graditi u Srbiji. Za potrebe snimanja glumac Dragan Micanović je uz pomoć maskera, frizera i kostimografa transformisan u lik Mihajla Pupina.

– Reč je o najvažnijoj stvari kojom sam se u životu bavila. Naš je cilj da život Mihajla Pupina, koji je zasigurno bio jedan od najboljih s ovih prostora, oživimo kroz modernu TV seriju. To je čovek koji je od banatskog pašnjaka stigao do samog vrha svetske nauke. Kao i diplomatije, biznisa i postigao vanserijske rezultate u svim ovim oblastima. Pupin je učinio za Srbiju, u kojoj je rođen. Ali i za Ameriku, u kojoj je stvarao.  Ipak, ovde, u njegovoj domovini, evo ni posle 100 godina, ta priča nije ispričana – poručila je Aneta Ivanović, producent i kreator serije.

Tri godine pripremamo ovu seriju, uloženo je mnogo energije i ljubavi jer nam je važno da se priča o Pupinu ispriča na pravi način, da se istina o njemu ukoreni u narodu. Neke stvari su nas učili pogrešno, vreme je da ih ispravimo. Najveća nepravda je uverenje da su Pupin i Tesla bili neprijatelji. U slavu Mihajla Pupina srpska zastava se jedan jedini put vijorila na Beloj kući. Verujem da će uskoro svi u Srbiji znati ko je bio Mihajlo Pupin – rekla je Aneta Ivanović.

Kako je Mićanović kazao, teško je opisati osećaj glumca kada dobije zadatak da igra ličnost kojoj se divi.

- I što više saznajem o njemu, moja fascinacija je sve veća i veća. Znate, postoje mnoge ličnosti s ovih prostora koje su za svoga života postigle mnogo i kojima sadašnje generacije, na razne načine, pa i kroz kinematografiju, odaju duboko poštovanje. Ali je malo onih naših zemljaka koji su znanjem i naučnim radom zadužili čitavo čovečanstvo, gurali ga napred, pomerali granice. Čitam tako da je Mihajlo Pupin, pored mnogih stvari, bio i jedan od osnivača NASA, predsednik odbora za vazduhoplovne komunikacije. A baš pre neki dan, sa rovera NASA, prvi put svet je čuo zvuk vetra sa Marsa. Odmah sam pomislio na njega. Ma to je taj vetar sa pašnjaka Idvora, rodnog mu mesta, pa preko Amerike... Ni Mars mu nije granica - rekao je Dragan Mićanović.

U videu na početku teksta pogledajte kako se Mićanović "preobrazio" u čuvenog naučnika.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bravo

    Bravo za ideju o seriji o jednom tako velikom coveku koji je kod nas, kao i mnogi, nepravedno zapostavljen. Toliko malo se zna a covek je bio genijalac. Jos vece bravo za odabir glavnog glumca. Micanovic ce to maestralno odraditi, em je sjajan glumac em i fizicki podseca.

  • Jovan

    Kako se Dragan razvede od prelepe I predobre Ane.....

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima