≫ 

Kraj serije "Porodica": Đinđićeva prazna stolica i pitanje kako će potomci sve ovo da vide

Kakvi su vaši utisci na kraju? Javite nam u komentarima

  • 70
Serija Porodica Foto: Promo/RTS/SuperstarTV, Printskrin: RTS

Mini-serija "Porodica", koja govori o poslednjm trenucima koje je porodica Milošević-Marković provela zajedno, završena je večeras.

Posle tri duga i napeta dana, Slobodan Milošević odlučuje da se preda mirno i bez otpora. Milošević se oprašta telefonom od svog sina Marka, pere ćerki kosu i pozdravlja se sa ženom, dajući joj uputstvo da promeni poslednju priču u knjizi. Potom u pratnji Čedomira Jovanovića, Milorada Ulemeka Legije i advokata Tome File,  odlazi u Centralni zatvor u Beogradu.

Serija Printskrin: Youtube/PORODICA

- Pobedili smo - ponavljaju i Sloba, i Mira, Bogoljub Bjelica, više ubeđujući i tešeći sebe, nego što u tu pobedu zaista veruju.

Najdramatičniji trenutak u epizodi bio je, ipak, "gubitak" Zorana Đinđića. On drži  govor o preokretu istorije, o tome da će njihovi naredni postupci odlučiti da li će se deca okupljenih ponositi njihovim delima. Njegove reči ostavljaju gorak ukus u ustima, sa svešću da će i sam stradati samo dve godine kasnije.

- Danas niko nije pobedio, ni izgubio, danas smo uradili nešto što je trebalo ranije da uradimo. Da smo svi radili pogrešne stvari, da smo ih sprečavali, ne bismo bili tu gde smo. Srbija je bila prepuštena raznim međunarodnim pritiscima, danas možemo da kažemo da je to vreme završeno. Dajte da ne mislimo šta će biti 2002, već 2052, kad budemo mrtvi. Dajte da deci ostavimo uspehe da budu ponosni na nas - rekao je Zoran Đinđić u seriji.

Nakon toga, iznenada, dok okupljeni jedni drugima čestitaju, Zoran se gubi.

- Zorane, Zorane - dozivaju ga oni koji su ga okruživali, ali nema odaziva, samo zloslutan i krupan kadar njegove prazne stolice.

Dok velika porodica pada, druge, male nastavljaju da žive svojim životima. Nastavljaju da umiru, kriju svoje tajne, grade svoje karijere, sećaju se svojih mrtvih i domova koje su izgubili.

Običan narod, čija je ljubav i privrženost (predstavljena u vidu poklona Titu) stavljena u zapećak, u sporednu sobu za koju Mira čak nije ni znala da postoji, prikazan je i u dokumentarnim snimcima sa ratišta. Raspad Jugoslavije i pesma "Zemljo moja" daju barem mali kontekst hapšenja Miloševića koji je deo publike tražio tokom čitave serije. I tada je razorena jedna velika porodica, jer šta je država, ako ne to? Snimci su nastali tokom godina koje je Mira u seriji opisala kao najlepše, idealne.

Ovo su prvi utisci sa društvenih mreža:

Utisci o "Porodici" verovatno će se sabirati u danima koji dolaze. Kakvi su vaši prvi, sada na kraju? Javite nam u komentarima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    2. april 2021 | 22:18

    Ova serija je velika sramota za drzavu Srbiju jer kakav god da je bio Milosevic nisu smeli da ga predaju Hagu, vecih izdajnika od dosa nema! I velika sramota za RTS jer se na kraju serije Slobodan Milosevic onim scenama iz bombardovanja direktno proglasava krivim za rat. A nije bio kriv, krivi su amerikanci jer im se nije svideo, pa su dali sebi za pravo da ga menjaju, tako oni dozivljavaju demokratiju, kad ti se neko ne svidja zasuj ga bombama i dovedi posluznu vlast i djindjica da preda sve srpske junake koji su uspesno odolevali 78 dana NATO paktu!!!

  • Paradoks

    2. april 2021 | 21:59

    Srbija je isporucila Slobodana Milosevica, Milana Milutinovica, Radovana Karadzica, Biljanu Plavsic, Ratka Mladica... A SAD-e ne daju svog obicnog vojnika... Sramota je vecna!

  • Grga

    2. april 2021 | 22:02

    Čeda ispade svetac, nema Dačića i Vulina, nema Čovića. Legija kao diler deviza sa zelenjaka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA