• 1

Branka Katić: "Najvažnije u ovom poslu da imamo dobar scenario"

- Kada se to postigne, onda je serija uspešna i sve ima smisla - rekla je glumica

  • 1
Branka Katić

Branka Katić Foto: ATA Images

Jasno je da pandemija i dalje ne može da naudi neverovatnoj hiper produkciji igranih TV serija u Srbiji, a dramski umetnici Branka Katić, Predrag Miki Manojlović, Radivoje Raša Bukvić i Ana Franić, u još jednom nastavku Tanjugovog serijala o igranim tv formatima poručuju da je najvažnije insistirati na kvalitetu svih tih projekata.

Proslavljena glumica Branka Katić se nedavno vratila u Srbiju nakon dve decenije karijere u Engleskoj i Americi, i priznaje da je pomalo zatečena tolikim brojem domaćih TV serija što se nikada nije dešavalo u Srbiji.

"Sve liči na izuzetan fenomen. Nisam producent i samim tim ne znam odakle uopšte stiže sav taj novac za realizaciju tih serija u Srbiji. Ali, ono što sigurno znam jeste da je najvažnije u ovom poslu da imamo dobar scenario. Kada se to postigne, onda je serija uspešna i sve ima smisla", ističe Katić.

Kako kaže, dešava se da producenti često snimaju što više materijala za kratko vreme i onda kvalitet neminovno uvek trpi.

"Dobro bi bilo da se nađe neka zlatna sredina u svemu tome" predstavila je svoj stav glumica, koja je u Srbiji poslednjih nekoliko godina snimala serije "Sumnjivo lice", "Grupa" i "Ujka - novi horizonti", a u Hrvatskoj hvaljene "Novine".

Katić ističe da je divno što ima toliko mogućnosti da se desi ta hiper produkcija, ali kako napominje važno je i da postoje neki standardi kvaliteta serija.

Branka Katić je i sama angažovana u tom moru TV serija na srpskom medijskom tržištu, ali istina u nešto manjoj meri - gostuje u najnovijoj, 5. sezoni krimi serije "Ubice mog oca", a zaigraće i u biografskoj TV priči o Mihajlu Pupinu, uz Dragana Mićanovića.

"Trenutno snimam i komičnu TV seriju "Advokado" u Banja Luci, čiji je beskrajno duhovit scenario napisao Nikola Pejaković. Osim mene igraju i Mirjana Karanović, Ljubomir Bandović, Mira Banjac, Jasna Đuričić. Mislim da ćemo napraviti jednu odličnu, duhovitu i blesavu seriju", zaključila je glumica, koja je u inostranstvu bila zapažena u TV naslovima "Big Love", "The Jury", "Cleaning Up".

Branka Katić

Branka Katić Foto: ATA Images

I Predrag Miki Manojlović veoma pazi koje uloge će prihvatiti u eri masovne produkcije igranog sadržaja za mali ekran i trudi se da učestvuje u vrednim projektima.

Cenjeni glumac trenutno snima film i TV seriju "Trag divljači" Nenada Pavlovića, a nedavno je završio takođe film i mini seriju "Bilo jednom u Srbiji" Petra Ristovskog.

"Smatram da nije nimalo dobra tolika produkcija serija danas. Uzroke tolikog snimanja ne znam, mogu samo da naslutim. Kada upalite televizor i menjate kanale, vidite jedne te iste glumce kako se šetaju iz serije u seriju. Onda više i ne znam šta gledam”, objasnio je čuveni umetnik, prisutan i u krimi seriji "Južni vetar", u čijem će nastavku takođe učestvovati.

Miki Manojlović

Predrag Miki Manojlović Printskrin: Youtube/RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

Na istom projektu "Trag divljači" radi i Radivoje Raša Bukvić koji kaže da danas gledaoci lakše formiraju ukus za televizijske formate.

"Vremena su se promenila, samim tim i gledaoci, tako da oni sada veoma lako mogu da formiraju svoj ukus na stranim serijama koje su predstavljane preko platformi Amazon, Netflix ili HBO. Domaći serijski program mora da prati tu tržišnu ponudu. Dobro je sve ovo što se događa jer svi filmski autori, scenaristi, reditelji, producenti imaju prostora da se izraze češće, Između ostalog to je obaveza za kreatore serija da motivišu pisce za nastanak dobrih scenarija", rekao je Bukvić, koji snima druge sezone zapaženih serija "Besa" i "Slučaj porodice Bošković".

Radomir Raša Bukvić

Radomir Raša Bukvić Printskrin: Youtube/N1

Glumica Ana Franić, jedina ima stav da je nova era serija nastala iz razloga što su producenti otkrili način da se najbrže i najbolje može zaraditi upravo od proizvodnje i kasnije prodaje igranih serija.

"Prisutna je ta zakonitost danas da se novac od serija mnogo bolje i brže vraća nego što je to slučaj sa filmovima. Otud toliko serija na različitim tv kanalima u Srbiji", analizirala je Franić.

Kako kaže, mnogi filmski reditelji se sada prebacuju na mali ekran kao novi medij.

"Dobijaju priliku da rade seriju koja će zapravo biti kao jedan veliki film iz više tomova", rekla je glumica.

Video: Branka Katić: Glumac živi za svoju publiku

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima