≫ 

Hardi Kriger je zvezda filma "Bitka na Neretvi": U Drugom svetskom ratu je izbegao smrtnu kaznu

Slavni nemački glumac danas, 12. aprila, slavi 93. rođendan

  • 0
Hardi Kriger, film Bitka na Neretvi

Hardi Kriger u filmu "Bitka na Neretvi" Printskrin: Youtube/Filme - wahre Begebenheiten

Na današnji dan, 12. aprila davne 1928. godine rodio se slavni nemački glumac Hardi Kriger, koji je napunio 93 godine. Igrao je u brojnim ostvarenjima, kao što su "Hatari!", "The Flight of the Phoenix", "The Wild Geese", "Sundays and Cybele", "A Bridge Too Far", "The Secret of Santa Vittoria", "The Red Tent", "The One That Got Away", "Barry Lyndon".

Našoj publici poznat je po ulozi pukovnika Krancera u filmu reditelja Veljka Bulajića "Bitka na Neretvi", gde je još glumio sa Kurdom Jurgensom, Frankom Nerom, Orsonom Velsom, Julom Brinerom, Sergejom Bondračukom, kao i sa zvezdama naše kinematografije kao što su Milena Dravić, Velimir Bata Živojinović, Boris Dvornik, Ljubiša Samardžić...

Hardi Kriger bio je učesnik Drugog svetskog rata. Prema njegovom priznanju, učen je da voli Hitlera, čak je išao u elitnu Hitlerovu školu. Međutim, Krigera nije ni zanimao Hilter, niti njegova politika.

Hardi je debitovao u filmu sa 15 godina, i to u ostvarenju "Mladi orlovi" nemačkog reditelja Alfreda Vajdemana.Krigerova glumačka karijera je prekinuta, budući da je regrutovan od strane Vermahta 1944. godine, kada je imao samo 16 godina.

Kako pišu strani mediji, bio je deo 38. SS divizije Nibelung, a kao tinejdžer dobio je zadatak da ubije neke američke vojnike. Međutim, on je to odbio da učini, a onda biva osuđen na smrt zbog kukavičluka.

Ipak, Hardi Kriger se izvukao, budući da je jedan SS oficir naredio da glumac ipak ne bude pogubljen. Kriger potom radio kao kurir u SS diviziji, ali je uspeo da pobegne, te se krio u Tirolu dok se rat nije završio.

Hardi Kriger je član Amadeu Antonio fondacije i govori protiv ekstremizma, gde ističe svoje iskustvo.

Nakon Drugog svetskog rata se okrenuo glumi. Nakon što je glumio u nemačkim ostvarenjima, 1957. godine dobio je ulogu u britanskom filmu "The One That Got Away". Stekao je i internacionalnu karijeru, te je glumio i u američkim filmovima.

Privlačila ga je Afrika, a poznato je da je 1960-ih kupio farmu Ngongongare u današnjoj severnoj Tanzaniji, koju je posedovao 13 godina. Tamo se i snimao film "Hatari!", u kojem je Kriger glumio zajednom sa Džonom Vejnom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA