≫ 

Šta su "Kalkanski krugovi" i ko je Baba Guba? Ova narodna verovanja kriju se iza hit serije

Kakvi su vaši utisci o ovoj seriji? Javite nam u komentarima

  • 53
"Kalkanski krugovi" / Foto: Promo/Superstar TV, RTS, FireFly Productions

Nakon pet nedelja emitovanja, poslednja epizoda TV serije "Kalkanski krugovi" prikazana je ovog vikenda na RTS, a prošlog na Superstar TV. Snimljen po scenariju Đorđa Milosavljevića, a u režiji Milana Karadžića, ovaj serijal nastao u produkciji "Fajerflaja" i Telekoma Srbije je u 10 epizoda publici verno dočarao dinamičnu, uzbudljivu i veoma mističnu priču o sukobu dve porodice u šumadijskom selu Dol. I publici željnoj dobrog domaćeg horora konačno ostvario želju.

Verovatno prva stvar koja nam padne na pamet kad pričamo o domaćim hororima je "Leptirica". Ovaj Tv film Đorđa Kadijevića o Savi Savanoviću, prvom srpskom vampiru je i dalje razlog zbog kog će mnogi krenuti sa upaljenim svetlom na spavanje. U filmu se bavimo likovima na selu koji veruju u postojanje ovog mitskog bića protiv kojeg se bori tada mladi i mršavi Petar Božović.

"Leptirica" je i prvi horor film koji spominje i Đorđe Milosavljević, kreator serije "Kalkanski krugovi" koji je za Noizz pričao o verovanjima i hororima u domaćem filmu i mitologiji kao i stvarima koje su ga inspirsale za njegovu seriju: '

- "Leptirica" ne može da se zaboravi, kao uostalom ni “Sveto mesto”, koje se pak oslanja na Gogoljevu prozu.

U "Svetom Mestu", mladić koga glumi Dragan Jovanović mora da provede tri noći u prostoriji sa telom pokojnice, i to otvara vrata hororu. '

- Kadijevićevo delo još uvek inspiriše sve one koje privlače strašne priče, vezane za našu istoriju ili mitologiju. U književnosti danas postoji dosta autora koji se bave takvom vrstom proze i nadam se da će u budućnosti biti više sličnih priča i na televiziji i na filmu.

U poslednjih nekoliko godina pojavilo se više filmova koji se mogu svrstati u horor žanr, ali još jedan Milosavljevićev scenario je baziran na verovanjima naroda, a to je film Dejana Zečevića "Neprijatelj", pošto se njegova priča gradi oko Romog Dabe, demona koji je uspeo da pobegne čak i gromovima svetog Ilije.

Nije horor, ali vredi pomenuti da i u filmu "Lepa Sela Lepo Gore" se veruje u Drekavca koji spava u tunelu, koji iako je preuzet iz Ćopićevog dela "Orlovi rano lete" i sam figurira kao metafora o ratu i stradanjima, ipak predstavlja određeno verovanje.

Što se tiče samih "Kalkanskih Krugova", prvo pitanje koje se postavlja jeste da li je samo ime preuzeto iz mitologije ili je deo mašte autora.

- "Kalkanski krugovi" su izraz koji postoji samo u fiktivnom Dolu. Ipak, on nije potpuno izmišljen. “Izdvojenici”, odnosno ljudi oboleli od gube, držani su u prostoru koji je bio omeđen živim krečom, prosipanim unaokolo radi sprečavanja širenja bolesti – a te tragove u Dolu zovu zaštitnim, „kalkanskim krugovima“. Ovaj motiv opisan je i u priči Milovana ĐilasaGubavac”, koja se dešava u Crnoj Gori za vreme austrijske okupacije tokom Prvog svetskog rata, i govori o Lazaru, koga vode na mestu gde, kao oboleo od gube, treba da provede ostatak života.

Baba Guba je misteriozno biće iz serije i kako je jedan od likova nazvao rođak Baba Roge.

- Saša u seriji spominje vezu sa Baba Rogom, ali bih je ja sad malo dopunio. Baba Guba jeste ustvari mlađa sestra Čume, odnosno Baba Kuge. Čuma je personifikacija demona kuge, koja u liku starice duge kose dolazi nepozvana u kuću, te poslovično jede malu decu… inače voli da se na tavanu kupa u drvenom koritu i češlja. Ukućani mogu da se od nje odbrane samo tako što će je umesto Čuma zvati Kuma, praviti se da ne primećuju njenu gadnu narav, uslužiti je za stolom i čekati da ode. U odnosu na Čumu, Baba Guba je jedan izuzetno pristojan demon.

kalkanski krugovi "Kalkanski krugovi" / Foto: Promo/Superstar TV, RTS, FireFly Productions

Ono što je u seriji zastupljeno i ima svoj zasebni deo priče, ali ne samo i u seriji već i svuda oko nas u realnom životu, jeste narodna medicina i verovanja da ćemo travkama, čajevima i blatom sve izlečiti.

- Najzanimljivije priče o biljkama i mitologiji svakako možete da nađete kod Veselina Čajkanovića. On piše i o kruški, kao drvetu na čijim granama žive veštice, i o orahu čiji plodovi treba da nahrane mrtve… što ne bi trebalo da čudi, pošto su još pitagorejci zaključili da jezgro oraha neobično liči na ljudski mozak. Takođe, Čajkanović piše i da koprivom možete da se branite od različitih demona i da je zbog toga dobro stavljati je pod jastuk trudnice. Zato očekujem da u Dolu Bora redovno stavlja koprive ispod jastuka ćerke Milanke… Na kraju, pošto je ovaj april zasad tako ružan i hladan, treba da gledamo trnjine. Kako se veruje, kad one procvetaju, počinje pravo proleće.

"Kalkanski krugovi" završili su se sinoć, a gledaoci željno očekuju drugu, već najavljenu sezonu. Kakvi su vaši utisci o ovoj seriji? Javite nam u komentarima.

Video: Zvezda serije Porodica Tijana Marković nam je otkrila kome je posvetila ulogu Marije Milošević

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA