≫ 

Dejvid Suše je za mnoge jedini Poaro: Umalo je napustio seriju, ženu je upoznao u Beogradskom teatru

Slavni britanski glumac igrao je čuvenog detektiva 25 godina

  • 2
Dejvid Suše kao Herkul Poaro Dejvid Suše kao Herkul Poaro Printskrin: Youtube/Hercule Poirot

2. maja 1946. godine rodio se Dejvid Suše, čuveni glumac koji svetsku slavu stekao igrajući detektiva Herkula Poaroa u seriji "Poaro", koja je rađena po delu Agate Kristi. Slavni britanski glumac oduševio je svet kako je odigrao ovaj lik, a mnogi ga smatraju jedinim, pravim Poaroom.

Uvodna i odjavna špica serije "Poaro":

Suše je jednom naveo da mu je ćerka Agate Kristi Rosalind Hiks rekla da bi njena majka (Agata Kristi) sigurno odobrila njegovu glumu Herkula Poaroa.

Inače, sam Dejvid dobio je ulogu slavnog detektiva na preporuku porodice Kristi.

Suše se za ulogu Poaroa pripremao čitajuću dela Agate Kristi.

- Ono što sam uradio je da sam na jednoj strani imao svoj dosije, a na drugoj gomilu priča i dan za danom, nedelju za nedeljom, prelistavao sam većinu romana Agate Kristi o Herkulu Poarou i zapisivao karakteristike dok nisam imao datoteku pune dokumentacije o liku. A onda je moja stvar bila ne samo da znam kakav je on, već da postepeno postajem on. Morao sam da postanem on pre nego što smo počeli da snimamo - rekao je jednom prilikom Suše.

Dejvid Suše o Poarou:

Inače, Dejvid je umalo napustio seriju na samom njenom početku nakon neslaganja sa rediteljem Edom Benetom. Naime, do razmirica je došlo tokom uvodne epizode "The Adventure of the Clapham Cook", i to oko scene gde Poaro (Suše) stavlja maramicu na klupu kako bi seo.

Kako je glumac naveo, on je samo radio ono što bi Agata Kristi odobrila, ali je Benet smatrao to "smešnim", piše "Mirror".

Suše je bio odlučan u nameri.

- Ako Agata Kristi napiše da on (Poaro) čisti prašinu na klupama u parku, onda ću to pokazati. A ako režiser kaže da to ne izgleda tako, onda ću reći, "izvinite, to on radi" - naveo je glumac.

via GIPHY

Srećom, Dejvid Suše nije napustio seriju, a lik Poaroa igrao je punih 25 godina. Po ideji Agate Kristi, on je i stvorio lik belgijskog detektiva, od karakterističnih brkova, specifičnog hoda, pa i do akcenta.

Naime, kako bi zvučao kao Porao, Suše je dobio set belgijskih i francuskih radio snimaka od BBC-a. Takođe, slušao je i stanice na engleskom jeziku koje emituju program iz Belgije, kao i programe na engleskom jeziku iz Pariza.

- Moja glavna briga bila je da svom Poarou dam glas koji će zvučati istinito, a koji će biti i glas čoveka kojeg sam čuo u glavi kada sam čitao njegove priče - napisao je Dejvid Suše u svojoj knjizi, prenosi express.co.uk.

Dejvid Suše objašnjava tehniku kako pričao kao Poaro:

Za hod kakav je imao Poaro, Suše je koristio tehniku Lorensa Olivijea.

- Izašao sam da šetam u svojoj bašti sa novčićem između obraza zadnjice - osim što sam koristio mali, moderni, post-decimalni novčić. Leri (Lorens Olivije) je koristio veliki staromodni - rekao je svojevremeno Suše.

Ono što je zanimljivo, Suše je uvek imao prehladu kada je trebalo da glumi Poaroa.

- Čini mi se da uvek dobijem infekciju kada glumim Poaroa - to je misteriozno, ali to se dešava godinama - rekao je Suše.

Priča se da je Sušeov brat upozorio Dejvida da uloga Poaroa nije za njega i da on treba da je odbije.

Dejvid Suše o Poarovom hodu i kako se njegov brat nije složio da igra Poaroa:

Ima i drugih zanimljivosti za Sušea. Naime, on je 1990. godine, na njegov 44. rođendan, dobio poziv od kraljice da dođe u Bakingemsku palatu. Dejvid je na početku mislio da je u pitanju prevara, ali je na kraju shvatio da je poziv pravi. Suše je sa suprugom Šilom došao u Bakingemsku palatu i ručao sa kraljicom Elizabetom i princom Filipom.

Glumac se našao u neprijatnoj situaciji. Naime, Suše je uzeo mango iz činije sa voćem, ali nije znao kako da ga oljušti na "učtiv način".

via GIPHY

Dejvid je morao da potraži pomoć princa Filipa, a suprug kraljice Elizabete mu je pomogao i pokazao kako se to radi.

- Vojvoda (princ Filip) uzeo još jedan mango i pokazao mi tačno šta treba da radim - prisetio se Suše.

Inače, Dejvid Suše je oženio svoju suprugu Šilu 1976. godine. Njih dvoje su se upoznali 1972. godine u Beogradskom teatru (Belgrade Theatre) u Koventriju, gde su oboje radili.

Video: Andrija Milošević: Što se čovek nervira? Ionako ćemo svi da umremo!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA