≫ 

Retke serije su uspele da "prežive" smrt glavnog lika: Jeste li gledali svih 9?

Mislite li da su ove serije ostale jednako dobre i nakon što je glavni lik "likvidiran"?

  • 13
Vikinzi, Igra prestola Foto: Nick Briggs - © HBO, Bernard Walsh - © 2016 - History

Likovi svakodnevno umiru u serijama, bilo da je reč o negativcima, sporednim junacima ili onima koje igraju gostujuće zvede. Ipak, "likvidirati" glavnog protagonistu je sasvim druga stvar, na koju se kreatori serija veoma teško odlučuju.

Ako se to desi u serijama sa natprirodnom tematikom, publika gleda mirna srca, znajući da će mrtvak nekako vaskrsnuti, čak i kada je to, kao u slučaju "Bafi, ubica vampira", potpuni promašaj. Glavni likovi obično umiru na kraju, a broj priča koje su se odvažile da glavnog lika ubiju, a odnda nastave dalje veoma je mali. Još je manje onih koje su nakon toga nastavile da budu dobre.

Ovo su retki primeri:

"Vikinzi" (Vikings): Ragnar

Radnja ove Historijeve serije protezala se tokom više decenija i obuhvatala veliki broj likova, ali tokom prve četiri sezone svi su se koncentrisali oko jednog čoveka - Ragnara Lotbroka, legendarnog nordijskog heroja kog je tumačio Travis Fimel.

Ragnarov put slave i Valhale bio je prepun uspona i padova, a serija se trudila da najbolje momente iz nordijskih saga prenese i na ekran. Među njima je, neminovno, morala biti i Ragnarova užasna smrt u rupi prepunoj zmija otrovnica. Ova scena predstavljena je u 4. sezoni, kada kralj Ejl od Nortambrije baca Ragnara u sigurnu smrt.

Međutim, serija tu nije stala, već se odmah prebacila na Ragnarove sinove, jednako ratoborne, neustrašive i sada rešene da osvete oca. Još dve sezone bile su posvećene Bjornu, Ivaru, Ubeu i Vitserku, ali i Lagerti kojoj je sopstvena odmazda bila na umu. Šesta sezona završena je u decembru, ali u planu je spinof "Vikinzi: Valhala", koji će se doduše baviti drugim vremenskim periodom.

"Čari" (Charmed): Pru

Kada je početkom 2000-ih serija "Čari" stigla na male ekrane u Srbiji, veštičji trio činile su sestre Pru, Pajper i Fibi, koje su tumačile Šenon Doerti, Holi Mari Kombs i Alisa Milano.

Serija je vrlo brzo sebi osigurala veliku gledanost, ali kad se kamere ugase buktao je pravi rat. Pričalo se da je Šenon Doerti zahtevala poseban tretman, nije bila timski igrač, a u jednom trenu se toliko posvađala sa Alisom Milano da je ova postavila ultimatim - ili ona, ili ja.

Tvorci su izabrali Alisu, pa je Pru "ubijena", ali ne i serija s njom. Odmah je uvedena nova polusestra - Pejdž Metjuz koju je igrala Rouz Mekgovan igrala naredne četiri sezone. Nije se to svima dopalo, ali su ljubavne priče sestara i borba dobra i zla bile previše zanimljive da gledaoci odu.

"Uvod u anatomiju" (Grey's Anatomy): Dr Derek Šepard

Svakako glavni lik "Uvoda u anatomiju" je Meredit Grej, ali tik uz nju bili su to i Kristina, doktorka Bejli a naročito Merin zgodni muž Derek. Njihova ljubav, raskidi, bračni izazovi pratli su gledaoce od samog početka, i iako su mnogi drugi likovi u međuvremenu sajranjeni, niko nije očekivao da bi doktor Mekdrimi mogao da bude jedan od njih.

Ipak, to se desilo u 11. sezoni kada je Derek stradao u saobraćajnoj nesreći. "Uvod u anatomiju" nastavio je dalje, i to jako. Trenutno gazi 17. sezonu, 18. je u pripremi, a niko ne spominje skori kraj.

"Urgentni centar" (ER): Dr Mark Grin

Još jedna dugovečna medicinska drama, "Urgentni centar" preživela je kada njen glavni lik nije. Nakon što je Džordž Kluni (dr Dag Ros) napustio seriju kako bi se posvetio filmskoj karijeri, Entoni Edvards (dr Mark Grin) preuzeo je kormilo.

Edvards je narednih pet godina bio glavni protagonista, sve dok u osmoj sezoni njegov lik nije preminuo. Ipak, to nije bio iznenadni šok, već odluka na koju su gledaci dugo pripremani. Njegova smrt usled tumora na mozgu bila je jedan od najtužnijih momenata "Urgentnog centra". Ipak, serija je nastavila da se emituje još celih sedam sezona, tako što je uvela celu plejadu novih medicinara.

"Dva i po muškarca" (Two And A Half Men): Čarli Harper

Nije Čarli Šin bio samo glavna zvezda "Dva i po mušakrca", veima dugo on je bio sama suština ovog sitkoma. Pričalo se da po epizodi dobija dva miliona dolara, ali serija je bila toliko uspešna da je vredeo svake pare.

Međutim, od 12 sezona ove serije, on je igrao "samo" u osam. Najpre je javno vređao tvorca serija Čaka Lora, pa je produkcija morala da bude pomerena jer je Šin bio primljen na rehabilitaciju, da bi se potom ponovo okomio na Lora, nazvavši ga "glupim malim čovekom".

Nekoliko poslednjih epizoda 8. sezone je na kraju ukinuto, a Šin je otpušten iz serije. Delovalo je da će to biti kraj sitkoma, ali Lor je bio odlučan da snimi 9. sezonu. Njegova nova zvezda je bio Ešton Kučer kao Volden Šmit. Iako Volden nije mogao da parira Čarliju, serija se emitovala još pune četiri sezone. Neke od njih bile su čak i gledanije od poslednjeg serijala u kome je igrao Šin.

U velikom finalu ispostavilo se, ipak, da Čarli nije umro. Šin je pozvan da se se pojavi, ali on je to kategorički odbio, zahtevajući sopstveni spinof. Na to se Lore samo nasmejao, uveo dublera da igra Čarlija (snimanog samo s leđa) i još jednom ga ubio - ispustivši mu klavir na glavu.

"Okružen mrtvima " (The Walking Dead): Karl Grajms

Rik je bio sadašnjost, a Karl budućnost ove priče i prvi razlog zašto se Rik uopšte borio. Međutim, na polovini osme sezone Karla su zombiji ujeli. Epizoda se naglo završila, usledila je pauza od nekoliko meseci, a kada se priča konačno nastavila publika je Karla zatekla kako mirno umire u Aleksandriji, sa svojim ocem kraj odra.

Mnogi smatraju da je ovo bila najveća greška serije, jer je poenta bila u Karlu. A ipak, "Okružen mrtvima" je preživeo. U 9. sezoni stigli su mnogi novi likovi, a Karlovu svrhu nastavila je da ispunjava njegova sestra Džudit.

"Domovina" (Homeland): Nikolas Brodi

Serija koja je počela kao lov CIA agentkinje Keri Metison na bivšeg marinca i zarobljenika Alkaide Nikolasa Brodija. Keri sumnja da Brodi nije ratni heroj, već da tajno radi za teroriste, a nepoverenje, misterija i snažna veza između njih dvoje vukla je priču napred.

Serija je preko noći postala senzacija, ali ubrzo je postalo jasno da ovaj zaplet neće funkcionisati na duže staze. Stoga su se stvari preokrenule i Keri je postala ta koja brani Brodijevu nevinost dok ga ceo svet vidi kao najvećeg kriminalca. Brodi je na kraju zarobljen u Iranu i, prihvativši svoju sudbinu, javno obešen.

To je bila ogromna promena za seriju, ali ispostavilo se  - baš ono što joj je trebalo. Dozvolila je priči da se razvije, preobrazi i na ekranima ostane još punih pet sezona.

"Igra prestola" (Game of Thrones): Ned Stark

Čitaoci knjiga bili su spremni. Za druge je to bio apsolutni šok kada je Nedu Starku zaista pala glava. Ubiti glavnog lika, pa još na kraju prve sezone, koja je predstavljena kao njegova priča... Ono što je tek kasnije shvaćeno jeste da je Ned morao da umre da bi igra prestola mogla da živi. Bez njegove smrti možda ne bi bilo ni Rata pet kraljeva, Sansa ne bi bila kidnapovana, Arja ne bi otputovala u Bravos...

Nedova smrt dozvolila je drugim likovima da zasijaju, što oni i jesu činili... Barem neko vreme. Ostaje pitanje da li bi serija bila bolja da je Džon, baš kao i Ned, ostao mrtav, a ne neobjašnjivo i komično oživljen kupanjem?

"Žica" (The Wire): Stringer Bel

Jedini pravi glavni lik čuvene kriminalističke serije bio je sam grad Baltimor. Ipak, Stringer Bel predstavljao je suštinsku dihotomiju ovog grada. Poticao je sa njegovog dna, ali bio obdaren pameću da se iz te pozicije izvuče ili barem je podredi sebi. Sedeo je na dve stolice, ali nijedan čovek nije jači od sistema.

Bel umire na kraju treće sezone, a serija šalje upravo tu poruku - život Baltimora nadvladaće čak i njegove najjače stanovnike.

Već u narednoj sezoni fokus je bio na sledećoj generaciji, da bi priču zaokružila u petom i poslednjem serijalu.

Znate li još neku seriju koja je bila dobra čak i kada je glavni lik ubijen? Javite nam u komentarima.

Video: Evo šta je lepa i talentovana glumica Lena Bogdanović poželela od Deda Mraza za Novu godinu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • IvanTs

    19. maj 2021 | 21:08

    Two and half man i nije bas preziveo bez Carlija...

  • Maja

    19. maj 2021 | 17:50

    Ned Stark nije glavni lik GoT. Sto se tice ostalih, Vikinzi i The Walking Dead su par sezona posle smrti glavnih likova bili ok, posle se razvodnilo.

  • Đ

    19. maj 2021 | 18:44

    Redovno sam pratio Ališu Milano.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA