≫ 

7 dobrih serija koje zaslužuju da ih gleda mnogo više ljudi

Koju biste kvalitetnu seriju, koja nije planetarno popularna, izdvojili vi?

  • 9
Mer iz Istauna Mare of Easttown, Kejt Vinslet "Senka i kost" i "Mer iz Istauna" / Foto: Netflix/Promo, Michele K. Short/HBO/Promo

Dobre serije neretko prođu ispod radara, a gotovo svako ima neku u koju se kune, ali o kojoj nema s kim da govori. Na Bazfid forumu povela se polemika o dobrim i aktuelnim serijama koje možda nemaju broj gledalaca kakav zaslužuju, a trebalo bi.

Stigli su brojni predlozi, a fokus je, očekivano, bio na američkoj produkciji. Ovi naslovi izdvojili su se sa najvišim brojem potvrda.

"Dobre devojke" (Good Girls)

Tri drugarice žive u malom gradu u Mičigenu i jedva sastavlju kraj s krajem. Jednoj je muž protraćio svu ušteđevinu, druga ima bolesno dete, trećoj bivši preti da će joj oduzeti strateljstvo. Nakon što bezuspešno pokušaju da reše svoje probleme, ove "dobre devojke" se odlučuju na očajnički potez - da opljačkaju lokalni supermarket. Krađa im polazi za rukom, ali sve se komplikuje kada jednu od njih prepozna menadžer i na njenu adresu uputi okorele kriminalce. Otada ovo više nije pitanje novca...

Ovaj laki krimić ispričan iz ženske perspektive hvaljen je zbog humora, drame i pametnih dijaloga.

"Za čovečanstvo" (For All Mankind)

Svemirska trka, nezvanično takmičenje između Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza od 1957. do 1975, dostigla je svoj vrhunac kada je NASA spustila prve kosmonaute na Mesec. Drama "Za čovečanstvo" postavlja pitanje šta bi bilo da se Svemirska trka nikada nije završila.

U alternativnoj istoriji, sovjetski kosmonaut Aleksej Leonov postao je prvi čovek koji je zakoračio na Mesec. NASA je zbog toga očajna, dok SAD još više grize da sustigne SSSR. Kada Sovjeti odluče da angažuju i žene u nova poletanja, Amerika mora da se prilagodi, te u svoje redove takođe uvodi grupe koje je dotada (a i u stvarnoj istoriji) ignorisala.

Komentari gledalaca jeste da su pojedine epizode pomalo duge, ali da je to potrebno kako bi se opisali likovi i vreme u kojem se radnja dešava.

"Novi Amsterdam" (New Amsterdam)

Medicinska serija koja prati dr Maks Gudvina, direktora jedne od najstarijih državnh bolnica u SAD-u, vrlo brzo je našla svoju publiku. Dr Gudvin mora da udahne novi život u bolnicu kojoj nedostaje lekara, novca i poštovanja. Ovo je jedina bolnica na svetu u kojoj mogu da se leče pacijenti sa ebolom, zatvorenici iz Rajkersa i predsednik Amerike, pod istim krovom.

Iako nije ni izbliza popularna kao "Uvod u anatomiju", serija je uspela da sebi privuče upravo one gledaoce koji su odustali od te medicinske drame. Uz to, ona se emituje i u Srbiji.

"Krhotine" (Debris)

Krhotine vanzemaljske letelice popadale su širom planete Zemlje. Međunarodna radna grupa pokušava da ih prikupi i identifikuje, ali ubrzo shvata da one imaju neobične i često smrtonosne posledice po ljude i životnu sredinu. U centru priče nalaze se CIA agent Brajan Beneventi i MI6 operativka Finola Džons, ali i druge ljude koji pokušavaju da sakupe ove delove.

Drugačiji pristup naučnoj fantastici dopao se fanovima, ali ova serija i dalje "leti ispod radara".

"Poslednje kraljevstvo" (The Last Kingdom)

Ova serija pojavila se na vrhuncu popularnosti "Vikinga", ali nekako nije uspela da stekne jednako veliku publiku, iako ispunjava sve zahteve žanra. Priča prati Utrehta, sina britanskog plemića kog su Vikinzi oteli kada je bio dečak i odgajili kao svog. Utreht nikada nije zaboravio ko je, ali je i zavoleo novu porodicu i njihovu kulturu. Kada druga grupa Vikinga ubije i rasturi njegovu novu porodicu, Utreht odlučuje da se vrati u domovinu i povrati posed koji mu je stric oteo.

Ni Britanac, ni Viking, mnogobožac u službi pobožnog hrišćanskog kralja, Utreht je rastrgnut između dva zavađena naroda, dve vere i kulture. Istovremeno, on je neverovatno sposoban i dobar ratnik, kog nijedna grupa ne može da ignorišie I Vikinzi, i Britanci žele ga ili mrtvog, ili na svojoj strani.

Peta sezona do kraja godine bi trebalo da stigne na Netfliks.

"Mer iz Istauna" (Mare of Easttown)

Oskarovka Kejt Vinslet ostvarila je jednu od svojih najboljih uloga u ovoj seriji, igrajući Mer Šijen, detektivku iz malog grada u Pensilvaniji koja istražuje ubistvo dok se njen privatni život ruši pred njenim očima. Serija ispituje tamne strane malih gradova i zatvorenih zajednica, kao i to kako tragedija i porodična prošlost mogu da utiču na naše vreme.

I kritika, i gledaoci dali su Kejt Vinslet i samoj drami odlične ocene. Na Rotten Tomatoes serija ima 92 odsto odobravanja, a na IMDB ocenu 8.6.

"Senka i kost" (Shadow and Bone)

Ova serija definitvno nije neprimećena u Americi, gde ne samo da je dobila odlične ocene kritike, već i otvorila Netfliksu vrata u priču toliko složenu i magijom bogatu priču da, ako nastavi da je ovako pametno obrađuje, moći će da je eksploatiše godinama unapred.

Dve knjige Li Bardugo spojene su u jednu priču u čijem se centru nalazi Alina Starkov, devojka koja nije svesna svoje moći da prizove Sunčevu svetlost sve dok se to slučajno ne otkrije. Alinu cela nacija počinje da gleda kao svetiteljku, heroinu koja će konačno uništiti Preklop, oblast skoro neprobojne tame koja vrvi od čudovišta što se hrane ljudskim mesom, i koja je njenu državu Ravku podelila na pola.

No, naravno, dok Alini jedni žele da u tome pomognu, drugi žele da je iskoriste, a treći ubiju.

Najčešći komentari na ovu seriju su ti da je ovo "jedna od najboljih književnih ekranizacija ikad".

Da li ste gledali "Senku i kost"? A neku drugu od ovih serija? Javite nam u komentarima svoje utiske.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    1. jun 2021 | 19:34

    Slazem se za The Last Kingdom, ali bih ja dodao i seriju 'The 100'. Svi koji nisu pogledali, obavezno da pogledaju, serija je top.

  • Boris J.

    3. jun 2021 | 07:39

    The Last Kingdom, priča prati Utreda ne Utrehta 😏

  • Džoni

    1. jun 2021 | 19:46

    Debris otkazan posle prve I jedine sezone...Mare of easttown ću probati da gledam zbog Kejt Vinslet koja je odlična glumica,ova Shadows & Bone je standardna fantazija za tinejdžere,ostalo nemam pojma,ali generalno sve što ste naveli su loši predlozi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA