• 9

"Porodica" nominovana u svim kategorijama na festivalu u Sarajevu: Reditelj otkrio šta sledeće snima

, Telegraf

Sarajevo film festival počeće za tri nedelje

  • 9

Sarajevo Film Festival, 27. po redu, biće održan od 13. do 20. augusta, a kako se navodi u saopštenju, a po prvi put nagrade Srce Sarajeva biće dodeljene i za TV serije, njihove autore i glumce.

Serija "Porodica" nominovana je u svih pet kategorija (izuzev, naravno, komedije), tj. za najbolju dramu, za najboljeg kreatora serije (Bojan Vuletić), najbolju glumicu (Mirjana Karanović), najboljeg glumca (Boris Isaković), kao i za zvedu u usponu (Jana Bjelica).

Serija porodica

Serija "Porodica" / Foto: Promo/Superstar TV i RTS

Vuletić, reditelj ostvarenja koje prati poslednjih 48 sati zajedničkog života Slobodana Miloševića sa porodicom na slobodi do momenta njegovog hapšenja, kazao je da su nominacije na ovom prestižnom festivalu velika čast.

- Serije su sada postale oaza kreativne slobode u kojoj mi, kao autori, možemo da se izrazimo na najbolji mogući način. Ono što je važno napomenuti jeste da produkcija koju Srbija ima, i kakvu je firma FireFly radila svih ovih godina, dobila i dokaz svog uspeha time što je većina tih serija nominvana na ovogodišnjem festivalu - rekao je Vuletić za Telegraf.rs.

On je podsetio da je Sarajevo Film Festival jedan od najvažnijih na Balkanu i u ovom delu Evrope.

- Njegov regionalni koncept je nešto što već duži niz godina opstaje i oni su pokazali da su kao vrlo ozbiljan festival uvek u korak sa vremenom, prateći festivale A kategorije kao što su Berlinale ili Venecija. Tako da je velika čast biti nominovan na Sarajevo Film Festivalu, kao dokaz da smo uradili ne samo dobru seriju, već i zadovoljili producentske standarde koje ovaj festival postavlja već dugi niz godina.

Na pitanje kako je publika u BiH reagovala na seriju "Porodicu", rekao je da nominacije govore sve.

Senke nad Balkanom, Sarajevo Film Festival

Sarajevi Film Festival tokom prikazivanja "Senki nad Balkanom 2" / Foto: Promo

- Nemam zvanične podatke, znam da se serija emitovala na OBN kanalu u večernjem terminu, ali mislim da je nominacija ove serije u svih pet kategorija dovoljan pokazatelj da je serija jako dobro primljena, što je za mene kao autora veoma značajno. Ne samo u BiH, nego je i u drugim zemljama bivše Jugoslavije shvaćena na način na koji smo je i mi kao autori osećali.

Trenutak koji publika dugo neće zaboraviti u seriji "Porodica" bila je pesma Ambasadora "Zemljo moja", uparena sa arhivskim snimcima sa ratišta. Pesma je objavljena 1975, a već iduće Ambasadori su SFRJ predstavljali na pesmi Eurosonga koji se odražao, ni manje, ni više nego u - Hagu.

- Pesma "Zemljo moja" bila je neformalna himna Jugoslavije, ali takođe i pesma gastarbajtera, onih koji su stalno čeznuli za tom zemljom. Stoga je ona bila odabrana, a taj izbro napravio je moj kolega i prijatelj Aleksandar Ilić, koji je bio direktor fotografije i muzički urednik serije. Na neki način ona zaista evocira jedno vreme koje smo svi mi živeli i koje je u stvari, u spoju sa strašnim kadrovima raspada te zemlje, izazvala tu emociju i taj stav koji smo sve vreme želeli da u seriji iznesemo - kazao je Vuletić.

Sledeći projekat - šta je istina?

Vuletiću su ruke pune posla.

Mirjana Karanovic

Bojan Vuletić i Mirjana Karanović / Foto: Profimedia/Sputnik

- Moj sledeći projekat, što se film tiče, biće "Bela nedelja". To je film koji o vremenu u kojem živimo, a u kojem je jako teško razlučiti šta je istina, a šta laž, te kako je u stvari vrlo lako od laži napraviti "istinu" i navesti ljude da poveruju da se desilo nešto što se uopšte nije desilo. Mislim da je pored korone i ove pošasti koju svi živimo, ta vrsta manipulacije činjenicama trenutno najveća tema koja tišti ne samo naše društvo, već i sve zemlje - rekao je Vuletić i dodao da će društvene mreže i mediji u njegovom filmu imati veliku ulogu.

Plodno zemljište za serije

Uprkos sve većem broju, serije nisu "pojele" film, ističe Vuletić.

- Film i serija su i dalje, u principu, jako različite stvari, ali veoma je dobro što se sada ulaže u serije i mnogo produkcija u regionu prepoznaju da je to prostor u kome sada mi kao autori možemo da eksperimentišemo. To je u stvari preuzeto iz Amerike, uvezeno naknadno u Evropu, ali je sreća da smo i mi to prepoznali. Nije samo komercijalna stvar u pitanju, već i jedan kreativni kvalitet. Sve stvari koje je u datom trenutku u filmu teško izneti, jer je film sam po sebi mnogo skuplji i komplikovaniji za rad, sada možemo da isprobavamo u serijama, što je za sve nas koji se bavimo ovom umetnošću veoma značajno - objasnio je on.

Ceo razgovor sa Bojanom Vuletićem pogledajte u videu na početku teksta.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Buca

    S obzirom na kvalitet serije jedino tamo mze i da se prikazuje

  • Zeljko ex-SAJ

    Šeher Sarajevo!

  • DARKO 100%

    Realna je samo nagrada za komediju.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima