≫ 

Šou koji je obožavala bivša Jugoslavija, ali i Evropa: "Igre bez granica" su nas prikovale uz ekran

Ako ste gledali "Igre bez granica", koje su vam ostale u sećanju?

  • 17
Igre bez granica Igre bez granica Printskrin: Youtube/DAVID MICHAEL PYPER

Emisija koja je bila vrlo popularna u Evropi, ali i u bivšoj Jugoslaviji bila je "Igre bez granica". Ovaj takmičarski šou, u kojem su učestvovale brojne evropske zemlje, prvi put je prikazan pre 56 godina, davne 1965. godine, pod okriljem Evropske radiodifuzne unije.

Sam šou bio je "magnet" za publiku, a mnogi ljudi širom Starog kontinenta, ali i šire su ga pratili. Ideja za šou "Igre bez granica" potekla je od nekadašnjeg predsednika Francuske Šarla de Gola koji je time želeo da zbliži svoju državu i s Nemačkom.

Takmičari ove emisije  bili obučeni u neobične kostime i izvršavali neobične zadatke. U prvom izdanju su učestvovali predstavnici Francuske, Nemačke, Belgije i Italije. Kasnije se pridružuju i ostale zemlje Evrope. Jugoslavija je debitovala u ovom zabavnom šou programu 1978. godine.

Naša tadašnja zemlja je bila domaćin "Igre bez granica" u Beogradu 1981. godine.

Svaka evropska država bila je domaćin jedne runde igara. Jugoslavija je na "Igrama bez granica" učestovala šest puta, ali takmičenje nikada nije osvojila.

Naša bivša zemlja je bila i domaćin 1990. godine u Vrnjačkoj Banji:

"Igre bez granica" su se emitovale do 1999. godine. Najuspešnija u ovom takmičenju je bila Nemačka (6 pobeda), a zatim Portugal (5 pobeda), Ujedinjeno Kraljevstvo (4 pobede). Svake godine sudio je isti sudijski par, Đenaro Olivijeri i Gvido Pankaldi.

Ako ste gledali "Igre bez granica", koje su vam ostale u sećanju?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    7. avgust 2021 | 13:48

    To je bilo FENOMENALNO a danas mladi gledaju Rijaliti Program.

  • Milena

    7. avgust 2021 | 15:18

    Jedno divno vreme,cela porodica bi se okupila da gledamo zajedno..danas nazalost skoro da ne postoji emisija koju porodica moze zajedno da pogleda a da ne bude neprijatno..sav humor i zabava danas se svela na prostakluk.

  • Duska

    7. avgust 2021 | 14:07

    E,to su bila divna vremena! Omladina danas gleda nadmetanje iz smrdljivog wc-a.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA