≫ 

Dragan Bjelogrlić za američki "Variety": Toma je bio poznat kao ''pesnik duše''

- On je pevao o svom kontroverznom životu i njegove pesme sadrže posebnu vrstu tuge - rekao je Bjelogrlić

  • 7
Dragan Bjelogrlic, Toma Zdravković Dragan Bjelogrlic, Toma Zdravković Foto: Telegraf.rs, Youtube/Jugoton Music

Ugledni američki magazin "Variety" predstavlja film "Toma" Dragana Bjelogrlića kao portret čuvenog srpskog pevača i tekstopisca Tome Zdravkovića (1938-1991), poznatog pođednako po svojoj muzici i boemskom načinu života, a takođe nudi uvid u minula vremena u bivšoj Jugoslaviji i prikazuje neke od najznačajnijih umetnika njegove generacije.

Film "Toma" Zorana Lisinca i Dragana Bjelogrlića, omaž čuvenom pevaču, imaće svoju svetsku premijeru 20. avgusta na zatvaranju Sarajewvo film festivala.

Glumačku postavu ovog ostvarenja, rađenog po scenariju Bjelogrlića, Nikole Pejakovića i Maje Todorović, čine Milan Marić, Tamara Dragičević, Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Sanja Marković, Paulina Manov, Milan Kolak i Mirjana Karanović.

Bjelogrlić je otkrio "Variety"-iju da je pri istraživanju za film sproveo niz privatnih razgovora s prijateljima i savremenicima ovog pevača, kao i sa njegovim bratom, koji je pritom otkrio da su mnoge Zdravkovićeve najpoznatije pesme inspirisane njegovim životom.

- Toma je bio poznat kao ''pesnik duše''. On je pevao o svom kontroverznom životu i njegove pesme sadrže posebnu vrstu tuge. Ja sam napravio film baziran na toj specifičnoj emociji i pokušao da otkrijem korene njenog postojanja", kazao je Bjelogrlić za Varajeti

Tokom više od 40 godina karijere, Bjelogrlić se pokazao kao plodan glumac, reditelj i producent.

Igrao je u oko 40 igranih filmova i 20 televizijskih serija, a kao reditelj se pokazao na filmu i seriji "Montevideo, Bog te video!", nastavku "Montevideo, vidimo se!", kao i seriji "Senke nad Balkanom", za koju je napisao i scenario.

Osnivač je producentske kuće Kobra Film, u čijoj produkciji je nastao film Srđana Dragojevića "Lepa sela lepo gore" (1996), u kojem je Bjelogrlić tumačio jednu od glavnih uloga, i koji je bio srpski kandidat za Oskara te godine.

Pogledajte prvi trejler za film "Toma":

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daleko

    14. avgust 2021 | 03:24

    Bjelogrlic ,malo do Hecegovine odakle su tvoji korijeni pa tamo snimaj. Mozes da napravis film o uciteljici Stana Arnautovic iz Capljine.Googlo ..... Lako se slikati u Beogradu!!!!

  • MONARHISTA

    13. avgust 2021 | 18:14

    BJELOGRLIĆU DOBAR SI ALI NEZNAM ŠTO TI NEDAJU VISE PROSTORA JER SI STVARNO MNOGO DOBAR. ALI USPEH SE NE PRAŠTA DANAS GLUPI IMAJU PROLAZ PAMETNI ČEKAJU ILI SU SKLONJENI NA REZERVNU KLUPU

  • Vuk

    13. avgust 2021 | 19:49

    Brzo Bijela snimi film, Hrvati će reći da je Toma njihov!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA