≫ 

Kusturica dočekao Vučića na Mećavniku: Predsednik oduševljen, režiser u govoru citirao Rilkea

- Zahvalan sam profesoru Kusturici na gostoprimstvu koje mi je pružio na Mećavniku - rekao je u svom govoru predsednik Srbije

  • 8
Aleksandar Vučić, Emir Kusturica Printskrin: Tanjug
Aleksandar Vučić, Emir Kusturica Aleksandar Vučić, Emir Kusturica Printskrin: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je tokom svoje posete Zlatiborskom okrugu i Mećavnik gde ga je dočekao proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica. Vučić i Kusturica su prošetali Drvengradom, pri čemu su uživali u lepoti ovog lokaliteta, gde se svake godine održava čuveni filmski festival Kustendorf.

Nakon obilaska, predsednik Srbije i slavni režiser dali su izjave za medije.

Vučić je naveo da je impresioniran i pohvalio Emira Kusturicu.

- Zahvalan sam profesoru Kusturici na gostoprimstvu koje mi je pružio na Mećavniku, pre svega sam zahvalan, pod broj jedan, na svemu što čini za naš narod, za naše nacionalno jedinstvo, što čini za Srbiju i Srpsku. Pod broj dva, na svemu što je uradio u Zapadnoj Srbiji, što je probudio ono što je bilo usnulo decenijama, rekao bih i vekovima. Pod brojem tri, zahvalan sam mu što ovde živi, što se bori svaki dan sam brojnim nedaćama, od požara do nedostatka infrastrukture i sve je sam rešavao jedno po jedno... Beskrajno mu hvala na svemu tome. Uveren sam da srpski narod i cela naša zemlja da će uvek u svakom trenutku znati da ceni sve što je uradio. Ja sam oduševljen. Možemo da kažemo da ćemo u infrastrukturno smislu da pomažemo, da gradimo put do Mitrovca, i to ćemo odmah da krenemo... Ovo je nešto što ostaje Srbiji, srpskom narodu, građanima Srbije da dolaze ovde. Izgleda veličanstveno  - rekao je Vučić.

Nakon predsednika Srbije, prisutnima se obratio i Emir Kusturica.

- Vrlo često metafore izraze realnost nego što realnost sama sebe izrazi. Tako je Rajne Marija Rilke, jedan od najvećih nemačkih pesnika rekao: "Ko dom svoji nije imao, nikad ga neće steći". Upravo Mećavnik ze zapravo kontradiktorno u odnosu na tu izjavu zapravo omogućio prvo prostor, onda moja volja i moje ideje, ideje svih nas koji smo u ovome učestvovali. Zapravo, dom možete pronaći ako želite. Moram da kažem da je ovo prvi put, ne znam da li predsednik daje intervjue na travi, me podseća na Belu kuću. Izaću posle susreta daju izjave na travi. Ni ova trava nije postojala - rekao je Kusturica i nastavio:

- To je bilo brdo na ničijoj zemlji koja je zahvaljujući činjenici da smo snimali film "Život je čudo" ugledan i posle toga e pala odluka  da nešto mora da se uradi. Kako je vreme odmicalo, sada već 18 godina, došli smo do ovolikog objekta na šest hektara. Ono što je vrlo važno jeste da je ovde započeta jedna jako dobra komunikacija sa državom još od 2007. godine, kada je formiran park prirode, pa do dana današnjeg. Mi smo bili kooperativni sa državom i zbog toga danas imamo 20 kilometara kolektora. Predsednik nam je omogućio da u septembru već montiramo prečistač. Dakle, ovde postoji sve ono što u Švajcarskoj možete da nađete u selu koje nije blizu grada - rekao je režiser i dodao:

- Život na selu ne podrazumeva samo selajke i nego i ljude koji su odlučili da žive upravo tamo gde ima dovoljno svežeg vazduha i gde mogu da se odvijaju veliki događaji. Ovde su 13, 14 godina gostovali najveći umetnici i svirali najveći dirigentni, pijanisti i violinisti upravo na Mećavniku koji nije na dohvat ruke, nego je dovoljno daleko da bude dovoljno blizu. Ja sam zahvalan predsedniku što nastavlja tradiciju Vlade Republike Srbije koja je započela pre 17 godina i evo rezultata u svakom pogledu - zaključio je Kusturica.

Video: Vučić obišao Drvengrad

Video: Vučić: Puteve ćemo brzo da završimo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 999

    17. avgust 2021 | 14:22

    Ovo je nešto što ostaje Srbiji, srpskom narodu, građanima Srbije da dolaze ovde. Izgleda veličanstveno

  • Lala

    17. avgust 2021 | 14:14

    A gde je Dodik, gde je Dodik....?

  • Срб

    17. avgust 2021 | 15:00

    @lala Бранићемо ми и Србију од таквих аутономаша

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA