Uskoro stiže dokumentarac o Eniju Morikoneu: O kompozitoru govore Tarantino, Brus Springstin...

- Želeo sam da napravim dokumentarni film "Ennio"da ispričam priču o Morikoneu publici širom sveta koja voli njegovu muziku - rekao je reditelj Đuzepe Tornatore

  • 2
The Glance of Music (2021) Film Poster Enio Morikone Ennio Morricone Poster za dokumentarni film "Ennio" reditelja Đuzepea Tornatore Foto: Profimedia/Film Stills/Capital Pictures

10. septembra će publika širom sveta moći će da pogledate dokumetarni film "Ennio" posvećen legendarnom Eniju Morikoneu (1928-2020). U ostvarenju, koje traje 1 sat i 30 minuta i koji je režirao italijanski reditelj Đuzepe Tornatore, priča se o životu i karijeru čuvenog italijanskog kompozitora.

"Ennio" je sveobuhvatan portret dvostrukog Oskarovca, kompozitora Enija Morikonea, jednog od najuticajnijih i najplodnijih muzičara dvadesetog veka, koji je stvorio preko 500 filmskih muzičkih zapisa.

Dokumentarac govori o maestrovoj priči u vidu dugog intervjua koji je sa slavnim muzičarem vodio upravo reditelj Tornatore. O Morikoneu su u ovom dokumentarnom filmu govorili i Bernardo Bertoluči, Đulijano Montaldo, Marko Beloćo, Dario Arđento, braća Tavijani, Karlo Verdone, Beri Levinson, Roland Džofe, Oliver Stoun, Kventin Tarantino, Brus Springston, Nikola Pjovani, Hans Cimer o Pat Meteni, i to kroz muziku i arhivske snimke.

Film takođe nastoji da otkriije Morikoneove manje poznate aspekte, poput njegove strasti za šahom i poreklo nekih njegovih muzičkih intuicija, poput urlika kojota koji ga je inspirisao temu za film "Dobar, loš, zao", piše "Variety".

- Radio sam sa Enijom Morikoneom trideset godina. Snimio sam skoro sve svoje filmove sa njim, a da ne spominjem dokumentarne filmove, reklame i projekte koje smo bezuspešno pokušavali da spojimo. Za to vreme naše prijateljstvo se sve više učvršćivalo. Tako, film za filmom, kako je moje razumevanje njegovog lika kao čoveka i umetnika postajalo sve dublje, uvek sam se pitao kakvu vrstu dokumentarca bih mogao da snimim o njemu. I danas mi se san ostvario - rekao je Đuzepe Tornatore i nastavio:

Ennio Morricone, Enio Morikone Enio Morikone Foto: Profimedia/AFP

- Želeo sam da napravim dokumentarni film "Ennio"da ispričam priču o Morikoneu publici širom sveta koja voli njegovu muziku. Moja namera nije bila samo da mi on (Enio Morikone) ispriča svoju životnu priču i priču o svom magičnom odnosu sa muzikom, već i da pretražim arhive širom sveta za intervjue iz repertoara i druge snimke u vezi sa bezbroj prošlih saradnji između Morikonea i najvažnijih filmskih stvaralaca njegove karijere. Strukturirao sam dokumentarni film "Ennio" kao audio-vizuelni roman koji se oslanjao na isečke iz filmova za koje je komponovao muziku, slike sa repertoara i koncerte, kako bi upoznao gledaoca sa strašnom egzistencijalnom i umetničkom karijerom jednog od najomiljenijih muzičara dvadesetog veka - rekao je Tornatore.

Kako se priča, film će se prikazati na Filmskom festivalu u Veneciji, koji je na programu od 1. do 11. septembra. Pojavio  se za sada poster za ovaj film, koji možete pogledati na početku teksta.

Poslušajte čuvene kompozicije Enija Morikonea:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA