≫ 

Preminuo glumac Ed Asner: Dao je glas glavnom liku u crtanom filmu "Up"

Bio je jedan od najnagrađivanijih američkih glumaca i velika inspiracija mnogim koleginicama i kolegama

  • 1
Eddie Ed Asner Up Ed Asner Foto: Profimedia/Wenn

Ed Asner, jedan od najodlikovanijih američkih glumaca na televiziji, umro je u 91. godini. U izjavi koju je podelila njegova porodica, glumac je mirno preminuo. Još nije otkriven uzrok smrti.

- Žao nam je što moramo reći da je naš voljeni patrijarh jutros mirno preminuo. Reči ne mogu izraziti tugu koju osećamo. S poljupcem u glavu- Laku noć tata. Volimo te - navodi se u saopštenju.

Rođen 1929. u Kansas Citiju, Missouri, Edvard Dejvid Asner započeo je glumačku karijeru na koledžu, pojavljujući se u brojnim produkcijama na Univerzitetu u Čikagu. Nakon što je služio u Signalnom korpusu američke vojske početkom 1950 -ih, preselio se u Njujork kako bi nastavio glumačku karijeru, a pozorište mu je bila strast.

Glumi je mnogo na televiziji, a njegova najpoznatija uloga je Lua Granta, gunđajući, ali simpatični novinar, u emisiji Meri Tajler Mur i seriji "Lou Grant". Druge serije u kojima je Asner igrao i koje su privukle pažnju su "ER", "Rich Man, Poor Man", "Studio 60 On The Sunset Strip", "Roots", "The Good Wife i odnedavno "Cobra Kai".

Imao je opsežnu karijeru kao glasovni glumac. Davao je glas u čuvenom crtanom filmu "Up", gde je igrao mrzovoljnog Karla Frederiksena, takođe u crtanom serijalu "Spajdermen", ali i jednom džedaj majstoru u video igrici "Star Wars", piše NME.

Njegov glas će se pojaviti i u ostvarenju "Up spin-off Dug Days" koji bi trebalo da se pojavi na platmormi Dizni plus sledeće nedelje.

Inače, Ed Asner je dobitnik sedam Emi nagrada.

Od njega su se oprostile brojne poznate ličnosti.

- Snimajući svoj prvi film, "Roger & Me", bio sam švorc pa sam pisao nekim poznatim ljudima da tražim pomoć. Odgovorio je samo jedan: Ed Asner. "Ne poznajem te, mali, ali evo 500 dolara", pisalo je u prilogu čeka. „Zvuči kao da će to biti odličan film. Jednom sam bio auto -radnik. " POČIVAJ U MIRU. Ed - napisao je reditelj Majkl Mur na Tviteru.

- Preminuo je Ed Asner, koji je osvojio sedam nagrada Emi, uključujući pet za nezaboravnu ulogu Lua Granta. Bio je džin na ekranu, a takođe i filantrop. Čovek iskrenog srca i talenta. Nedostajaće - napisao je Džordž Takei, glumac iz serijala "Zvezdane staze".

- Ed Asner je bio talentovan glumac i veoma fin čovek. Uvek je imao sjaj u očima. Počivaj u miru, Ed - napisao je reditelj Džon Karpenter.

- Zbogom Ed Asner, divan čovek. Igrao je mog oca u filmu "Heads" iz 1994. Bio je tako robustan i pametan, ljubazan i smešan. Svi smo voleli da se družimo sa njim. Neki ljudi za koje mislite da će ostati zauvek, a on je bio jedan od njih. Počivaj u miru - napisala je glumica Dženifer Tili.

- Veliki Ed Asner. Kakva mi je inspiracija bio kao mlad glumac. Da ne spominjem godine smeha koje je uneo u moje domaćinstvo dok sam bio mali. Hvala, Ed. Moje srce je posvećeno njegovoj porodici i prijateljima - napisao je glumac Vinsent D'Onofrio.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA