Izdvajamo sa Beldocsa: 5 biografskih filmova koje ne smete propustiti

Iz bogatog filmskog programa preporučujemo 5 biografskih filmova koje ne smete propustiti

  • 0
Rodžer Voters,  Beldocs Međunarodni festival Foto: Beldocs Promo/Ustupljene fotografije

Na predstojećem 14. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs, koji će se održati od 9. do 16. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu i online, publici će biti predstavljeno više od 100 filmova u ustaljenim festivalskim programima: Međunarodni takmičarski program, Srpski takmičarski program, Vatromet, Meteori, Povetarac, Naslovna strana i drugim. Iz bogatog filmskog programa preporučujemo 5 biografskih filmova koje ne smete propustiti:

Autoportret

Beldocs Film "Autoportret"/ Foto: Beldocs promo

Norveška, 80’

Režija: Margreth Olin, Katja Høgset, Espen Wallin

Selekcija: eleMental

Ovo je film o umetnosti i moći. Publika ima priliku da u grubom i poetičnom filmu upozna jednu neobičnu devojku. Lene od svoje desete godine boluje od teškog oblika anoreksije. Godinama se krila od norveškog zdravstvenog sistema. A onda je sama naučila da slika umetničke fotografije. Film je portret umetnika i portret smrtonosne bolesti. Cilj njenog projekta je da prikaže stid i suoči se sa svojom bolešću. Njene fotografije su gole i iskrene.

Belosvetski otpad

Beldocs Film "Belosvetski otpad"/ Foto: Beldocs promo

Rusija, 2020, 71’28’’

Režija: Nikolay N. Viktorov

Selekcija: Međunarodni takmičarski program

Tiranin, sakupljač sekundarnih sirovina koji sanja da postane kovač, bori se da opstane u polarnom delu Rusije, da spreči pobunu podređenih i da savlada lične demone.

Ilija je naučio ulične fore na dalekom severu Rusije, pokupio knjišku pamet na časovima književnosti, a za moći pesnice saznao od svog oca. Danju maltretira svoje podređene i žali za vremenom Staljinove vlasti. Noću sakuplja staro gvožđe i piše pesme pune skarednosti. Ilija čezne za životom koji bi mu više priličio, ali razulareni lični demoni ga ozbiljno koče u ostvarenju sna da započne život u glavnom gradu.

Budi voda

Beldocs film "Budi voda"/ Foto: Beldocs promo

SAD, Velika Britanija, 2020, 105‘

Režija: Bao Nguyen

Selekcija: Profil

Zadivljujući, intimni pogled na značajne godine u životu Brusa Lija koji su ga postavile na jedinstveno mesto u istoriji filma.

Budi voda predstavlja ispovesti porodice, prijatelja i saradnika koji su najbolje poznavali Brusa Lija. Reditelj koristi izuzetno bogat arhivski materijal koji pruža impresivnu vizuelnu raznolikost Lijeve harizme, strasti, filozofije i večnu lepotu njegovog čudesnog dara.

Gorbačov. Raj

Beldocs film "Gorbačov. Raj"/ Foto: Beldocs promo

Letonija, 2020, 100’

Režija: Vitaly Mansky

Selekcija: Profil

Film sumira život čoveka koji je promenio svet u 20. veku. Devedesetogodišnji Gorbačov trenutno živi u skromnoj kući u predgrađu Moskve, čekajući trenutak kada će ga pozvati da se pridruži spisku najznačajnijih figura 20. veka. Istorija će suditi Gorbačovu, ali Gorbačov iznosi sopstveno, konačno svedočenje.

Iz sadašnjosti

Beldocs Film "Iz sadašnjosti"/ Foto: Beldocs promo

Nemačka, Rusija, Francuska, Belgija, 1995, 96’

Režija: Andrei Ujică

Selekcija: Meteori

Čovekovo mesto u univerzumu nikada nije razmatrano baš onako kako je u ovom jedinstvenom filmu. Zabeleženi snimci kosmonauta Sergeja Krikaleva tokom višemesečnog boravka u svemiru u kontrastu su sa slikama raspada Sovjetskog Saveza od 1991. do 1992. Dok je Krikalev bio daleko od Zemlje, na svemirskoj stanici Mir, imperija koja ga je poslala u svemir prestala je da postoji, njegov rodni grad Lenjingrad ponovo je postao Sankt Petersburg, a priroda odnosa na globalnom nivou je doživela velike promene.

Rodžer Voters: Mi + Oni

Beldocs Film "Rodžer Voters: Mi + Oni"/ Foto: Beldocs promo

SAD, 2019, 119’

Režija: Sean Evans, Roger Waters

Selekcija: Profil

Rodžer Voters, jedan od osnivača i stvaralačka sila iza grupe Pink Floyd, prenosi na ekran svoju priču o Rodžer Voters: Mi + Oni. U filmu se izvode Votersove legendarne pesme sa albuma Pink Flojda i sa njegovog poslednjeg albuma Is This The Life We Really Want? Zajedno sa svojim kolegama muzičarima i kreativnim saradnicima, Voters vodi publiku na veoma emotivno i misaono podsticajno putovanje. Film budi inspiraciju svojom snažnom muzikom i porukama o ljudskim pravima, slobodi i ljubavi.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA