≫ 

Dok smo snimali scenu "Za Ljiljanu" nije bilo suvog oka: Producent Vladimir Lisinac o filmu "Toma"

U intervjuu za Telegraf.rs Lisinac je otkrio kako je snimljena scena koja će sigurno ući u antologiju, ali i da li misli da je Silvana bila najveća Tomina ljubav

  • 7
Vladimir Lisinac, premijera filma Toma Vladimir Lisinac / Foto: Nikola Tomić

Kruševljani Vladimir i Zoran Lisinac, autori ostvarenja "Pored puta" u kojem glumi Majkl Medsen, glavni su "krivci" što je poslednja klapa filma i serije "Toma" o legendarnom Tomi Zdravkoviću pala u Americi.

Vladimir je bio zadužen za produkciju, a Zoran zajedno s Draganom Bjelogrlićem potpisuje režiju ove filmske i TV biografije.

Premijera filma "Toma" održana je večeras u Beogradu, a interesovanje za prvi domaći film o životu jedne pop zvezde zaista je veliko. Tim povodom pričali smo sa producentom Vladimirom Lisincem.

Film o Tomi Zdravkoviću, glumci Milan Marić i Tamara Dragićević Foto: Tanjug/Projekat "Toma"/Aleksandar Letić
  • Kako je došlo do ideje da se ekranizuje priča o životu jednog od najvećih boema među umetnicima na Balkanu?

- Ideja za film se rodila kod Željka Joksimovića još pre 6 godina. Željkov manadzer i prijatelj Bane Obradović je takođe podržavao ideju i onda je Željko uzeo inicijativu i prišao svom rođaku Draganu Bjelogrliću i za vreme jedne večere su njih dvojica dogovorili da uđu u projekat kao producenti filma.

  • Da li je ovo najbolji način da se život i delo Tome Zdravkovića približi mlađim generacijama?

- Apsolutno. Film i TV serija koja će pratiti na RTS za otprilike 6 meseci, najbolji je  medijum i način da se život i delo legende domaće muzike, Tome Zdravkovića, približi mlađim pa i svim generacijama i ljubiteljima muzike, i biografskih filmova, od kojih je naš film prvi biopik na ovim prostorima a da nije o nekom vladaru, nego o pop zvezdi.

  • Film je sniman na dva kontinenta u vreme pandemije. Koliko su bili teški uslovi za ekranizaciju ove priče?

- Tako je, Evorpa i Severna Amerika. Krenuli smo sa radom 26. jula 2020 sa prvim danima snimanja u Valjevu, dok je poslednja klapa pala 5. aprila 2021 u Čikagu. Uslovi za snjimanje su bili jako otežani zbog poštovanja svih mera kovida. Kao primer daću činjenicu da je moja produkcijska kuća, u saradnji sa mojom media i marketing agencijom, In Situ Agency, i mojom advokatskom kancelarijom, Ashenberg Law iz Kalifornije, radila punih 4 meseca na proceduri odobravanja radnih viza za naše glumce Milana Marića i Sanje Marković. Do trenutka odobravanja viza, mi nismo znali nastavljamo li sa pre-produkcijom u Čikagu ili ne. Na našu veliku radost, trud, angažovanje i rad, sve se završilo sjajno.

  • Da li ste saglasni sa tvrdnjama da je scena “za Ljiljanu” spada u najemotivnije scene srpske kinematografije? I kako je ona nastala?

- Sto odsto sam saglasan. Ja sam lično bio na tom noćnom snimanju u restoranu "Dva Jelena" u Skadarliji, i mogu vam reći da nije bilo suvog oka u režiji, ali ni na setu. Mi smo znali da ta scena nosi jesnu posebnu emociju, ali su naši predivni i pretalentovani glumci Milan Marić, Paulina Manov i Petar Benčina to pretvorili u antologiju srpske kinematografije. Takođe bih se ovom prilikom zahvalio našem jedinstvenom i velikom kompositoru filma, Željku Joksimoviću, na legendarnom novom aranžmanu pesme “za Ljiljanu,” kao i ogromno hvala izvođaču te numere Aci Pejoviću.

  • Objasnite mi kakvu simboliku imaju bele ruže u filmu i zašto je Ruža odabrana da bude Tomina prva ljubav?

- Postoji jedna stvarno istinita i dirljiva anegdota, kada je Toma dao svoj ceo honorar od tri dana pevajući u Skadarliji jednoj ciganki koja je prodavala ruže od restorana do restorana. A onda je zajmio novac za taksi. Mi nismo bukvalno mogli da napišemo takvu scenu, ali smo odlučili da damo subliminarni omaž toj ciganki kroz mistične “Bele ruže” i inpiraciju za Tominu prvu pesmu, “O ciganko moja” posvećenu njoj.

  • Velika je i važna uloga doktora koga glumi Petar Benčina. Koliko je teško bilo dočarati taj odnos Tome i doktora?

- Tako je počela drama našeg filma i prve ruke scenerija. Taj odnos Tome i doktora je sigurno najvažniji i najpotpuniji odnos likova u filmu "Toma" baš zbog te ogromne metamorfoze sa obe strane, dokotorve i Tomine.

Petar Bencin Petar Benčina igra lekara koji leči Tomu / Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Kako su kastingovani glumci za uloge naših najvećih zvezda narodne muzike kao sto su Lepa Lukić i Tozovac?

  • Kako su kastingovani glumci za uloge naših najvećih zvezda narodne muzike kao sto su Lepa Lukić i Tozovac?

- Bjela i Zoran su držali kasting i probe, i putem audicija izabrali glumce.

  • Velika je poruka Silvanine i Tomine ljubavi. Da li je Silvana jedina prava ljubav Tome Zdravkovića?

- Da, mi mislimo da jeste. Svi razgovori za ljudima koji su ga poznavali, pa i sa pokojnim Novicom Zdravkovićem, Tominim bratom ukazuje da je to bilo tako.

Silvana Armenulic Tamara Dragičević igra Silvanu / Foto: Aleksandar Letić, Youtube
  • Pesma “Ponoć” je imaginarni duet Silvane i Tome. Možete li nam reći kako je nastala i zašto ste odabrali baš Suzanu Dinić i Acu Pejovića da je otpevaju?

- Željko Joksimović zaslužuje svaki kredit za tu numeru i kasting.

  • Nakon 15. septembra film će biti prikazan u svim većim gradovima u Srbiji. Da li će svoju premijeru doživeti van naših granica?

- Tako je, mi radimo na tome svakodnevno, ja se nadam uskoro i premijera u Americi.

Video: Tamara kao princeza, Anđelka nije primetila da joj je haljina nestašna

Video: Autori filma o Tomi: Postoji trema

Video: Andrija i Milena: Tomu su svi po kafanama voleli

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Chicago

    16. septembar 2021 | 04:21

    1978 godine legenda Toma imao je koncert u Pristini a ja sam kao mali odneo buket cveca, poljubio me u glavu i reko, sacekajme ispred imam nesto da ti dam, na zalost moju nisam ga sacekao jer me bilo sramota, ali dan danas se kajem zasto ga nisam saceko. Legenda nikad ne umire, jedan je TOMA ZDRAVKOVIC.

  • Jovke

    16. septembar 2021 | 05:44

    Odabir glavnog glumca,promašaj nije u pitanju parodija.Znam da nije neophodno da glumac bude kopija,ali ovo je komično ...

  • agueroooo

    16. septembar 2021 | 08:49

    Ne znam da li cu ikada gledati film jer ovaj lik što toboz glumi legendu Tomu,iritantan je uzas...me znam samo kakvu slicnost imaju.. 🤦🏾‍♂️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA