• 0

Nagrada ili kazna od 5 miliona? Sovjetska ikona tužila Netfliks zbog serije "Damin gambit"

Je li vas serija "Damin gambit" navela da zavolite šah?

  • 0
The Queen’s Gambit

Anja Tejlor Džoj kao Bet Harmon / Printskrin: YouTube/Netflix

Uoči 73. dodele nagrada Emi, na kojoj se očekuje da šahovska drama "Damin gambit" (The Queen’s Gambit) osvoji brojne nagrade, ovaj Netfliksov hit suočava se pravnom borbom.

Žena koja je zaista probila barijere i pokazala da šah nije isključivo muški svet, sovjetska šahovska ikona Nona Gaprindašvili, tužila je Netfliks za najmanje pet miliona dolara zbog jedne replike koju glumica Anja Tejlor-Džoj izgovara u ovom TV hitu.

Slučaj se odnosi na deo u poslednjoj epizodi u kojem se kaže da Gaprindašvili, koja sada ima 80 godina, nikad nije igrala takmičarski šah protiv muškaraca. Dokumenti međutim pokazuju da je ona do 1968, godine na koju se epizoda odnosi, igrala protiv najmanje 59 muških šahista, naglašava BBC.

Nona Gaprindašvili,  Nona Geprindasjwili

Nona Gaprindašvili / Foto: Wikipedia/Jack) de Nijs Anefo/Dutch National Archives

Netflix pak kaže da tužba nema “nikakvu vrednost”. Kompanija ističe da visoko ceni Gaprindašvili i njenu karijeru ali da će se žestoko braniti u tom slučaju.

Serija “Damin gambit” temelji se na delu iz 1983. Voltera Tervisa i fokusira se na fikcionalnu šahistkinju Bet Harmon, koju glumi Anja Tejlor-Džoj. Serija je izašla prošle godine i postigla veliki uspeh.

U poslednjoj epizodi, komentator spominje Gaprindašvili kada opisuje Harmon i kaže:

- Jedina neobična stvar o njoj, zaista, jest njen pol. Pa čak i to nije jedinstveno u Rusiji. Postoji Nona Gaprindašvili, ona je svetska prvakinja, ali nikad nije igrala protiv muškaraca.

U tužbi se kaže da je “Netflix drsko i namerno lagao o dostignućima Gaprindašvili zbog jeftinog i ciničnog razloga, da bi ‘pojačao dramu’ učinivši da izgleda da je njegova fikcionalna junakinja uspela da učini što nijedna žena nije, uključujući Gaprindašvili”.

Rođena 1941. u gruzijskom gradu Zugdidiju, Gaprindašvili je počela da igra šah u dobi od 13 godina, postala ženska prvakinja sveta s 20 i prva žena koja je dobila titulu velemajstora, stoji u tužbi. “Do 1968,” nastavlja se, Gaprindašvili “se takmičila protiv najmanje 59 muških šahista (28 od njih simultano), uključivo protiv velemajstora tog doba”, na primer Borisa Spaskog, Dragoljuba Velimirovića i Bojana Kurajice.

Gaprindašvili koja danas živi u Tbilisiju traži 5 miliona dolara odštete i uklanjanje sporne izjave da nikad nije igrala protiv muškaraca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima