≫ 

Pre godinu dana preminuo je Šon Koneri, šmeker s velikog platna kakav se ne zaboravlja

Njegova glumačka karijera trajala je decenijama, a brojne nagrade koje je dobio uključivale su Oskara, dve nagrade Bafta i tri Zlatna globusa

  • 3
Son Koneri Foto: Tanjug/AP

Svetski poznat škotski glumac Šon Koneri, koji je svetsku slavu stekao potretirajući Džejms Bonda, preminuo je 31. oktobra prošle godine u 91. godini života. Koneri je preminuo u snu, a tužnu vest je tada potvrdila njegova porodica. Uzrok smrti je bila upala pluća, prestanak rada disajnog aparata, starost i nepravilan rad srca.avilan rad srca.

Njegova glumačka karijera trajala je decenijama, a brojne nagrade koje je dobio uključivale su Oskara, dve nagrade Bafta i tri Zlatna globusa.

Među ostalim filmskim ostvarenjima u kojima je glumio Šon Koneri bili su "Lov na crveni oktobar", "Indijana Džouns i posljednji krstaški pohod" i "Hrid". Oskara za najboljeg sporednog glumca dobio je za ulogu u filmu "Nedodirljivi". Koneri je u tom ostvarenju glumio Brajana de Palme igrao Džima Melona, nepotkupljivog policajca grada Čikaga, koji se pridružuje Eliotu Nesu u borbi protiv čuvenog mafijaša Al Kaponea.

Iako je osim Džejms Bonda snimio i druge poznate filmove, ostaće najviše zapamćen po svojim ulogama agenta 007. Zanimljivost je da je Koneri počeo da gubi kosu u 21, godini i da je u svakom filmu o Džejmsu Bondu nosio periku.

Kraljica ga je proglasila vitezom 2000. godine.

Oskarom ovenčani glumac, vitez i legenda Holivuda kao dete je spavao u fioci ormara, jer su njegova majka, koja je bila čistačica i otac vozač kamiona, bili previše siromašni da mu kupe krevet.

Video: Tužan dan za svetsku kinematografiju: Preminuo Šon Koneri

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA